Ordu ekolojisinde farklı ekim ve dikim zamanlarının tatlı mısırda koçan verimi ve kalitesi üzerine etkisi
The effects of different sowing and planting dates on ear yield and quality of sweet corn in Ordu ecological condition
- Tez No: 309109
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATNAN UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tatlı mısır, yetiştirme şekli, ekim-dikim zamanı, verim, koçan özellikleri, Sweet corn, cultivation method, seeding-planting date, yield, ear features
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma Ordu ekolojisinde tatlı mısırda doğrudan tohum ekimi ve fide ile yetiştiriciliğin 3 farklı dönemde (5, 15 ve 25 Mayıs) koçan verimi ve bazı bitki özellikleri üzerine etkilerini araştırmak üzere 2010 yılında yürütülmüştür.Araştırmada, 2201 F1, Challanger F1, Merit F1, Sunshine F1 ve Yellow Baby F1 çeşitleri kullanılmıştır. Denemede 3 farklı dönem ve iki farklı yetiştiricilik şekli (direk tohum ekimi-fide dikimi) ele alınmıştır. Çalışma tesadüf parselleri deneme planına göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, koçan ağırlığı, koçan verimi, koçan boyu, koçan çapı, koçanda sıra sayısı, sırada dane sayısı, dane kuru ağırlığı, SÇKM, koçanda kroma ve hue değerleri belirlenmiştir.Çalışmada SÇKM değerleri hariç tüm parametrelerde fide ile yetiştiricilikten elde edilen değerler daha yüksek bulunmuştur. Yetiştirme döneminin ilerlemesi ile danelerde SÇKM (9.72-20.94) ve hue değerleri artarken kroma değerlerinde azalma olmuştur. Tatlı mısır çeşitlerinde kavuzlu ağırlık değerleri 107.50-399.80 g arasında değişirken kavuzsuz koçan ağırlık değerleri ise 184.69-224.11 g arasında değişmiştir. Fide ile yetiştiricilikte direk tohum ekimine göre iki kat daha fazla verim elde edilmiştir. En yüksek koçan verimi 3594.33 kg/da ile 15 Mayıs fide dikiminde Merit çeşidinden elde edilmiştir. Merit çeşidi diğer çeşitlere göre birçok parametrede daha üstün bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research conducted in Ordu province to determine effects of different direct seeding and seedling planting dates (5, 15 and 25 May) on ear yield and some plant characteristics of sweet corn in 2010.2201 F1, Challanger F1, Merit F1, Sunshine F1 and Yellow Baby F1 sweet corn varieties were used in this research. In the research 3 different dates and two different cultivation methods were evaluated. The study was carried out as three replicates which were appropriate for completely randomized experimental plan. In the study, plant height, height of the first ear, ear weight, ear yield, ear length, ear diameter, number of row in ear, number of kernel in row, kernel dry weight, TSS, chroma and hue values of ear were determined.In the experiment seedling cultivation methods gave good yields than direct seeding methods except for TSS. Kernel TSS and hue values were increased with growing period?s progresses, while the chroma values decreased. In the sweet corn varieties, ear weights values with glumes are changed from 107.50 to 399.80 g and ear weights without glumes are ranged from 184.69 to 224.11 g. Double ear yield was obtained from seedling method compared with direct seeding method. The highest ear yieldwas obtained from Merit variety from seedling cultivation method in 15 May planting date as 3594.33 kg/da. Merit variety was considered superior in many parameters than other varieties.