Beyin iskemisi sonrasında uygulanan etil piruvatın sıçan hipokampusunun nöron sayısı üzerine etkisi
The effect of ethyl pyruvate administration on rat hippocampus neuron number after the brain ischemia
  1. Tez No: 310185
  2. Yazar: AYŞE İKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN ODACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Sıçan, hipokampus, iskemi, etil pirüvat, stereoloji, optik disektör, Rat, hippocampus, ischemia, ethyl pyruvate (EP), stereology, optical disecto
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen beyin iskemisi, yetişkin nüfus içerisindeki en önemli ölüm ve sakatlanma nedenlerindendir. İskemi üzerine birçok çalışma yapılmasına rağmen oluşan hasarın nasıl önleneceği konusunda henüz yeterli bir ilerleme sağlanamamıştır. Hipokampus, iskemiye duyarlı ve postnatal dönemde nörogenezisin gerçekleştiği bir bölgedir. Etil pirüvat (EP) antioksidan, antienflamatuar bir ajandır. Aynı zamanda nöroprotektif bir maddedir. Bu nedenle, beyin iskemisinde etil piruvatın hipokampus nöron sayısı üzerine olabilecek muhtemel etkilerini araştırmak için bu çalışma planlanmıştır.Çalışmada 16 haftalık, Sprague Dawley türü, 30 adet dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar kontrol (I. Grup), iskemi (II. Grup), iskemi + EP (III. Grup), sham+EP (IV. Grup) ve sham+ringer laktat (V. Grup) grupları olmak üzere beş gruba ayrıldı. I. Gruba herhangi bir uygulama yapılmadı. II. ve III. Gruplarda bulunan sıçanlara 30 dakika süre ile iskemi oluşturuldu. II. Gruba iskemi sonrası herhangi bir uygulama yapılmadı ve 10 gün boyunca takip edildi. III. Gruba ise iskemi yapıldığı günden itibaren on gün boyunca aynı saatte olmak üzere günde bir kez EP (40 mg/kg) intraperitoneal olarak uygulandı. IV. ve V. Gruplarda bulunan sıçanların boyun bölgelerine cilt kesisi yapıldı ve dikildi. IV. Gruba cerrahi müdahale yapıldığı günden itibaren on gün boyunca aynı saatte olmak üzere günde bir kez EP (40 mg/kg) intraperitoneal olarak uygulandı. V. Gruba cerrahi müdahale yapıldığı günden itibaren on gün boyunca aynı saatte olmak üzere günde bir kez ringer laktat (40 mg/kg) intraperitoneal olarak uygulandı. Deneyin 11. gününde tüm sıçanlar dekapite edilerek beyin dokuları çıkarıldı. Beyin dokuları rutin histolojik doku takibinden geçirilerek parafine gömüldü. Daha sonra sistematik rastgele örnekleme ile kesitler alındı, Cresyl fast violet ile boyandı ve optik parçalama yöntemiyle stereolojik analizleri yapıldı.Çalışma sonuçları göre kontrol grubu ile iskemi ve kontrol grubu ile iskemi + EP grupları karşılaştırıldığında, iskemi grupları nöron sayılarında azalma olduğu ve bu azalmanın anlamlı olduğu görüldü. Bu sonuç sıçanlarda uygulanan iskeminin hipokampusun corno ammonis (CA) bölgesinde nöron sayısını azalttığını göstermektedir. Kontrol grubu ile sham+EP grupları arasında nöron sayısı bakımından anlamlı bir farklılık olmamasına rağmen iskemi ile sham+EP ve iskemi +EP ile sham+EP grupları arasında nöron sayısı bakımından anlamlı farklılıklar vardır. Bu sonuçlar ise sıçanlarda uygulanan EP'nin hipokampus CA bölgesindeki nöron sayısı üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The cerebral ischemia which is caused by various reasons is one of the major causes of death and disability in the adult population. Although there are many studies on ischemia, satisfactory progress has not yet been made as for how the damage can be prevented. Hippocampus is ischemia-sensitive a region in which neurogenesis occurs in the postnatal period. Ethyl pyruvate (EP) is an antioxidant and antiinflamatory agent. At the same time, it is a neuroprotective agent. Therefore, this study was planned to determine study the possible effects of EP on the number of neurons in the hippocampus in the cerebral ischemia.In the study, 30 female Sprague Dawley rats of 16-week-old were used. Rats, were divided into five groups, including control (Group I), ischemia (Group II), ischemia+EP (Group III), sham+EP (Group IV) and sham+ringer lactate (Group V). No intervention was performed to the group I. Ischemia, for 30 minutes performed for the groups II and III. Group II did not receive anything after the ischemia and followed for 10 days. Since the ischemia was performed, EP (40 mg / kg) was applied to the group III intraperitonealy once a day in the same time periods during the ten days? period. In the group IV and V, was performed incision and then suture to the rats? necks. Since the surgery of the group IV was carried out, EP (40 mg / kg) was applied to group intraperitonealy once a day in the same time periods during the ten days? period. Since the surgery of the group V was carried out, ringer lactate (40 mg / kg) was applied to group intraperitonealy once a day in the same time periods during the ten days? period. On the eleventh day of the experiment all the rats were decapitated and their brain tissues were removed. The brain tissues were embedded in paraffin through routine histology follow up. Then, with a systematic random sampling, sections were removed from the brain and stained with cresyl fast violet and their stereological analyses were performed with the optical fractionator method.Acording to the results, there are reduction between control group and ischemia, and between the control group and iscemia+EP groups with respect to the number of neurons and these reduction are significant. And this shows that, ischemia involved in the rats reduced the number of neurons in the hippocampus corno ammonis (CA). There was not any significant differences between the control group and sham+EP group with respect to number of neurons unlike significant differences between the ischemia and sham+EP and between the ischemia+EP and sham+EP in the number of neurons. These results show that the EP in the rats does not have any significant influence on the number of neurons in the hippocampus CA.