Rüptüre ve nonrüptüre infrarenal abdominal aort anevrizmalarında erken ve geç dönem cerrahi sonuçların değerlendirilmesi.
Evaluation of early and late surgical outcomes for ruptured and nonruptured infrarenal abdominal aortic aneurysms.
  1. Tez No: 310077
  2. Yazar: EYÜPSERHAT ÇALIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZMAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Abdominal aort anevrizması, mortalite, cerrahi tedavi, erken tanı, Abdominal aortic aneurysm, mortality, surgical treatment, early diagnosis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; son 16 yıllık periyotta, kliniğimize başvuran ve cerrahi tedavileri yapılan, rüptüre ve nonrüptüre infrarenal abdominal aort anevrizma (AAA)'lı olgularda, erken ve geç dönem sonuçların değerlendirilmesidir.Materyal-Metot: Ocak 1996 - Ocak 2012 tarihleri arasında kliniğimize başvuran infrarenal AAA'lı toplam 53 hasta, 39 erkek, 14 bayan; yaş ort 64.47±10.48 yıl; dağılımı 24-94 yıl arasında, retrospektif olarak değerlendirildi.Bulgular: Hastaların 29'u rüptür olmadan, 24'ü rüptüre olarak ameliyat edildi. Nonrüptüre hastalardan biri kaybedildi. Rüptüre olarak ameliyat edilen 24 hastanın ise 12'si kaybedildi. Nonrüptüre olarak, çoğunluğu elektif şartlarda ameliyata alınan hastalarda mortalite oranı %3.4 olmasına karşın, rüptüre olarak çoğunluğu acil şartlarda ameliyata alınan hastalarda mortalite oranı %50 idi.Tartışma ve Sonuç: İnfrarenal AAA'larında elektif ameliyat mortalitesi %1-5 seviyelerindeyken, rüptür geliştiğinde mortalite %45-50'lere ulaşmaktadır, hastaneye yetişemeyenler hesaba katılınca mortalite %80-90'ları bulmaktadır. Bu nedenle, AAA'larında erken tanı ile rüptür gelişmeden hastaların tespit edilmesine yönelik olarak programlar geliştirilmeli; ileri yaş ve anevrizma gelişme riski yüksek kişilerde tarama testleri yapılmalı ve gereken hastalara yerinde ve uygun müdahaleler planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to evaluate the early and late outcomes of patients with ruptured or nonruptured infrarenal abdominal aortic aneurysms (IAAA?s), who undergone surgical treatment, admitted to our clinic during the last 16 years.Methods: Fifty three patients, 39 males, 14 females; mean age 64.47±10.48 years; ranging from 24 to 94 years, with infrarenal AAA, admitted to our clinic between January 1996 and January 2012 were assessed retrospectively.Results: 24 of patients were operated with rupture and 29 of them nonruptured. One of the nonruptured patients died. 12 of 24 patients who way operated with ruptur died. While the mortality rate for nonruptured patients, whose majority had elective operation was 3.4%, the mortality rate 50% for patients with rupture whose majority underwent emergency operations.Discussion and Conclusion: The mortality rate of elective operations is 1-5%, although occur ruptur the mortality rate increases by up to 45-50%, and arrives at level of 80-90% when patients died before arrival to hospital were taken into account in IAAA?s. For this reason, the programs must be enhanced for the detection of patients with early diagnosis before developing rupture, and screening tests must be performed in people with advanced age and high risk of developing aneurysms, and appropriate interventions must be designed for patients who require in abdominal aortic aneurysms.