11-12 yaş grubu çocuklarına 8 haftalık bilateral antrenman programının öğrenme transferi ve öğrenme transferi kalıcılığı üzerine etkileri
Effect of 8 weeks bilateral football training program for 11-12 age group children over learning transfer and permanency of the learning transfer
- Tez No: 310144
- Danışmanlar: DOÇ. DR. N. GÜVEN ERDİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, lateralite, ayak tercihi, bilateral transfer, beceri antrenmanı, Football, laterality, foot choice, bilateral transfer, skill training
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Futbolcuların dominant ve resesif ayaklarını üst düzeyde kullanabilmesi kendilerine önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu özel duruma bağlı olarak futbolda alt ekstremite bilateral beceri antrenmanlarının önemi artmış ve futbolcuların her iki ayağını olabildiğince iyi kullanabilmesi bir zorunluluk halini almıştır.Bu kapsamda yapılan çalışmaya, Edirne ilinde daha önce herhangi bir futbol kulübünde futbol eğitimi almamış 40 kız ve 40 erkek öğrenci katılmıştır. Çalışmanın amacı, unilateral (tek taraflı) futbol antrenman programları ile son yıllarda üzerinde farklı araştırmalar yapılan bilateral (iki taraflı) antrenman programları arasında, antrenmanlar sonrasında kazanılan futbol becerilerinin öğrenme transferi ve öğrenme transferi kalıcılığı üzerine etkilerini incelemektir.Çalışmada öğrencilerin ayak tercihi eğilimlerini değerlendirmek için Yenilenmiş Waterloo Ayak Tercihi Anketi kullanılmıştır. Sekiz haftalık farklı futbol temel teknik antrenman programlarına katılan üç deney ve bir kontrol grubu duvar pası, top sürme, top sektirme ve hedefe isabetli şut değerleri karşılaştırılmıştır.Antrenmanlar sonrası ön test-son test ve son test-kalıcılık test değerleri karşılaştırıldığında; duvar pası, top sektirme ve top sürme değerlerinde anlamlı fark bulunmuştur (p0.05).Elde edilen veriler sonucunda, 11-12 yaş grubu çocuklara futbol eğitimi verilmesi için planlanan antrenmanlar öncesi yapılan bilimsel testler aynı yöntemlerle iki ay süren antrenmanlar sonrasında tekrar uygulanmış ve antrenmanların; kontrol ve denek grubu öğrencilerinin gelişim puanları kendi aralarında karşılaştırıldığında verilen futbol teknik eğitiminin, öğrencilerin teknik gelişim sürecine olumlu yönde katkı sağladığı ve bu katkı sonucunda meydana gelen gelişimin kalıcı olduğu kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
Using the dominant and recessive feet very well provides important advantages for the football players while playing football. Because of this; the importance of bilateral skill trainings for lower extremity in football has increased and footballers? using both of their feet very well has become necessary for them.40 girls and 40 boys who have never involved in a football club exercise in Edirne have joined our exercise. The purpose of our project is to investigate the affects of the football skills which are gained after trainings between unilateral football training programmes and bilateral training programmes.A Renewed Waterloo Foot Choice Survey has been used to evaluate the students? tendency on foot choice. Three students from experimental group and one student from control group have joined the basic technical training programmes and their values of wall pass,dribbling, keepie uppie, shot on target have been compared.When pre test ? post test and post test permanency values after the trainings were compared, a significant difference was found between wall pass, cannon-ricochet and dribbling values (p0.05).As a result of data obtained, scientific tests performed before the trainings planned to give football education to 11-12 age group children were repeated after trainings continued for two months; and when development scores of control and subject group students were compared with each other, it may be accepted that the football technique training given has provided a positive contribution to technical development process of the students and the development occurred is permanent as a result of this contribution.