Diyabetik hastalarda kardiyak cerrahi sonrası akut böbrek yetmezliğinin erken dönem teşhisinde yeni indikatörler: NGAL ve sistatin C
New indicators in early term diagnosis of acute renal failure in diabetic patients after cardiac surgery: NGAL and cystatin C
- Tez No: 310143
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN GÖKASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Hastalığı, Koroner Baypas Cerrahisi, Akut Böbrek Yetmezliği, Coronary artery dissease, Coronary artery bypass graft surgery, Acute Renal Failure
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Çalışmamızda koroner arter baypas cerrahisi uygulanan diyabetik hastalarda, akut böbrek yetmezliğinin erken dönem indikatörleri olan NGAL ve Sistatin C'nin kreatinin ve glomerüler filtrasyon hızına üstünlüğü olup olmadığını araştırdık.Gereç ve Yöntem: Eylül 2011- Aralık 2011 tarihleri arasında KAH nedeniyle opere edilen 44 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar 22 diyabetik 22 nondiyabetik olarak seçildi. Bu hastaların Erkek/Kadın oranı 33/11 iken yaş ortalaması 61,4 idi. Tüm hastalar KPB kullanılarak opere edildi. Hastaların preoperatif, KPB çıkışı, postoperatif 1 ve 2. gün NGAL ve Sistatin C değerleri ile Skr ve GFH karşılaştırıldı. ABY erken tanı belirteçleri araştırıldı.Bulgular: Opere edilen 44 hastamızda mortalite izlenmedi. Hastalarımızda ABY gelişmedi. Diyabetik ve nondiyabetik hastalar karşılaştırıldığında NGAL ve Sistatin C arasında anlamlı farklılık olmadığı görüldü. Ancak halen kullanılan Skr ve GFH'de her iki grup arasında anlamlı fark olduğu görüldü.Sonuç: Günümüzde sık uygulanan KPB ile yapılan CABG sonrası ABY gelişme riski yüksektir. Nefropati, diyabetin mikrovasküler bir komplikasyonudur. Dolayısı ile KPB ile CABG uygulanan diyabetik hastalarda ABY gelişme riski daha yüksektir. Son çalışmalar rutin klinik kullanımda tercih edilen Skr ve GFH'nın ABY'nin erken dönem tanısında yetersiz kaldığı yönündedir. Bu bağlamda erken dönemde tanıyı koymaya yönelik indikatör arayışı içine girilmiş ve bu amaçla NGAL ve Sistatin C için araştırmalar yapılmıştır. Yapmış olduğumuz çalışmada diyabetik ve nondiyabetik hastaların preoperatif ve postoperatif dönemleri arasında NGAL ve Sistatin C açısından anlamlı bir fark bulunmadı. Ancak klinikte halen kullanılan Skr ve GFH'de anlamlı farklılıklar tespit edildi. NGAL ve Sistatin C'nin diyabetik ve nondiyabetik grupta da yükselmesi KPB'ye bağlı inflamatuar yanıtın bir göstergesi olduğunu düşündürmektedir. Bu anlamda daha ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background: We aimed to investigate whether NGAL and Cystatin C which are early term indicators of acute renal failure in diabetic patients after cardiac surgery are superior to creatinine and glomerular filtrate rate.Material-Method: Forty four patients who were operated due to coronary artery disease between September 2011 ? December 2011 were included to study. Twenty two patients were diabetic and 22 patients were non-diabetic. Male / Female ratio was 33/11. Mean age was 61,4. All operations performed by cardiopulmonary bypass. NGAL and cystatin C values were compared to serum creatinine and glomerular filtrate rate preoperatively, after weaning from CPB and postoperative 1st and 2nd days. Early term diagnosis indicators of acute renal failure were investigated.Findings: There was no mortality in 44 patients. Acute renal failure did not develop in any patients. There was no significant difference between NGAL and cystatin C when diabetic and non-diabetic patients were compared. But significant difference was observed between 2 groups according to serum creatinine and glomerular filtrate rate which are still currently used.Result: Development risk of acute renal failure after CABG with CPB which is commonly used is high. Nephropathy is a microvascular complication of diabetes. Therefore, development risk of acute renal failure after CABG with CPB in diabetic patients is higher. Recent studies show that routinely usage of serum creatinine level and glomerular filtrate rate is insufficient to determine early term diagnosis of acute renal failure. In this context, early term indicators were investigated and studies were performed about NGAL and cystatin c. We did not find any significant difference in NGAL and cystatin c between diabetic and non-diabetic patients? preoperative and postoperative periods, however significant difference was observed in serum creatinine and glomerular filtrate rate which are still currently used. Increase of NGAL and cystatin c in both diabetic and non-diabetic groups suggests that these parameters also increase due to inflammatory response in CPB. Therefore further investigates are necessary.