Kronik hepatit B'li hastalar ile hepatit B'ye karşı spontan bağışıklık kazanan kişiler arasında programlanmış hücre ölüm geni polimorfizimlerinin sıklıklarının ve etkilerinin gösterilmesi
Demonstration of the frequencies and their effects of programmed cell death (PD) gene polymorphisms between chronic hepatitis B patients and individuals who recovered from hepatits B virus infection spontaneously
- Tez No: 310223
- Danışmanlar: PROF. DR. MACİT ÜMRAN SANDIKÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Genetik, Gastroenterology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Kronik Hepatit B, PD-1 polimorfizm, Spontan HBsAg klirensi, Chronic hepatitis B, PD-1 polymorphisms, Spontaneous HBsAg clearance
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş ve Amaç: Hepatit B'nin kronikleşmesinde Programlanmış Hücre Ölüm Geninde (PD-1) bulunan G7146A ve T7209C tek nükleotid polimorfizimlerin viral klirense etkisini araştırmayı amaçladık.Gereç ve yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine başvuran kronik hepatit B tanısı olan 220 hasta ve kontrol grubu olarak 165 spontan HBsAg klirensli birey çalışmaya alındı. Alınan kan örnekleri PCR-RFLP yöntemi ile çalışıldı.Bulgular: Kronik hepatit B'li hasta ve spontan HBsAg klirensli kontrol grubunda PD-1 +7146 G ? A ve +7209 C?T polimorfizimlerin allel frekansı ve genotipler yönünden karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (P>0,05). Ayrıca Protrombin zamanı (PTZ), international normalized ratio (İNR), trombosit ve total kolesterol, trigliserid, LDL, yönünden karşılaştırılan iki grub arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanırken (p:0,001), HDL, ALT, AST, GGT, bilirubin, albumin, glukoz, üre, kreatin, lökosit, hemoglobin, hematokrit, ferritin değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (P>0,05).Sonuç: Türk popülasyonunda PD-1 geni +7146 G ? A ve +7209 C?T polimorfizmlerinin hepatit B'nin klirensinde ilişkili olmadığını ileri sürebiliriz, fakat çalışma grubundaki bireylerin sayısının yetersiz olması anlamsız bir ilişkiye neden olmuş olabilir. Bu ilişkinin daha doğru değerlendirilebilmesi için daha fazla sayıda hasta ve kontrol grubu ile çalışma yapılması gerekmektedir. Ayrıca PTZ, İNR, trombosit ve lipid parametrelerinin (HDL hariç) kronik hepatitli hastalarda karaciğerin sentez fonksiyonundaki bozuklukla ilişkili olabileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Demonstration of The Frequencies and Their Effects of Programmed Cell Death (PD) Gene Polymorphisms Between Chronic Hepatitis B Patients and İndividuals Who Recovered from Hepatits B Virus İnfection SpontaneouslyIntroduction and Objective: Programmed cell death-1 (PD-1) plays a critical role in regulating T-cell function during hepatitis B virus (HBV) infection. The present study aims to investigate the relationships between the polymorphism of the PD-1 gene (G7146A and T7209C) and the spontaneous clearance of HBsAg after a HBV infection.Materials and methods: We used polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) assay to determine the genotype frequency of two single nucleotide polymorphisms (SNPs) of PD-1 (G7146A and T7209C) in 220 chronic HBV infected patients and 160 control subjects who recovered from HBV infection spontaneously.Results: No statistically significant differences were found in the allele or genotype distributions of the PD-1 G7146A and T7209C polymorphisms among chronic HBV infected patients and control subjects who who recovered from HBV infection spontaneously (P>0.05). Also, there were no statistically significant differences in ALT, AST, GGT, bilirubin, albumin, glucose, urea, creatinine, white blood cell, hemoglobin, hematocrit, and ferritin between chronic HBV infected patients and control subjects (P>0.05). However, prothrombin time (PT), international normalized ratio (INR), platelets, total cholesterol, triglyceride, LDL and HDL levels were significantly different among chronic HBV infected patients and control subjects (P=0.001)Conclusion: Our results demonstrate that the PD-1 G7146A and T7209C polymorphisms have no major role in genetic susceptibility to spontaneous clearance of HBsAg after a HBV infection, at least in the Turkish population. Independent studies are needed to validate our findings in a larger series, as well as in patients of different ethnic origins. In addition, PTZ, INR, platelets, and lipid parameters in patients with chronic hepatitis may be associated impairment of liver synthesis function.