Allojenik kök hücre nakli hastalarında glutatyon s-transferaz p1 polimorfizminin demir parametreleri ,erken nakil komplikasyonları ve ilk 100 günlük sağ kalım ile ilişkisinin araştırılması
An allogenic stem cell transplantation in patients with glutathione stransferase p1 polymorphism iron parameters, early posting complications and survival first 100-day investigation of the relationship with
  1. Tez No: 310086
  2. Yazar: HAZEN SARITAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN GÜLSAN TÜRKÖZ SUCAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Hematoloji, Genetics, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Hematopoietik kök hücre nakli, nakil sonrasıkomplikasyonlar, glutatyon S-transferaz enzim polimorfizmi
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Hematopoetik kök hücre nakli (HKHN)'nde görülen graft yetmezliği,verici atak hastalığı (VAH), enfeksiyonlar ve hazırlık rejimindeki kemoterapötikajan ve radyoterapiye bağlı olarak gelisen organ toksisiteleri önemli ölçüdemorbidite ve mortaliteye yol açmaktadır. HLA dısı genlerdeki tek nükleotidpolimorfizminin (TNP) HKHN komplikasyonları ile iliskisinin olabileceği önesürülmektedir. GSTP1 de oksidatif stresi azaltabilen bir enzimdir, özellikle demirbirikimi olan hastalarda hücreleri reaktif oksijen radikallerine karsı korur. Buenzimlerin aktivitelerindeki değisiklikler oksidatif strese karsı hücre direncindeönemli bir etkiye sahip olabilir. Biz bu çalısmada akut lösemisi olan 50 hastadaGSTP1 polimorfizminin demir parametreleri, erken nakil komplikasyonları ve ilk100 günlük sağ kalım ile iliskisini arastırdık.GSTP1 polimorfizmi olan ve olmayan hastalar arasında SOS, aVAH,enfeksiyonlar, mukozit, hemorajik sistit ve sağ kalım yönünden anlamlı birfarklılık bulunmadı. GSTP1 polimorfizmi olan hastalarda grade 0-2 anemi anlamlıolarak fazla bulunurken (p=0,02), GSTP1 polimorfizmi olmayan hastalarda grade3-4 anemi daha fazla bulundu (p=0,02). GSTP1 polimorfizminin serum demiri veferritin üzerine anlamlı bir etkisi bulunmazken GSTP1 polimorfizmi olan guruptaTSI belirgin olarak yüksek bulundu (p=0,02).Bu analizde Ferritin değeri 1000 ng/ml'nin üzerinde olan hastalarla1000ng/ml'nin altında olan hastalar karsılastırıldığında ilk 100 günlük sağ kalımaçısından fark gözlenmezken, izlem süresinin sonunda ferritin değeri 1000'inaltında olan hastalarda sağ kalımın belirgin olarak fazla olduğu görülmüstür. Heriki grup arasında erken nakil komplikasyonları açısından fark bulunmamıstır.Sonuç olarak nakil öncesi GSTP1 polimorfizminin varlığının demirparametreleri, erken nakil komplikasyonları ve ilk 100 günlük sağ kalım ile iliskiliolmadığı gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
Post-transplantation complications cause serious morbidity and mortalityin patients undergoing allogeneic hematopoietic stem cell transplantation (HCT).Single nucletide polymorphism in non-HLA genes are also proposed to have arole in post-transplantation complications. Glutathione S-transferase P1 (GSTP1)enzyme has a major role in alleviating oxidative stress. We evaluated the effectsof GSTP1 polymorphism on iron parameters, early post-transplantationcomplications and day 100 mortality in acute leukemia patients undergoingallogeneic HCT.The incidence of sinusoidal obstruction syndrome, acute graft versus hostdisease, infections mucositis, hemorrhagic cystitis, day 100 mortality and overallsurvival were similar in patients with and without GSTP1 polymorphism. Whilethe rate of grade 0-2 anemia was higher in patients with GSTP1 polymorphism,grade 3-4 anemia rate was higher in patients without GSTP1 polymorphism(p=0.02). GSTP1 polymorphism did not affect the serum iron and ferritin levels.However in patients with GSTP1 polymorphism, transferrin saturation levelsincreased significantly (p=0.02). Overall survival was significantly longer inpatients with ferritin