Cu diffusion doped MgB2 superconductors
Difüzyon yoluyla katkılanmış süper iletken MgB2
  1. Tez No: 309853
  2. Yazar: MUSA DOĞRUER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CABİR TERZİOĞLU, YRD. DOÇ. DR. ERSİN YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Physics and Physics Engineering, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır difüze edilmiş MgB2, Difüzyon katsayısı, Taramalı elektron mikroskobu, X-ışını kırınımı, Vickers sertlik, Cu-diffused MgB2, Diffusion Coefficient, Scanning electronmicroscopy, X-ray diffraction, Vickers Hardness
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez, farklı tavlama sıcaklığında (650 °C - 850°C) hazırlanan MgB2 süperiletkenin numunelerin fiziksel,yapısal, electriksel, mekaniksel, iğneleme mekanizması ve süperiletkenlik özelliklerinin değişimini; X-ışınlarıkırınımı, taramalı elektron mikroskobu, Vickers sertlik ve dc özdirenç ölçümleri yardımyla rapor eder.XRD sonuçlarına gelindiğinde, hazırlanan tüm numuneler sadece MgB2 fazı içerirler ve daha yoğunkırınım cizgileriyle polikristal süperiletken fazı gösterirler, bu da a ve c örgü parametlerin artmasınaneden olur. Ayrıca, SEM araştırmaları numunelerin mikroyapısal karakterizasyonu için yapıldı. Eldeedilen sonuçlar 850 °C de tavlanan numunenin en iyi yüzey morfolojisine ve parçacıklar arası bağlantıya,en büyük parçacık büyüklüğüne, en en düşük boşluklu yapıyasahip olduğunu gösterir. Aynı zamanda, numunelerin Vickers sertlik, elastik modülü, verim gücü,kırılma tokluk ve kırılganlık indeksi değerleri mikrosertlik ölçümlerden çıkarılmıştır. Cu-difüse edilmişnumunelerin mekanik özellikleri difüzyon-tavlama sıcaklığına güçlü bir şekil de bağlı olduğu bulunmuştur.Magnetoresistivite eğrilerinden, onset ve offset kritik sıcaklıkları, aktivasyon enerjileri, tersinmezlik alanları,üst seviye kritik alanları, rezidual direnç oranları, kesit alanları, penetrasyon derinliği, tutarlılık uzunluklarınıve ortalama serbest elektron yolu belirlendi. Ayrıca, difüzyon-tavlama sıcaklığı arttıkça difüzyon katsayısı6.81 x10-8cm2s-1 den 4.69x10-7 ye artığı gözlemlendi. Cu difüzyon katsayısının sıcaklığa bağımlılığı,Arrhenius bağıntısından yararlanarak D=3.75x10-3 exp (-1.15±0.10eV/kBT) olarak tanımlandı ve bakırınMgB2 system içindeki aktivasyon enerjisi yaklaşık 1.15 eV olarak bulundu. Cu difüzyonu yüzündennumunelerin fiziksel, yapısal, electriksel, mekaniksel, iğneleme mekanizması ve süperiletkenliközelliklerindeki gözlemlenen iyileşmenin nedenleri ayrıca tartışıldı.
Özet (Çeviri)
This thesis reports the change of the physical, structural, electrical, mechanical, pinning mechanismand superconducting properties of Cu-diffused MgB2 superconducting samples prepared at differentannealing temperature (650 -850 °C) with the aid of the X-ray diffraction (XRD), scanning electronmicroscopy (SEM), Vickers microhardness and dc resistivity measurements. As for the XRD results,all the samples prepared contain the MgB2 phase only and exhibit the polycrystalline superconductingphase with more intensity of diffraction lines, resulting in the increase of the lattice parameter a and c.Moreover, SEM investigations are performed for the microstructural characterization of the samples.The results obtained show that the sample annealed at 850 °C has the best surface morphologyand grain connectivity,largest grain size and lowest porosity. At the same time, Vickers microhardness,elastic modulus, yield strength, fracture toughness and brittleness index values ofsamples are extracted from the microhardness measurements. These mechanicalproperties of the Cu-diffused samples are found to depend strongly on thediffusion-annealing temperature. The onset (Tconset) and offset (Tcoffset) criticaltemperatures, activation energies (U0), irreversibility fields (?0Hirr), upper criticalfields (?0Hc2), residual resistivity ratios (RR), cross-sectional area fractions (AF),penetration depths (?), coherence lengths (?) and electronic mean free path ( ? )values of the samples are determined from the magnetoresistivity curves.Additionally, the diffusion coefficient is observed to increase from 6.81x10-8 to4.69 x10-7 cm2s-1 as the diffusion-annealing temperature increases. Temperaturedependence of the Cu diffusion coefficient is described with the aid of theArrhenius relation D=3.75x10-3 exp (-1.15±0.10eV/kBT) and the correspondingactivation energy of copper in MgB2 system is found to be about 1.15 eV. Thepossible reasons for the observed improvement in physical, structural, electrical,mechanical, pinning mechanism and superconducting properties of the samplesdue to Cu diffusion are also discussed.