Erişkinlerdeki soliter rektal ülser sendromu: Rretrospektif değerlendirme
Solitary rectal ulcer syndrome in adults: A retrospective evaluation
  1. Tez No: 310310
  2. Yazar: NALAN MİRZAİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY TEKEŞİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Rektal ülser, Rektal prolapsus, Soliter rektal ülser sendromu, Rectal ulcer, rectal prolapse, solitary rectal ulcer syndrome
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Giriş ve Amaç: Soliter Rektal Ülser Sendromu değişken endoskopik bulgulara ve geniş spektrumlu klinik prezentasyona sahip nadir görülen bir bozukluktur. SRÜS sıklıkla klinik ve patolojik olarak tanı almamakta veya yanlış tanı almaktadır. Buçalışmanın amacı SRÜS tanılı olan hastalarda klinik bulguları, tedavi şekillerini,demografik verileri, endoskopik ve histolojik karakterlerini değerlendirmektir.Metodlar: 2002-2011 yılları arasında Soliter Rektal Ülser Sendromu tanısı alan 35hastanın (19'u kadın) geriye dönük olarak demografik özellikleri, başvuru yakınmaları, klinik, laboratuar, endoskopik ve histopatolojik bulguları açısındandeğerlendirildi.Sonuçlar: Hastaların ortalama yaşları 51,9± 20,4(19-89 yaş arası) yıl idi. Yaygın bulgular olarak rektal kanama(%42,9), konstipasyon(% 22,9), mukus artışı(%11,4),rektal kanama ile birlikte konstipasyon(%8,6) ve karın ağrısı(%5,7) raporedildi.hastaların % 40'ı anemik ve %8,6'sının kan transfüzyon ihtiyacı olmuştur.Hiçbir hastada kanama diyatezi yoktu. Endoskopik incelemede lezyonlar en sık(%40) anal kenardan itibaren 7-8 cm'de izlendi. Bununla birlikte lezyonlar % 28,6multipl, %65,7 ülseratif ve %34,3 oranında ülsere-inflamatuvar olarak saptandı.Hastaların histolojik bulguları soliter rektal ülser sendromu ile uyumlu bulundu.Tedavide oral veya rektal laksatifler, lifli diyet, lokal sukralfat ve mesalazinkullanıldı. Hastalar tedavi olarak en sık %74,3 oranında mesalazin tedavisi almıştır.Bununla birlikte 3 hasta cerrahi tedavi, 5 hasta biofeedback tedavisi almıştır.Tedaviye rağmen % 65,7 hastada klinik başarı elde edilememiştir.Sonuç: Soliter rektal ülser sendromu nadir ama önemli bir antitedir ve bu antitenin klinik şüphesi ile birlikte erken teşhis,doğru tanı ve uygun tedaviyle sonuçlanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Solitary rectal ulcer syndrome(SRUS) a rare disorder that has a wide spectrum of clinical presentation and variable endoscopic findings. SRUS frequently remains underdiagnosed or misdiagnosed clinically and pathologically.The purpose of the present study was to evaluate the clinical findings, treatment,demographic data, endoscopic and histologic characteristics.Methods: Demographic characteristics, application complaints, clinical, laboratory,endoscopic and histopathologic fetaures of 35 patients (19 females) with a diagnosis of solitary rectal ulcer syndrome between 2002 to 2011 were evaluated retrospectively.Results: At presentation, the mean age was 51,9± 20,4(range 18 to 89) years.Common symptoms reported included rectal bleeding(42,9 percent),constipation(22,9 percent), mucus discharge(11,4 percent), rectal bleeding with constipation(8,6 percent) and abdominal pain(5,7 percent). 40 percent of the patientswere anemic and 8,6 percent required blood transfusion. None of the patients have bleeding diathesis. In endoscopic evalution, lesions most commonly(40 percent)were observed at 7-8 cm from anal edge. However , the lesions were multiple(28,6percent), ulcerative(65,7 percent) and ulcerative-inflammatory(34,3 percent).Histologic findings of the patients were compatible with solitary rectal ulcer syndrome. Oral and rectal laxatives, diet with fiber, local sucralfate and mezalasinewere used in therapy. Patients were the most common 74,3 percent received treatment with mesalazine. However, surgical treatment of three patients, 5 patients received treatment with biofeedback . Despite treatment, patients with clinicalsuccess in 65.7% could be obtained.Conclusions: Solitary rectal ulcer is a rare but important entity and with clinical suspicion of this entity resulting in the early detection, accurate diagnosis and appropriate treatment should be considered .