Onarıcı adalet modeli çerçevesinde uzlaşma ve çocuk mahkemelerinde uygulanması
Mediation in accordance with the provision of restorative justice model and implication on juvenile courts
- Tez No: 309527
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Hukuk, Education and Training, Law
- Anahtar Kelimeler: Onarıcı adalet, Çocuk Adalet Sisteminde Uzlaştırma, Onarma, Uzlaştırma, Mağdur Fail Uzlaştırması, Restorative Justive, Mediation in Juvenile Justice System, Restoration, Mediation, Victim Offender Mediation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Teftişi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmada, onarıcı adalet modeli çerçevesinde uzlaşma ve uzlaşmanınçocuk mahkemelerinde uygulanmasının ayrıntılı olarak incelenerek uygulamadamevcut aksaklıklar ve eksikliklerin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Taramamodeli niteliğinde olan araştırmanın evreni, Çocuk Mahkemelerinin kurulduğu illerdegörev alan Çocuk Mahkemeleri hâkimlerinden oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışmagrubu, Ankara'da 3 ve İzmir'de 9 olmak üzere toplam 12 görevli çocuk mahkemesihâkimlerinden oluşmaktadır. Çalışma grubuna araştırmacı tarafından hazırlananGörüşme Formu uygulanmıştır. Görüşme formu kullanılarak elde edilen veriler, yazılımetin haline getirildikten sonra içerik analizi yöntemiyle analiz edilerek, birbirinebenzeyen veriler belirli kavramlar ve temalar çerçevesinde bir araya getirilerek, sözelbilgi nicel verilere dönüştürülmüştür. Bu araştırmadan elde edilen bulgularsonucunda, son yapılan kanun değişiklikleri ile uzlaşmanın kapsamının suçasürüklenen çocuklar daraltılmasının olumsuz bir gelişme olduğu, uzlaştırıcınınnitelikleri, eğitimi ve atanması konularında yürürlüğe konan yönetmeliklerin yetersizolduğu, uzlaşma müessesesinde alt yapı eksikliği olduğu ve çocuk mahkemesihâkimlerinin uzlaşma konusunda eğitilmeleri gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This Research aims to determine the faults and lacks of the mediationimplications on juvenile courts in accordance with the provision of restorative justicemodel. The judges in the work group work at juvenile courts in the districts of İzmirand Ankara. The work group composes of thirteen judges; 3 of from Ankara and 9 offrom İzmir. The data sources of this research have been collected by face-to-faceinterview method and semi-constructed questionnaire. While building up the interviewform, professional opinions were taken. The data obtained from the form areanalyzed by the“content analyze”technique. The answers for 9 questions in the formare questioned and in the final part in addition to the questions, the judges' idea andsuggestions are asked. The main research findings were that; to restrict the extent ofmediation for juveniles was a negative arrangement, the regulations aboutappointment, quality and training of the mediators was deficient, there was adeficiency in infrastructure of mediation establishment and juvenile court judgesneeded to be trained.