Epikardiyal yağ doku kalınlığının koroner arter hastalığı yaygınlığı ve lezyon tipi ile ilişkisi
The relationship between epicardial adipose tissue thickness, coronary artery disease extensity, and lesion type
  1. Tez No: 310010
  2. Yazar: FLORA ÖZKALAYCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL AKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Epikardiyal yağ doku kalınlığı, koroner ateroskleroz yaygınlığı, koroner arter lezyon tipi, insülin rezistansı, HOMA indeksi, Epicardial adipose tissue thickness, coronary atherosclerosis extensity, coronary artery lesion type, insulin resistance, HOMA index
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Önceki çalışmalarda koroner arter hastalığı ile epikardiyal yağ doku arasında ilişki saptanmış olup, epikardiyal yağ dokunun koroner arter hastalığı yaygınlığı ve kompleksliği üzerine etkisi yeterince irdelenmemiştir. Çalışmamızdaki amaç koroner arter hastalığı yaygınlığı ve lezyon tipi üzerinde epikardiyal yağ doku kalınlığının etkisini araştırmaktır.Kliniğimize elektif koroner anjiyografi amaçlı yatırılmış olan hastaların geriye dönük olarak ekokardiyografik ve koroner anjiyografik görüntü kayıtları üzerinden ölçümler alındı. Geleneksel risk faktörleri açısından dosyaları tarandı.Sistol ve diyastol sonunda ölçülen epikardiyal yağ doku kalınlığının koroner arter lezyon yaygınlığı ve tipi ile ilişkisiz, ciddiyeti ile sistolik kalınlığın ilişkili olduğu saptandı.Vicut kitle indeksi, bel çevresi, HOMA indeksi ile epikardiyal yağ doku kalınlık ölçümleri arasında herhangi bir korelasyon saptanmadı.Sonuçların, vaka sayısı bazında değerlendirildiğinde; istatistiksel anlamlılık arzedebilmesi için daha geniş ölçekli hasta gruplarında yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Evaluation in previous studies has been made upon the relation of epicardial adipose tissue thickness with coronary artery disease. There is still need for further investigations about this subject, so we aimed to interrogate the relation of epicardial adipose tissue thickness to coronary artery lesion extensity and lesion severity. We assesed 70 patients who underwent coronary angiography at our clinic. We eveluated the angiographyc and echocardiographyc images, and file data retrospectively.Through anlaysing all these data, we demonstrated no relations between epicardial adipose tissue thickness and coronary atherosclerosis extensity. Thus, in the statistical analyses there were no data found supporting a relation between epicardial adipose tissue and coronary artery lesion type. However there is staticaly suggestive relation between systolic epicardial adipose tissue and lesion severity. There were no staticaly suggestive relation between epicardial adipose tissue, HOMA index waist circumference and body mass index. There need to be more studies conducted.