Annelerin çocuklarda ateş yönetimi ve antibiyotik kullanımına ilişkin bilgi ve tutumları
Mothers knowledge and attitudes towards fever management and antibiotic use in children
- Tez No: 309992
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN MERT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: akılcı antibiyotik kullanımı, anne tutumu, ateş yönetimi, fever management, maternal attitude, rational use of antibiotics
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Ateş, vücudun doğal bir savunma mekanizması olup, çocukluk döneminde hekime en sık başvuru nedenleri arasında bulunmakta ve ebeveynleri tedirgin eden durumların başında gelmektedir. Çalışmamızın amacı annelerin çocukluk çağında ateşli durumların yönetimine ve antibiyotik kullanımına ilişkin bilgi ve tutumlarını araştırmaktır.Aile Hekimliği ve Sağlam Çocuk Polikliniklerine periyodik sağlık muayeneleri için getirilen 1-5 yaş arası 210 çocuğun annesi ile prospektif bir çalışma yürütüldü. Annelerin sosyodemografik özellikleri ile çocukluk çağında ateşli durumların yönetimine ve antibiyotik kullanımına ilişkin bilgi ve tutumları bu amaçla düzenlenen bir anket formu uygulanarak kaydedildi ve uygun istatistiksel yöntemlerle incelendi.Annelerin %71'inin vücut ısısı ölçümünü koltuk altından yaptığı, %59.5'inin dijital termometre kullandığı ve %80'inin 38 derece ve üzeri vücut ısısını ateş olarak kabul ettiği saptandı. Ateşli durumlarda evde ilk müdahale amacıyla genellikle soğuk uygulama yapıldığı (%29) ve/veya antipiretik ilaç kullanıldığı (%27.1) belirlendi. Reçete edilmiş antibiyotikleri düzenli verme oranı %53.3'dü. Anne yaşı, sosyo-ekonomik durumu ve eğitim düzeyi ile ateşli durumların yönetimi ve akılcı antibiyotik kullanımı arasında pozitif ilişki vardı.Ebeveynlerin çocukluk çağında ateşli durumların yönetimine ve akılcı antibiyotik kullanımına ilişkin konularda bilinçlendirilmesine ve desteklenmesine ihtiyaç vardır. Bu amaçla her muayene bir eğitim fırsatı olarak değerlendirilmeli, anne aile içinde çocuk bakımı konusunda desteklenmeli ve sağlık problemlerine evde yapılacak müdahaleler geleneksel alışkanlıklarla değil kanıt temelli profesyonel yöntemlerle düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Fever is the body's natural defense mechanism, representing one of the most frequent cause of seeking medical attention in childhood and a major concern for parents. The objective of our study was to investigate maternal attitude towards and knowledge in the management of fever-related conditions and antibiotic use in childhood.A prospective study was conducted with mothers of 210 children aged from 1 to 5 years who were brought to Family Medicine and Well Child Outpatient Clinics for periodic health assessment. Sociodemographic characteristics of mothers and their knowledge in and attitudes towards management of fever-related conditions and antibiotic use in childhood were obtained and recorded by using a questionnaire form specifically designed for that purpose and analyzed by appropriate statistical methods.It was found that 71% of mothers measured body temperature from the armpit, 59.5% used digital thermometers and 80% considered a body temperature of 38 degrees and above as high fever. Initial intervention for managing conditions related with high-fever at home usually included cold compress (29%) and/or use of antipyretic medications (27.1%). 21.9% of families had antibotics in stock for emergency at home. There was a positive correlation between maternal age, socio-economic status, education level and management of fever-related conditions and rational use of antibiotics.There is a need for increased parental awareness and support in the management of fever-related conditions and reasonable use of antibiotics in childhood. For this purpose, any examination appointment should be seen as an opportunity for parental education and mothers should be supported for family child care. Interventions at home for solving health problems should be tailored according to evidence-based professional methods rather than traditional approaches.