Orman köylülerinin ormancılık etkinliklerine ilişkin algı ve beklentilerinin belirlenmesi (Sivas Orman İşletme Müdürlüğü örneği)
Determining the perceptions and expectations of the forest villagers related to forestry activities (Sivas Directorate of Forest District case)
- Tez No: 309729
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada Sivas Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içinde yaşayan köylülerin başta odun hammaddesi üretimi olmak üzere ormancılık etkinliklerine ilişkin algı, beklenti ve tavırları araştırılmıştır. Bu köylere ilişkin şimdiye kadar herhangi bir çalışma yapılmamış olması nedeniyle köylere yönelik kapsamlı bir sosyo-ekonomik envanter de çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada veri toplama yöntemi olarak literatür analizi, mülakat, anket ve gözlem tekniklerinden yararlanılmıştır.11 orman köyünde yürütülen arazi çalışmaları sonucunda 1059 kişiyle anket yapılmıştır. Çalışmada her bir köy için köy bilgi formları da doldurulmuştur. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi için ise yüzdelik oranlar ve ki- kare analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre araştırılan köylerde alt ve üst yapı bakımından bazı eksiklikler olmakla birlikte bu eksikliklerin günden güne azaldığı söylenebilir. Yörede en önemli geçim kaynakları ormancılık, tarım ve hayvancılık olarak belirlenmiştir. Yörede alternatif geçim kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle ormancılık etkinlikleri köylü için en önde gelen geçim kaynaklarından biri olmaktadır. Dolayısıyla köylünün orman kaynaklarına bağımlılığı söz konusudur. Köylü ormanların en önemli faydasını ise istihdam sağlama olarak tanımlamaktadır. Köylüler kendilerine sağlanan iş olanaklarından genellikle memnun olmakla birlikte, bu işler için ödenen birim ücretleri yetersiz bulmaktadır. Köylünün iş güvenliğinin arttırılmasına yönelik de önemli beklentileri bulunmaktadır. Köylünün ormancılık etkinliklerine ilişkin en önemli şikayetlerinden birisi ise uygulanan katı koruma yaklaşımı nedeniyle Yörede salma hayvancılığın bitme noktasına getirilmiş olmasıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims at elaborating perceptions, expectations and attitudes of the villagers living in the territory of the Sivas Directorate of Forest District for and from the forestry activities, mainly the wood stock production. As no previous study was carried out for the same villages, the study also included a comprehensive socio-economic inventory work. In This study, literature analysis, interviews, survey and observation techniques were used as the data collection tools. Survey took place with 1059 people within the framework of the field works performed in 11 forest villages. Rural information forms were completed for each village. The percentage ratios and chi-square analyses were used to evaluate the collected data. While the findings reveal a number of shortages in substructure and superstructure of the subject villages, one may say that such shortages tend to gradually disappear day by day. The forestry, farming and livestock breeding are the most important regional living resources. As the region has very limited alternative living sources, the forestry has become one of the leading regional living sources for the villagers. The villagers are therefore dependent on the forest resources. The villagers define the employment facilities as the most important benefit of the forests. Even though the villagers are usually satisfied with the available job opportunities, they consider the unit fares paid for such works to be insufficient, and express a number of significant expectations for the labor safety. A most important complaint of the villagers for the forestry activities is that the livestock breeding is about to become obsolete in the region as a result of the strict measures for preservation.
Benzer Tezler
- Kahramanmaraş ve Osmaniye orman işletmelerinde halkla ilişkileri etkileyen faktörler ve bunların değerlendirilmesi
The factors of affecting the public relations in the regions of Kahramanmaraş and Osmaniye forest undertakings
HACI VELİ TATAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
Ormancılık ve Orman MühendisliğiKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiOrman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ORHAN ERDAŞ
- Ekoturizmin Türkiye orman köyleri kalkınmaları üzerindeki sosyo-ekonomik etkilerinin ölçümü (Artvin- Camili biyosfer rezerv alanı örneği)
Assessing the socio-economic effects of ecotourism activities on local communities (case of Camili biosphere reserve in Turkey)
İNCİ ZEYNEP AYDIN
Yüksek Lisans
Türkçe
2010
Ormancılık ve Orman MühendisliğiKaradeniz Teknik ÜniversitesiOrman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA FEHMİ TÜRKER
- Kırsal kesimdeki nüfus hareketlerinin orman varlığı üzerine etkilerinin araştırılması (Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü örneği)
Research for the influences of the rural population activies on the existence of forest (Trabzon Regional Forestry Directorate sample)
SEVİM İNANÇ
Doktora
Türkçe
2011
Ormancılık ve Orman MühendisliğiKaradeniz Teknik ÜniversitesiOrman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN AYAZ
- Altındere Vadisi Milli Parkı yaylalarının milli park yönetimi açısından değerlendirilmesi olanakları
The opportunities of evaluation of Altindere Valley National Park platuaes in terms of national park management
BETÜL BAHAT
Yüksek Lisans
Türkçe
2011
Ormancılık ve Orman MühendisliğiKaradeniz Teknik ÜniversitesiOrman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CANTÜRK GÜMÜŞ
- Orman köylüsünün ormancılık kooperatifleri hakkındaki düşünceleri (Artvin ili örneği)
The thought of the forest village about forestry cooperatives (Artvin province)
OZAN USTA
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Ormancılık ve Orman MühendisliğiArtvin Çoruh ÜniversitesiOrman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİM İNANÇ