Farklı dozlarda molibden uygulamasının bakla (Vicia faba L.) yetişen topraklardaki Rhizobium bakteri popülasyonu üzerine etkileri
The effects of application of different doses of molybdenum on the Rhizobium bacteria population in the bean (Vicia faba L.) growing soil
- Tez No: 309625
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAFER TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bakla, Molibden, Rhizobium, Bean, Molybdenum, Rhizobium
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Çalışmada, bakla bitkisinin simbiyotik azot fiksasyonunda etkili olan Rhizobium bakterilerine artan dozlarda molibden uygulamasının etkisi araştırılmıştır.Araştırma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Kampüsü'nde bulunan Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü'ne ait ısıtmasız plastik örtülü serada 15.10.2010 ile 28.04.2010 tarihleri arasında saksı denemesi şeklinde yürütülmüştür. Araştırmada deneme materyali olarak Eresen 87 bakla çeşidi kullanılmıştır. Saksılara eşit miktarda tartılarak doldurulan tarla toprağına bakla, tohum olarak ekilmiş ve kontrol ile birlikte 5 molibden dozu (0; 0,05; 0,10; 0,15; 0,20 ppm) Amonyum molibdat ((NH4)6Mo7O24.4H2O).şeklinde uygulanmıştır.Denemede yetiştirilen bakla bitkisine molibden dozlarının etkisi; bitki köklerindeki nodül sayısı, nodüllerin etkinlik durumu, nodül yaş ağırlığı nodül kuru ağırlığı ve topraktaki Rhizobium bakteri sayıları konularının, çiçeklenme ve hasat dönemlerindeki değişimlerinin incelenmesiyle araştırılmıştır.Sonuç olarak denemede molibden dozlarının; bitkide nodül sayısı, nodül etkinliği, nodül yaş ağırlığı, nodül kuru ağırlığı ve Rhizobium bakteri sayıları yönlerinden istatistiki olarak önemli etkisinin olmadığı, ancak dönemlerin; bitkide nodül sayısı, nodül etkinliği, nodül yaş ağırlığı, nodül kuru ağırlığı özelliklerine istatistiki olarak önemli etkisi olduğu görülmüştür. Bunun yanında dönemlerin Rhizobium bakteri sayısı üzerine önemli etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır (p< 0,01).
Özet (Çeviri)
In this study the effect of increasing doses of molybdenum on Rhizobium bacteria whic is effective on the symbiotic nitrogen fixation of bean plant.investigated.Research was conducted in unheated plastic greenhouses located at COMU Agricultural Faculty, Department of Soil, between October 15, 2010 and, April 28, 2010.Eresen 87 bean cultivars were used as an experimental material for the study. The bean seeds were planted in the pots, filled with the equal amount of farm soil and treatmets included; control, 5 doses of molybdenum (0; 0,05; 0,10; 0,15;0,20 ppm that were applied as Amonyummolibdat (NH4) 6Mo7O24.4H2O).In the experiment, the effects of molybdenum doses on the growing bean plants, the number of nodules in plant roots, nodules activity status, wet weight of nodules, nodule dry weight and number of soil bacteria Rhizobium issues were investigated by examining the changes in flowering and harvesting periods.As a result, doses of molybdenum did not significantly effect on number of nodules, nodule activity, nodule age weight, nodule dry weight and Rhizobium bacteria but periods showed statistically significant effect on the plants nodule activity, nodule age weight, nodule dry weight.Besides, it is concluded that the periods have not an important effect on the number of Rhizobium bacteria. (p< 0,01).