Doğu Karadeniz bölgesinde ki bazı göllerin morfo-edafik indeks yöntemi ile verimliliklerinin karşılaştırılması üzerine bir çalışma
A study on the comparison of the productivity of some lakes in the Eastern Black Sea region using by method morphoedaphic index
- Tez No: 309742
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR SEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Sera gölü, Uzungöl, Borçka Baraj Gölü, Morfo-Edafic İndeks, balıkçılık, Sera lake, Uzun lake, Borcka Dam Lake, Morpho-Edaphic index, fish biomass
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma da Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan ve oluşumlarına göre farklılık gösteren Sera gölü( heyelan set gölü) Uzungöl (alüvyal set gölü) ve Borçka (baraj gölü) göllerinin Morfo-edafic İndeks (MEI) yöntemi uygulanarak biyolojik verimliliklerinin tespit edilmesine çalışılmıştır. Çalışma kapsamında göllerin fiziko-kimyasal ve biyolojik özellikleri ( sıcaklık, tuzluluk, ph, elektrik iletkenliği, oksijen doygunluğu, TDS, askıda katı madde, seki diski derinliği, klorofil-a ) yıl boyunca aylık olarak belirlenmiştir.Toplanan veriler irdelenmiş ve biyolojik değerlerle (balıkçılık açısından) ilişkilendirmeye çalışılmıştır. Bulgulara göre Uzungöl MEI= 17,03, Sera Gölü =13.57 ve Borçka Baraj gölü MEI= 5,57 olup, toplam av verimi 8,5 kg/ha olarak tahmin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, the biological productivity regarding fish biomass was studied in 3 lakesin the Eastern Black Sea region of Turkey. The Morpho Edaphic Index has been the mean criterial applied for the lakes, Sera; (landslide set lake), Uzungöl; (alluvial set lake) and Borcka (reservoir) lake.At the study scope, physico-chemical and biological properties of lakes ( temperature, pH, electrical conductivity, oxygen saturation , TDS, suspended solids, secchi disc depth, chlorophyll-a) were determined on an monthly basis throughout the year. By means of fish biomas data were analysed find out a Uzungöl?s MEI; 17,03, Sera Lake?s MEI; 13,57, Borcka Dam Lake?s MEI; 5,57. According to the MEI estimations, the annual fish biomas was found to be 8,5 kg tonnes/ha.