Animator's hell: An animation inspired by Sartre's other
Animatörün cehennemi: Sartre?ın öteki kavramından esinlenilmiş bir animasyon
- Tez No: 309124
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Philosophy, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Animasyon, Sartre, Öteki, Özne, Nesne, Animation, Sartre, Other, Subject, Object
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Animasyon, animatöre imkansızlıklar dünyasına girmesine izin veren bir formdur. Canlı çekimlerde göstermesi zor ya da imkansız olan şeyler animasyon evreninde daha kolay ve mümkün hale gelir. Bir özne olan animatör, yaşamı, ruhu ve hareketi olmayan nesneleri canlandırır. Bu durumda tüm ilişki özne ve nesne arasındadır.Diğer yandan, Fransız filozof Sartre varoluş üzerine felsefesini kurarken ve özellikle Öteki kavramını anlatırken özne ve nesne kavramlarıyla oynar. Kişi bir başkasıyla karşılaştığında, onu kendi dünyasında nesne konumuna koyar. Kişinin yaptığı bu davranışın aynısını diğeri de yapar. Karşılaşıp birbirlerinin dünyasında nesne konumuna geldiklerinde birbirlerini yargılamaya başlarlar. Bu nedenle Sartre'a göre Öteki cehennemdir.Animatörün Cehennemi Sartre'ın bu düşüncesini animasyon içerisine yerleştiren bir projedir. Animasyon, animatörün nesne olarak yaklaştığı formun aslında özne oluşuyla karşılaşmasını anlatır. Animatör ve nesne birbirleri için cehenneme dönüşür ve birbirleri tarafından tanınmaya çalışırlar.
Özet (Çeviri)
Animation is a form that allows the animator to enter a world of impossibilities. Things that are hard or impossible to show in live action become easier or possible in animation. The animator as a subject animates an object that has no life, soul and movement. So the whole relationship is between the subject and object.French philosopher Sartre, on the other hand, plays with the concepts of subject and object when he constructs his philosophy on existence especially in Other concept. When a man confronts with another one, he puts the other in an object form in his world. As the one does so, the other also does the same, i.e. puts the other in an object form. When they confront and become objects for the other?s world they start judging each other. The Other, for this reason, is hell, according to Sartre.Animator?s Hell is a clay animation, which attempts to integrate Jean Paul Sartre?s concepts of subject - object relations and the Other into animation. It tells the story of an animator who defines an object for her animation but later faces with the fact that it is actually a subject. The characters in the film become hell for each other, and try to be recognized.