Prediyabetik vakalarda yağ dağılımı ve çeşitli adipokinlerin insülin direncine etkisi
The effect of fat distribution and some adipokines on insulin resistance in prediabetic patients
  1. Tez No: 309999
  2. Yazar: BETÜL EKİZ BİLİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL GÜLDİKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnsülin direnci, adipokinler, yağ dağılımı, Insulin resistance, adipokines, fat distribution
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Prediyabetik vakalarda vücut yağ dağılımının ve çeşitli adipokinlerin insülin direncine katkısını ortaya koymayı hedeflediğimiz bu çalışmaya 87 kişi [ Bozulmuş açlık glukozlu 27 (14 kadın, 13 erkek), bozulmuş glukoz toleranslı 36 (26 kadın, 10 erkek) vaka ile normal glukoz metabolizması saptanan 24 (16 kadın, 8 erkek) sağlıklı gönüllü kontrol vakası] dahil edildi.Tüm olguların antropometrik ölçümleri, insülin direnci göstergesi olan homeostatik model değerlendirme sonuçları, oral glukoz tolerans testleri, lipidleri, TANITA ile yağ kütlesi ölçümleri, ultrason ile abdominal bölge yağ dağılımları kaydedildi.Üç grubun karşılaştırılmasında açlık insülini, total kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein, düşük dansiteli lipoprotein, trigliserid, vaspin, retinol-bağlayıcı protein 4, leptin, resistin, tümör nekroz faktörü-? düzeyleri, abdominal bölge yağ dağılımları, yağ kütlesi ölçümleri arasında fark bulunmazken (p>0,05), oral glukoz tolerans testinin 0. ve 2. saatindeki glukoz düzeyleri, homeostatik model değerlendirme (HOMA-IR) sonuçları, adiponektin ve visfatin açısından fark vardı (p0,05). Vücut kitle indeksi, bel çevresi, oral glukoz tolerans testinin 2. saat glukoz değeri, total yağ yüzdesi, total yağ kütlesi, viseral yağ kalınlığı, adiponektin ve resistin düzeyinin homeostatik model değerlendirme sonuçları ile istatistiki olarak anlamlı düzeyde korele olduğu saptandı. Regresyon analizinde sadece viseral yağ kalınlığının, insülin direnci gelişiminde bağımsız bir risk faktörü olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to evaluate the effect of fat distribution and some adipokines on insulin resistance in prediabetic patients. Totally 87 cases [ 27 impaired fasting glucose (14 female, 13 male), 36 impaired glucose tolerance (26 female, 10 male) and 24 healthy control subjects (16 female, 8 male)] were enrolled.Anthropometric measurements, homeostatic model assessment of insulin resistance values indicating insulin resistance, oral glucose tolerance test glucose levels, serum lipids, body fat mass measurements by TANITA and abdominal region ultrasonography for fat distribution of all cases were registered.In comparison of 3 glucose metabolism groups, there are no difference between groups in terms of fasting insulin, total cholesterol, high density lipoprotein-cholesterol, high density lipoprotein-cholesterol, triglyceride, vaspin, retinol-binding protein 4, leptin, resistin, tumor necrosis factor-? values, abdominal fat distribution, fat mass measurements. But statistically significant differences were found between groups in terms of oral glucose tolerance test 0 and 2-hour glucose levels, homeostatic model assessment of insulin resistance values, adiponectin and visfatin. Insulin resistance increased while adiponectin and visfatin levels decreased. There are statistically significant correlation between homeostatic model assessment of insulin resistance values and body mass index, waist circumference, oral glucose tolerance test 2nd hour-glucose, total fat percentage, total fat mass, visceral fat thickness, adiponectin ve resistin levels. In regression analysis, only visceral fat thickness was found to be an independent risk factor for development of insulin resistance.