Bazı ağaç türü odunlarının işlenmesinde güç tüketiminin ve yüzey pürüzlülüğünün araştırılması
Investigation of power consumption and surface roughness processing some wood species
  1. Tez No: 309740
  2. Yazar: SEBAHATTİN TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR MALKOÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Wood Products, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağaç türü, Güç tüketimi, Yüzey pürüzlülüğü, İşleme koşulları, Wood species, Machining processing, Power consumption, Surface roughness
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde doğal olarak yetişen Doğu Ladini (Picea orientalis (L.) Link.) ve Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.) odunlarında farklı işleme koşullarının güç tüketimine ve yüzey pürüzlülüğüne etkisi araştırılmıştır.Deneyler standartlara göre ağaç türü odunlarından hazırlanan teğet kesitli örneklerde yapılmıştır. Deney örneklerinin planyalama işlemleri 7 ve 14 m/dk besleme hızları, 0.5, 1.5, 2.5 ve 3.5 mm kesme derinlikleri ile 1, 2 ve 4 adet bıçak kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İşlemlerdeki güç tüketimi bir ampermetre ve voltmetre kullanılarak elde edilen değerlerden yararlanılarak hesaplanmıştır. Yüzey pürüzlülükleri de aynı koşullarda işlenen planyalanmış örneklerde ve 60 ile 80 no'lu zımparalar ile zımparalanan yüzeylerde ölçülmüştür.Sonuç olarak; besleme hızı, kesme derinliği, bıçak sayısı ve odun yoğunluğu artışı güç tüketimi arttırmıştır. Yüzey pürüzlülüğü ise besleme hızı ve kesme derinliği artışıyla artarken, bıçak sayısı ve zımpara numarası artışıyla azalmıştır. Ağaç türüne göre, Doğu Ladini odununda Doğu Kayını'ndan ve yıllık halkada ise yaz odununda ilkbahar odunundan daha düzgün yüzeyler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study was investigated the effect of surface roughness and power consumption of different processing conditions of naturally grown Oriental spruce (Picea orientalis (L.) Link.) and Oriental beech (Fagus orientalis Lipsky.) in the Eastern Black Sea Region of Turkey.Test specimens prepared from the lumber cut tangentially from logs according to the standards. The specimens were planed 7 and 14 m / min feed rate, 0.5, 1.5, 2.5 and 3.5 mm depth of cut and with the using 1, 2 and 4 blades. Power consumption of the test samples was determined during planing with a voltmeter and an ammeter. Surface roughness measurements were carried out on the planed surfaces under the same conditions, and sanded surfaces 80 and 100 sanding numbers.As a result, with increasing the feed rate, cutting depth, number of blades and wood density power consumption increased. Surface roughness becomes greater with an increasing the feed rate and depth of cut, however, with an increasing number of blades and sanding numbers become lower. Surface roughness values of earlywood was obtained lower than latewood. In addition, surface roughness of Oriental beech was obtained greater than Oriental spruce.