Diyabetli hastalarda glikolize hemoglobin bilinci ve hastalığın regülasyonu ile ilişkisi
Knowledge of glycosylated hemoglobin and relationship between blood glucose control in patients with diabetes
- Tez No: 310085
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİB BİLEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, HbA1c, Hasta bilgisi, Diabetes mellitus, HbA1c, Patients? knowledge
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
Hemoglobin A1c-glikozillenmiş hemoglobin (HbA1c) testi hastanın son 2-3 aylık ortalama kan glukoz seviyesinin göstergesidir. HbA1c, diabetes mellituslu (DM) şahıslarda, glisemik kontrolün değerlendirilmesinde yaygın kabul görmüş ölçüttür ve sağlık profesyonelleri ile hastalar için önemli bir geri bildirim sağlar. HbA1c testi, kan glukoz konsantrasyonları ve geç komplikasyonlar arasında kurulmuş ilişki; hastaların bu önemli testi ve testin sonuçlarının klinikte nasıl kullanıldığını anlamasının önemini ortaya koymaktadır. Göreceli olarak az sayıda çalışma, diyabetik hastaların HbA1c anlayışını ve bilgisini incelemiştir.Bu çalışmanın amacı, hastaların HbA1c bilinci ve kan glukoz kontrolü arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Bu ankete, Atatürk Üniversitesi, Tıp Fakültesi'ne, Haziran 2011 ve Ocak 2012 tarihleri arasında, ayaktan başvuran 353 DM hastası davet edildi ve davet edilen 353 (% 100) hasta çalışmaya katıldı. Tüm olguların demografik ve klinik verileri elde edildi. Hastaların HbA1c testi ile ilgili bilgileri ve HbA1c hedefleri bir anket ile sorgulandı. Son HbA1c sonuçları tıbbi kayıtlardan elde edildi.Çalışmaya katılanların %19.8'i HbA1c testini duyduklarını bildirirken; %9.3'ü HbA1c testinin anlamını ve kullanımını kavramış olarak nitelendirildi ve bu iki grubun ortalama HbA1c değerleri katılımcıların geri kalanı ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak daha düşük bulundu. Hastaların % 9.6'sı HbA1c hedeflerini biliyordu. Yukarıda tanımlanan üç grubun (HbA1c testini duyan, HbA1c anlam ve kullanımını kavrayan, HbA1c hedefini bilen grupların) kesişim kümesi üyeleri ise HbA1c bilinçli olan hastalar olarak nitelendirildi ve bu grup tüm katılımcıların sadece %5.3'ünü oluşturmaktaydılar. Bilinçli grubun HbA1c ortalama seviyesi HbA1c bilinci olmayan gruba göre istatistiksel olarak farklı değildi.
Özet (Çeviri)
The hemoglobin A1c-glycosylated hemoglobin (HbA1c) test is an index of a patient?s average blood glucose level over the past 2?3 months. The HbA1c is the most widely accepted measurement of glycemic control in individuals with diabetes mellitus (DM) and provides important feedback to health care professionals and patients. The established relationship between HbA1c and blood glucose concentrations and late complications underscore the importance of determining the extent of patients? understanding of this important test and how its results are used in the clinical setting. Relatively few studies have examined diabetic patients? knowledge and understanding of HbA1c testing.The purpose of this study was to assess patients? knowledge of HbA1c and its relationship to blood glucose control. We invited 353 DM outpatients who attended the Atatürk University, Medical Faculty from June 2011 to January 2012 to participate this survey, and 353 (100%) participated. Baseline demographic and clinical data of all the subjects were obtained. The subjects? knowledge of the HbA1c test and its target goal was assessed using a questionnaire. Recent HbA1c results were obtained from medical records.Of the respondents, 19.8% reported that they knew about HbA1c, 9.3% was described as understanding the meaning and use of HbA1c and in these groups, the mean HbA1c was significantly lower when compared with the rest of participants. In addition, 9.6% of the patients knew their HbA1c goal. Members of the set that intersects the three groups defined above (knew about HbA1c, understood the meaning and use of HbA1c, knew HbA1c goal) are described as being HbA1c knowledgeable and only 5.3% of the participants were HbA1c knowledgeable. Mean HbA1c level of this informed group was not differing statistically compared to uninformed group.