Hashimoto Tiroiditli hastalarda Sistemik İmmun-inflamasyon İndeksi ve diğer sistemik inflamatuar belirteçlerin değerlendirilmesi
Evaluation of Systemic Immune-inflammation Index and other systemic inflammatory markers in patients with Hashimoto Thyroiditis
  1. Tez No: 844997
  2. Yazar: ONUR AKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLIHAN ÇALIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anti-TPO, Hashimoto tiroiditi, Nötrofil/Lenfosit Oranı, Platelet/Lenfosit Oranı, Sistemik İmmun-İnflamasyon İndeksi, Anti-TPO, Hashimoto's thyroiditis, Neutrophil/Lymphocyte Ratio, Platelet/Lymphocyte Ratio, Systemic Immun-Inflamation Index
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Çalışmamızda amacımız Hashimoto tiroiditi tanılı hastalarda sistemik immun-inflamasyon indeksi ve diğer sistemik inflamatuar markerları kıyaslayarak, bu hastalardaki otoimmunitenin sistemik inflamasyonun bir parçası olup olmadığı, tiroid bezi ile sınırlı kalıp kalmadığının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Polikliniği'ne başvurmuş, tanısı olan veya yeni tanı alan Hashimoto tiroiditli hastalar ile Hashimoto tiroiditi olmayan sağlıklı bireyler karşılaştırılmıştır. Anti tiroid peroksidaz düzeyi yüksek, tipik ultrasonografik bulguları olan; tiroid fonksiyon testlerine göre ötiroid, aşikar ve subklinik hipotiroidisi olan hastalar Hashimoto tiroiditi hasta grubuna dahil edildi. Dışlanma kriterleri; 18 yaş altı hastalar, aktif ve kronik enfeksiyonu bulunan hastalar, gebeler, anti tiroid peroksidaz düzeyi negatif hastalar, kronik inflamatuar hastalığı olan hastalar, tiroid cerrahisi öyküsü olan hastalar, malignite tanısı almış olanlar, özgeçmişinde boyuna radyasyon anamnezi bulunan hastalar, radyoaktif iyot tedavisi almış hastalar, tirotoksikozu olan hastalar, levotiroksin replasman tedavisi dışında tiroid fonksiyon testlerini ve hemogram parametrelerini etkileyecek ilaç kullanımı olan hastalar olarak belirlendi. Her hasta için yaş, cinsiyet gibi demografik verileri ile birlikte TSH, serbest T4, serbest T3, anti tiroid peroksidaz düzeyleri ile C-reaktif protein; hemogram parametreleri ve hemogram parametrelerinden hesaplanan sistemik immun-inflamasyon indeksi, nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızda Hashimoto tiroiditli hastalarda NLO ve Sİİ değerleri kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı yüksek olarak saptanmıştır. Bununla beraber levotiroksin replasman tedavisi alan hastalarda NLO ve Sİİ levotiroksin replasman tedavisi almayan hastalara göre istatistiksel anlamlı düşük olarak gözlenmiştir. Levotiroksin tedavisi almayan subklinik hipotiroidi hastalarında Sİİ değeri istatistiksel anlamlı yüksek saptanmıştır. Hashimoto tiroiditli hastalarda, levotiroksin replasman tedavisi alma ve tiroid fonksiyon durumuna göre oluşturulan grup ve subgruplarda kontrol grubuna göre MPV, CRP açısından istatistiksel anlamlı bir fark gözlenmedi. Sonuç: Çalışmamızda NLO ve Sİİ'nin Hashimoto tiroiditli hastalarda sağlıklı popülasyona göre daha yüksek, LT4 replasman tedavisi alan Hashimoto tiroiditli hastalarda Sİİ değerinin tedavi almayan hasta grubuna göre daha düşük olduğu saptanmıştır. LT4 tedavisi almayan subklinik hipotiroidili hastalarda da Sİİ değeri anlamlı yüksek saptanmıştır. Hashimoto tiroiditli hastalarda NLO ve Sİİ'nin tanıda, tedavide, LT4 replasmanına yanıtın takibinde kullanılması; subklinik hipotiroidili hastalarda LT4 tedavi endikasyonları açısından Sİİ ile değerlendirilmesi; ayrıca Sİİ için bir cut-off değeri belirlenmesi amacıyla çok merkezli, prospektif ve daha büyük örneklem ile yapılacak çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to evaluate whether autoimmunity in patients diagnosed with Hashimoto's thyroiditis is part of systemic inflammation or limited to the thyroid gland by comparing the systemic immunoinflammatory index and other systemic inflammatory markers. Material and Methods: Patients diagnosed with Hashimoto's thyroiditis who applied to the Internal Medicine Clinic of Health Sciences University Sisli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital and healthy individuals without Hashimoto's thyroiditis were compared. Patients with high Anti-Thyroid Peroxidase levels, typical ultrasonographic findings, and thyroid function tests indicating euthyroidism, overt, or subclinical hypothyroidism were included in the Hashimoto's thyroiditis patient group. Exclusion criteria were patients under 18 years old, those with active and chronic infections, pregnant women, patients with negative Anti-Thyroid Peroxidase levels, those with chronic inflammatory diseases, a history of thyroid surgery, diagnosed malignancies, a history of neck radiation exposure, patients who had received radioactive iodine treatment, patients with thyrotoxicosis, and those using drugs that could affect thyroid function tests and hemogram parameters other than levothyroxine replacement therapy. Demographic data such as age and gender, as well as TSH, free T4, free T3, Anti-Thyroid Peroxidase levels, C-reactive protein, hemogram parameters, and the Systemic Immunoinflammatory Index derived from hemogram parameters, Neutrophil/Lymphocyte ratio, and Platelet/Lymphocyte ratio were recorded for each patient. Results: In our study, NLR and SII values in patients with Hashimoto's thyroiditis were found to be statistically significantly higher compared to the control group. However, in patients receiving levothyroxine replacement therapy, NLR and SII were observed to be statistically significantly lower than in those not receiving levothyroxine replacement therapy. In subclinical hypothyroid patients not receiving levothyroxine therapy, SII values were found to be statistically significantly higher. In patients with Hashimoto's thyroiditis, no statistically significant difference was observed in terms of MPV, and CRP compared to the control group in groups and subgroups created according to levothyroxine replacement therapy and thyroid function status. Conclusion: In our study, NLR and SII were found to be higher in patients with Hashimoto's thyroiditis than in the healthy population, and SII in patients with Hashimoto's thyroiditis receiving LT4 replacement therapy was found t be lower than in the patient group not receivin treatment. In subclinical hypothyroid patients not receiving LT4 therapy, SII values were significantly higher. The use of NLR and SII in the diagnosis, treatment, and follow-up of Hashimoto's thyroiditis; the evaluation of LT4 treatment indications with SII in subclinical hypothyroid patients; and the need for multicenter, prospective, and larger-sample studies to establish a cut-off value for SII are emphasized.