Yeni tanı alan aşikar hipotiroidili hastalarda tanı esnasında ve ötiroidi sağlandıktan sonra serum NT-proBNP düzeylerinin değerlendirilmesi.
The evaluation of serum nt-probnp levels in patients with clinical hypothyroidism at the time of diagnosis and after they become euthyroid.
- Tez No: 309997
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM SEZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipotiroidi, NT-proBNP, Kalp yetmezliği, Hypothyroidism, NT-proBNP, Heart failure
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Endokrinoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Plazmadaki BNP'nin temel kaynağı kardiyak ventriküller olup salınımı sol ventrikül duvar geriliminin ve kan hacminin artmasıyla yükselir. BNP seviyelerinin duvar geriliminin arttığı sol kalp yetmezliğinin yanı sıra sağ ventrikül disfonksiyonuna neden olan pulmoner hipertansiyon, kronik obstriktif akciğer hastalığı, pulmoner tromboemboli gibi klinik durumlarda da arttığı bilinmektedir. Son yıllarda, serum BNP düzeyinin, eşlik eden kardiyak patoloji olmaksızın da, yani kardiyak patolojilerden bağımsız olarak da tiroid hormon düzeyi değişikliklerinden etkilendiğini gösteren literatürde sınırlı sayıda çalışma mevcuttur.Çalışmanın amacı; kardiyak hastalığı olmayan fakat aşikar hipotiroidisi olan yeni tanı olgularda BNP düzeylerini incelemek ve tedavi ile ötiroidi sağlandıktan sonra BNP değerlerinin nasıl değiştiğini araştırmaktır.Çalışmamıza; herhangi bir kalp veya sistemik hastalığı olmayan yeni tanı almış toplam 35 primer aşikar hipotiroidili hasta dahil edildi. Otuz beş sağlıklı gönüllü kişi ise kontrol grubunu oluşturdu. Hipotiroidili hastalardan ilk tanı sırasında BNP düzeylerini değerlendirmek üzere kan örnekleri alındı ve bundan sonra tedavileri başlandı. Ötiroidi sağlandıktan sonra tekrar NT-proBNP düzeyleri ölçümü için örnek alındı. Ötiroidi; hem ST4 hem de TSH değerlerinin normal aralığa dönmesi olarak kabul edildi.Çalışmamızda; tedavi öncesi hasta grubunun TSH, ST4, ST3 değerlerinin kontrol grubu değerlerine göre anlamlı derecede farklı olduğu tespit edildi. Bununla birlikte hasta grubunun ve kontrol grubunun BNP değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi. Tedavi sonrası ve öncesindeki BNP değerleri arasında istatistiksel olarak fark bulunmadı (p>0,05).Çalışmamızın sonucunda serum NT-proBNP düzeylerinin hipotiroidili bireylerde değişmediğini bulduk. Bilinen BNP yüksekliği yapacak hastalığı olmayan hipotiroidili bireylerde NT-proBNP düzeylerinin yüksek bulunması halinde klinisyenlerin bir kez daha hastayı değerlendirip, olası atlanmış öntanı-tanıları tekrar gözden geçirmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
The basic source of BNP secretion is the ventricles of the heart and its secretion increases as the left ventricle wall tension and blood volum increase. Some other conditions such as pulmonary hypertension, chronic obstructive pulmonary disease and pulmonary thromboembolism which may lead up to right ventricle dysfunction may also increase BNP levels. There are limited data in literature stating that BNP levels could be affected by the changes in thyroid functions independent of cardiac pathologies.The aim of this study is to assess the NT-proBNP levels in patients with hypothyroidism and to evaluate the changes when these patients become euthyroid.A total of 35 patients without any cardiac and systemic diseases which were newly diagnosed as primary hypothyroid were recruited to the study. Another 35 healthy subjects were enrolled as the control group. The blood samples of the hypothyroid subjects were drawn before the start of treatment and as soon as they became euthyroid. ?Euthyroidism? was accepted as the normalization of not only T4 but also TSH levels.The TSH, T4 and T3 levels of the patient group before the treartment were found to be significantly different as compared to control group. However there was not a statistically significant relationship between the hypothyroid and control subjects in terms of NT-proBNP levels. Moreover we found that the NT-proBNP levels of hypothyroid patients before and after the treatment were not statistically differerent.As the result of our study, we declare that NT-proBNP levels do not change with hypothyroidism. In hypothyroid patients when NT-proBNP levels are found to be increased even though they do not suffer from any disorder that can increase BNP levels, the possible diagnosis that could lead up to increase in BNP levels should be checked once again.