Taban ve orman içi meralarda bitki örtülerinin verimleri, tür bileşimi ve önemli türlerin bazı özellikleri üzerinde bir araştırma
On a research yield, space composition and some properties of important species of vegetations in floodplain and forest rangelands
- Tez No: 309921
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ALTIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Taban mera, orman içi mera, besin elementi, ADF, NDF, bitki boyu, bitki ile kaplı alan, botanik kompozisyon, ot verimi, Floodplain rangeland, forest rangeland, nutrition element, ADF, NDF, plant height, plant-covered area, botanical composition, herbage yield
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırma 2009, 2010 ve 2011 yıllarında Tekirdağ ilinin Saray ilçesine bağlı Çukuryurt köyü taban merası ile Küçükyoncalı köyü orman içi merasında yürütülmüştür. Araştırmada her iki meranın bitki örtülerinin büyüme seyri, botanik, floristik ve kimyasal kompozisyonu incelenmiş ve verimleri tespit edilmiştir.Taban mera ve orman içi meraların ilkbahar döneminde üç yıllık ortalama kuru ot verimleri sırası ile 181.29 ve 144.50 kg/da olmuştur. Aynı yılların sonbahar dönemi ortalama kuru ot verimleri ise sırası ile 59.58 ve 31.03 kg/da'dır.Taban meranın şerit (transekt) ve halka (lup) yöntemlerine göre üç yıllık ortalama bitki ile kaplı alanları sırasıyla % 97.5 ve % 98.03 olarak tespit edilmiştir. Bu oranlar aynı yöntemler ve aynı sıra ile orman içi mera için % 87.97 ve % 93.88 olarak bulunmuştur.Taban meranın 2009 ve 2010 yılları ortalama ham protein (HP), fosfor (P), potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), kükürt (S), demir (Fe), mangan (Mn), çinko (Zn), bakır (Cu), bor (B), molibden (Mo), nikel (Ni), sodyum (Na), alüminyum (Al), silisyum (Si), kobalt (Co), vanadyum (V), selenyum (Se), asit deterjan lif (ADF) ve nötr deterjan lif (NDF) değerleri sırasıyla % 8.25, % 0.10, % 0.90, % 0.50, % 0.10, % 0.12, 258.15 ppm, 126.67 ppm, 23.25 ppm, 6.74 ppm, 7.89 ppm, 0.81 ppm, 5.28 ppm, 412.00 ppm, 242.19 ppm, 279.35 ppm, 0.07 ppm, 0.61 ppm, 0.52 ppm, % 32.10 ve % 55.74 iken, Küçükyoncalı köyü orman içi merasının 2009 ve 2010 yılları ortalama ham protein (HP), fosfor (P), potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), kükürt (S), demir (Fe), mangan (Mn), çinko (Zn), bakır (Cu), bor (B), molibden (Mo), nikel (Ni), sodyum (Na), alüminyum (Al), silisyum (Si), kobalt (Co), vanadyum (V), selenyum (Se), asit deterjan lif (ADF) ve nötr deterjan lif (NDF) değerleri sırasıyla % 8.66, % 0.09, % 1.04, % 0.53, % 0.15, % 0.13, 399.38 ppm, 274.72 ppm, 28.25 ppm, 7.33 ppm, 9.91 ppm, 0.88 ppm, 6.17 ppm, 839.31 ppm, 481.24 ppm, 281.47 ppm, 0.22 ppm, 0.82 ppm, 0.50 ppm, % 33.19 ve % 49.18 olarak tespit edilmiştir.Taban merada buğdaygiller, baklagiller ve diğer familyalardan en baskın türler sırası ile Chrysopogon gryllus (Yeşil buzağıotu), Trifolium subterraneum (Yeraltı üçgülü) ve Sanguisorba minor (Küçük çayır düğmesi) iken, orman içi merada Agrostis alba (Ak tavusotu), Ononis spinosa (Dikenli kayışkıran) ve Prunella laciniata olmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in the floodplain rangeland of Çukuryurt village and forest rangeland of Küçükyoncalı village in the Saray district of Tekirdağ province in 2009, 2010 and 2011 years. In this research, the cruise of vegetation growth, botanical, floristical and chemical compositions of both rangelands were investigated, and their yields were determined.According to mean of three years in spring period, dry matter yield of floodplain and forest rangelands was 181.29 and 144.50 kg/da, respectively. Autumn period, the average yields were the same years, respectively 59.58 and 31.03 kg/da is.The plant-covered areas of floodplain and forest rangelands for mean of three years was 97.50 % and 87.97 % according to strip (transect) method, and was 98.03 % and 93.88 % according to loop method.As mean of 2009 and 2010 years, crude protein (CP), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), sulfur (S), iron (Fe), manganese (Mn) , zinc (Zn), copper (Cu), boron (B), molybdenum (Mo), nickel (Ni), sodium (Na), aluminum (Al), silicon (Si), cobalt (Co), vanadium (V), selenium (Se), acid detergent fiber (ADF) and neutral detergent fiber (NDF) values were 8.25 %, 0.10 %, 0.90 %, 0.50 %, 0.10 %, 0.12 %, 258.15 ppm, 126.67 ppm, 23.25 ppm, 6.74 ppm, 7.89 ppm, 0.81 ppm, 5.28 ppm, 412 ppm, 242.19 ppm, 279.35 ppm, 0.07 ppm, 0.61 ppm, 0.52 ppm, 32.10 % and 55.74 % for floodplain rangeland , and were 8.66 %, 0.09 %, 1.04 %, 0.53 %, 0.15 %, 0.13 %, 399.38 ppm, 274.72 ppm, 28.25 ppm, 7.33 ppm, 9.91 ppm, 0.88 ppm, 6.17 ppm, 839.31 ppm, 481.24 ppm, 281.47 ppm, 0.22 ppm, 0.82 ppm, 0.50 ppm, 33.19 % and 49.18 % for forest rangeland of Küçükyoncalı village.The most of dominant of Poaceae, Fabaceae, and the other families were Chrysopogon gryllus (Yeşil buzağıotu), Trifolium subterraneum (Yeraltı üçgülü) and Sanguisorba minor (Küçük çayır düğmesi) in the floodplain rangeland, and were Agrostis alba (Ak tavusotu), Ononis spinosa (Dikenli kayışkıran) and Prunella laciniata in the forest rangeland.