Cerrahi girişim öncesinde büyümüş servikal lenf nodlarının tanımlanmasında diffüzyon mr görüntülemenin tanıya katkısı
The contribution of cervical diffusion mr to diagnosis in the characterization of cervical lymphadenopathy prior to surgery
- Tez No: 310079
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ BAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Lenfadenopati, Boyun Difüzyon MR Görüntüleme, Difüzyon Kısıtlama, Eşik ADC Değeri, Difüzyon MR Tahmini, Patolojik sonuç, Lymphadenopathy, Cervical Diffusion MR imaging, Diffusion restriction, Limit ADC value, Diffusion MR estimation, Pathologic result
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çalışmamızda cerrahi girişim öncesi servikal lenfadenopatilerin karakterizasyonunda, boyun Difüzyon MR'ının tanıya katkısını saptamayı hedefledik.Ekim 2010 ile Mart 2012 arasında, boyun bölgesinde lenf nodları ele gelen, tanı aşamasında ya da tanı, cerrahi girişim / eksizyonel biyopsi planlanan 18 bayan, 26 erkek hastaya, girişimden önce rutin boyun MRG ve Difüzyon MRG uygulandı.Olguların tümüne 1.5 Tesla MR makinesiyle (Siemens Avonto),standart baş-boyun koili kullanılarak konvansiyonel sekansların ardından, SE-EPI (Spin Echo- Echo Planar Imaging) ile T2 ağırlıklı difüzyon sekansı çalışıldı. Elde edilen görüntüler, hastaların histopatolojik sonuçlarından habersiz yorumlandı. Difüzyon MR'ın tahminleri, patolojik sonuçlarla karşılaştırıldı. Genel durumu bozuk metastatik servikal lenfadenopatili 2 hastada ve biyopsiyi kabul etmeyen tularemili 2 hastada, Difüzyon MR tahminleri, PET/BT (Pozitron Emisyon Bilgisayarlı Tomografi) ve serolojik test sonuçlarıyla karşılaştırıldı.b değerli trace difüzyon imajlarda ve ADC haritasında sinyal özelliklerine göre lenf nodları, malign-benign şeklinde sınıflandırıldı. Her lenf nodu sınıfı için ayırd edici ADC (Görünür Difüzyon Katsayısı) eşik değeri belirlenmeye çalışıldı. Verilerin analizinde SPSS for Windows 11,5 programı ve ROC analizinden faydalanıldı.33 hastada b değerli imajlarda hiper, ADC haritasında hipointens davranan lenf nodları, difüzyonu kısıtladığı için malign kabul edildi. Bunların 8'i, patoloji sonuçları kazeifiye ? granülomatöz- kronik enflamatuar lenf nodu olarak raporlanan ve bizim yanlış malign lenf nodu yorumladığımız hastalardı. Difüzyon MR'da benign LN olarak yorumladığımız 11 hastadan yalnızca birinin patolojik sonucu SCC lenfadenopatisi olarak rapor edildi.Difüzyon MRG, kazeifiye-granülomatöz-kronik enflamatuar lenf nodlarını, malignlerden ayırd etmede yetersiz kaldı. Yine de, patoloji sonuçlarına göre, lenf nodlarının malign ? benign ayrımında Difüzyon MR'ın, %50 sensitivite, %96.4 spesifite, %87.5 PKD (Pozitif Kestirim Değeri), %81.8 NKD (Negatif Kestirim Değeri) ile etkili olduğunu gördük. Patoloji ve Difüzyon MR sonuçları arasındaki Kappa katsayısı 0.527 ile kabul edilebilir düzeydeydi.İstatistiksel analize dahil edilmeyen PET/BT sonucuyla karşılaştırılan metastatik 2 hastada, PET'deki metabolik aktivite artışıyla uyumlu lenf nodları difüzyonu kısıtlıyordu. Seroloji test sonucu ile karşılaştırdığımız ve yine istatistiğe dahil etmediğimiz 2 tularemi hastasında ise lenf nodları difüzyon kısıtladığından , Difüzyon MR'da malign (yanlış pozitif) değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, we aimed to determine the contribution of cervical Diffusion MR to diagnosis in the characterization of cervical lymphadenopathy prior to surgery.Routine cervical MRG and Diffusion MRG were applied to 18 female an 26 male patients before surgery between September 2010 and March 2012, who had palpable neck lymph nodes, were at the stage of diagnosis or have been diagnosed.Subjects were applied to T2 weighed diffusion secant using SE-EPI (Spin Echo- Echo Planar Imaging) after conventional secants using 1.5 Tesla MR device (Siemens Avonto) and standard head ? neck coil. Images were blindly commented without histopathological results of patients. Diffusion MR estimations were compared to pathologic results. Also Diffusion MR estimations were compared to the results of PET/BT (Positron Emission Computed Tomography) and serologic test in 2 patients with bad health condition and metastatic cervical lymphadenopathy and 2 patients with tularaemia not accepting biopsy.Lymph nodes were classified in two categories as malign and benign according to signal characteristics in b charged trace diffusion images and ADC map. Discriminating ADC limit values were determined for each lymph node. SPSS for Windows 11.5 software and ROC analysis were used in data analysis.Thirty three patients were found to be malign since lymph nodes behaving hyperintense in b images and hypointense in ADC map limited diffusion. Eight were the patients whom we commented as false malign lymph node and caseified ? granulomatous chronic inflammatory lymph node according to pathology results. Only one pathological result of 11 patients we commented in Diffusion MR to be benign LN was reported to be SCC lymphoenfadenopathy.Diffusion MRG was ineffective to discriminate caseified ? granulom -chronic inflammatory lymph nodes from maligns. Nevertheless, we saw according to pathology results that Diffusion MR was effective in the discrimination of lymph nodes as malign or benign, with the values of sensitivity (50%), specificity (96.4%), PKD (87.5 %), NKD (81.8%). Kappa coefficient between pathology and the results of Diffusion MR was at an acceptable level 0.527.In 2 metastatic patients compared using PET/BT results excluded from statistical analysis, diffusion was limited by the lymph nodes convenient with the increase of metabolic activity in PET. In 2 tularaemia patients compared using the results of serology test and excluded from statistics, malign was commented Diffusion MR to be false (positive) since lymph nodes limited diffusion.