Başkonuş ormanlık alanlarından alınan toprak örneklerinden izole edilen entomopatojen funguslar
Entomopathogenic fungi isolated from soil samples taken from Başkonuş forestland
- Tez No: 309158
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Günümüzde, zararlı böcekler ile mücadelede kullanılan kimyasal yöntemlerin çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerinden dolayı alternatif yöntemlerin araştırılmasına hız verilmiştir. Biyolojik mücadele doğal dengenin korunması, ekolojik düzene kimyasallar gibi zararlarının olmaması, masraflarının azlığı ve süreklilik arz etmesi gibi avantajlarından dolayı önem kazanmaktadır. Biyolojik mücadelede kullanılan birçok parazit ve predatör ülkemizde bilinmesine karşın, mikrobiyal patojenlerin zararlılar ile mücadelede kullanılma olanakları yeterince yaygınlaşmamıştır. Böcek zararlılarına karşı kullanılacak entomopatojen fungusların konukçuda kolayca görülebilmeleri, geniş alanlarda dağılım göstermeleri, bu alanlarda zararlı böcek popülâsyonlarını azaltmaları, diğer canlı organizmalara herhangi bir etkilerinin olmaması ve entomopatojen fungusların topraktan kolayca izole edilebilmeleri bu patojenler ile çalışılmasını kolaylaştırmıştır. Bu çalışmada Kahramanmaraş Başkonuş ormanından farklı yükseltilerden alınan değişik toprak örneklerindeki entomopatojen fungusların izolasyonları, teşhisi ve entomopatojenik fungus biyoçeşitliliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için 2010 ve 2011 yılları boyunca Başkonuş dağının 9 farklı yükseltiden 87 toprak örneği alınmıştır. Alınan toprak örnekleri entomopatojen fungus izolasyonu için kullanılmıştır. Toprak örneklerindeki entomopatojen fungusları izole etmek için Galleria mellonella 4. ve 5. dönem larvaları tuzak böcek olarak kullanılmıştır. Yapılan izolasyonlar sonucunda Beauveria bassiana., Aspergillus flavus, Fusarium spp. (F. oxysporum, F. solani) ve Penicillium sp. türleri elde edilmiştir. Başkonuş dağının birçok bölgesinde en çok B. bassiana. ve A. flavus. türleri bulunmuştur. İzole edilen entomopatojen funguslar içinde en çok yayılış gösteren türlerin B. bassiana ve A. flavus olduğu belirlenmiştir. Başkonuş ormanlarından alınan topraklarda en az Penicillium sp. cinsine ait türlerin olduğu tespit edilmiştir. İzolasyonu yapılan entomopatojen fungusların G. mellonella 4. ve 5. dönem larvaları üzerine patojenite testi yapılmıştır. Patojenite testi için Beauveria cinsine ait iki (BK.2010.1A, BK.2010.2C) Aspregillus cinsine ait 3 (BK.2010.1C, BK.2010.2A, BK.2010.3A) fungus izolatı 1000 konidia/mm2 konsantrasyonunda 4. ve 5. evredeki G. mellonella larvaları 27± 2oC sıcaklık ve % 60,5 nispi nemde inkübe edilmiştir. Denemeler 3 tekerrürlü olarak yapılmıştır. BK.2010.1A, BK.2010.2C ve BK.2010.2A izolatları %100'e varan ölüme neden olmuştur. Larva ölümleri 4. günde başlamış, BK.2010.1A izolatı 7. günde %87'e ulaşırken, BK.2010.2C izolatı 7. günde %93'e ulaşmıştır. BK.2010.1C izolatı %40, BK.2010.3A izolatı ise % 52 oranında ölüm meydana getirmiştir. Bu sonuçlar B. bassiana izolatlarının güçlü bir entomopatojen olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Because of detrimental effects of broad-spectrum insecticides toward environment and human health, alternative control methods have to be developed to control insect pests. The use of biological control agents such as predators and parasites, microbial pathogens such as bacteria, virus, fungi, protozoa, and nematodes also have been shown promise to control insects. Biological control has gained increasing importance as an alternative to chemical pesticides due to advantages such as enviromentaly friendly, no harm to other animals, inexpensive and permanent. Although many parasites and predators have been known and used in biological control in our country, little is known about the entomopathogens. It will be easy to use entomopathogenic fungi against insect pests due to wide distribution, easy to observe on insect host surface, no harmful effect on other organisms, easy to isolate from soil and causing reduction in insect pest?s population. In this study, we aimed to isolate and identified entomopathogenic fungi in soil samples from different altitudes of Kahramanmaraş Başkonuş Mountain. For this purpose, 87 soil samples have been taken from 9 different altitudes in 2010 and 2011. So as to isolate entomopathogen fungi in soil samples, 4th and 5th instars of Galleria mellonella larvae were used as trap insects. Beauveria bassiana, Aspergillus flavus, Fusarium spp. (F. oxysporum, F. solani) and Penicillium sp. fungi species were isolated. It has been found out that B. bassiana and A. flavus were the most isolated among the entomopathogen fungi. Penicillium sp. was also isolated as opportunistic pathogen. Pathogenite test of isolated entomopathogenic fungi over 4th and 5th instars of G. mellonella larvae were conducted. For pathogenite test, two isolates of Beauveria genus (BK.2010.1A, BK.2010.2C) and three isolates of Aspregillus genus (BK.2010.1C, BK.2010.2A, BK.2010.3A) were used and larvae were incubated at the concentration of 1000 konidia/mm2. The experiment was conducted three times at 27± 2oC temperature and % 60,5 relative humidity. BK.2010.1A, BK.2010.2C, and BK.2010.2A isolates have caused 100% death. BK.2010.1C and BK.2010.2C isolates reached 87% and 93% death on the 7th day, respectively. Whereas BK.2010.1C and BK.2010.3A isolates caused death at the rate of %40 and %52, respectively. These results showed that B. bassiana isolates are the strong entomopathogens.
Benzer Tezler
- Doğal entomopatojen fungusların morfolojik ve moleküler karakterizasyonu
Morphological and molecular characterization of natural entomopathogenic fungi
FATMA GÜL ÖZÇELİK
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
BiyolojiKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiBiyoloji Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM GÜVEN
- Kahramanmaraş Başkonuş Araştırma Ormanında karbon ekonomisi üzerine araştırmalar ve fonksiyonel karşılaştırmalar
Investigations and functional comparisons on carbon economics in Kahramanmaraş Başkonuş Research Forest
BURAK KETİZMEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2011
Ormancılık ve Orman MühendisliğiKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiOrman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ÖMER EKER
- Kahramanmaraş-Başkonuş dağı ormanlarında başlıca meşcere kuruluşları ve silvikültürel öneriler
The Main stand structures in the forests of Kahramanmaraş-Başkonuş mountain and silvicultural suggestions
MAHMUT DERYA AVŞAR
Doktora
Türkçe
1999
Ormancılık ve Orman MühendisliğiKaradeniz Teknik ÜniversitesiOrman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ALİ DEMİRCİ
- Başkonuş ve Tekir yaylasında (Kahramanmaraş ili) Nymphalidae ve Pieridae (Lepidoptera) familyalarına ait türlerin faunası ve dağılımı üzerine bir araştırma
Invastigation about fauna and distribution of species which belong to Nymphalidae and Pieridae (Lepidoptera) families in the plateau Baskonus and Tekir (Kahramanmaras province)
ÖKKEŞ AKIN BOYLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2011
BiyolojiKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiBiyoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CENGİZ BAHADIROĞLU
- Başkonuş Dağı'nın koruma kriterlerine göre değerlendirilmesi ve biyosfer rezervi açısından araştırılması
Evaluation of Baskonus Mountain according to conservation criteria and research as biosphere reserve
MEHMET KARABÖRK
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
CoğrafyaKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiCoğrafya Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ERSİN KAYA SANDAL