Günümüzde meddahlık
Meddahship in today
- Tez No: 310720
- Danışmanlar: PROF. DR. PAKİZE AYTAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 1.Meddah2 Meddah Hikâyeleri3.Gelenek4.Geleneksel Türk Halk Tiyatrosu, 5.Halk Anlatısı
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 351
Özet
Gerek sözlü edebiyat gerekse yazılı edebiyat ürünleri; bir milletin tarih boyunca meydana getirdiği ve meydana getirildiği dönemin toplumsal yapısı ile bu ürünleri meydana getiren halkın düşüncesini, inancını, zevkini, sanatı ve anlayışının estetik seviyede yansıtıldığı birer aynadır.Anlatım ve gösterim açısından Meddahlık geleneği ve meddah Hikâyeleri bugüne kadar nasıl ele alınmış ve incelenmiştir? Hikâyeler icra şekli ve konuları ile hangi temel dinamiklere yaslanmaktadır? Meddahlık geleneğinin günümüzdeki durumu nasıldır? İşte bu çalışmayla bu sorulara cevap aramaya çalışılmıştır.Bir açıdan ''sosyal tarih'' olarak değerlendirebileceğimiz Meddahlık Geleneği ve Meddah Hikâyeleri, sosyal ve kültürel alanı çevreleyen anlamlar ve değerler haritasında önemli bir yer işgal etmektedir.?Günümüzde Meddahlık? ismini taşıyan bu çalışmamız, Giriş ve Sonuç bölümleri dışında üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde meddah kavramından hareketle bu kavramın tanımı, meddah hikâyeleri, yapı ve şekil özellikleri, konuyla ilgili çalışmalar, halk tiyatrosu, anlatı kavramı, kültür, popüler kültür, gelenek ve değişim, değerler sistemi, modernizm ve küreselleşme kavramları ele alınarak kavramsal bir çerçeve sunulmaya çalışılmıştır.?Geleneksel Türk Tiyatrosu İçerisinde Meddahlık? ismini taşıyan birinci bölümde, Geleneksel Türk Tiyatrosu üzerine değerlendirmeler ve bu konuya bakışlardan hareketle tiyatro gösterimi açısından meddahlık, metin, izleyici ve oyuncu yönüyle değerlendirilerek icra ve bağlamın önemi ve icra ortamı olarak kahvehaneler ile sözlü ve yazılı kültür ortamlarından bahsedilmiştir.?Medya ve İletişi Çağında Halk Kültürü ve Meddahlık Geleneği? başlığını taşıyan ve tezimizin esasını teşkil ettiğini düşündüğümüz ikinci bölümde öncelikle halk kültürü ürünlerinin sunumu ve tanıtılması açısından büyük öneme sahip olan festivaller, şenlikler eğlence kavramından hareketle ele alınmıştır. Daha sonra Günümüz meddahlığı günümüz temsilcileri ve bu temsilcilerin geleneğe bakışı ile düşünceleri geleneksel Türk tiyatrosunun dün, bugün ve geleceğe ait bakış açıları ile birlikte değerlendirilerek ortaya konulmaya çalışılmıştır.Sonuç bölümünde ise yapılan çalışmalarla ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Both of oral and written literature is a mirror on which the thought, belief, taste and understanding of people generated them through history is reflected together with the social context through the flow of time.From which manner the tradition of Meddahship and Meddah tales have been elaborated and analyzed within the perspectives of narration and performance till today? Upon which fundamental dynamics the tales? form of performance and content are based? What is the current status and conditions of the tradition of Meddahship? These are the core questions tried to be answered in this study.The tradition of Meddahship and Meddah tales constitutes a significant place in the map of the meanings and values that surrounds the social and cultural spheres; and from this perspective they can be considered as ?social history?.Besides Introduction and Conclusion, this study titled as ?Meddahship Today? is composed of three main chapters. The Introduction chapter basically provides the aim, scope and method of the thesis. Also, under the title of Culture, Globalization, Tradition and Values System, it is tried to form a conceptual framework through discussing the concepts such as culture, oral and written culture, popular culture, cultural transformations, modernism, globalization and tradition (custom).In the first chapter titled as ?Meddah, Meddah Tales and Folk Narratives? ,from the point of ?meddah? concept it is aimed to provide definition of ?meddahship? and discuss the meddah tales, their structure and form characteristics and humor subjects.In the second chapter titled as ? Traditional Turkish Theater, Meddahship Tradition and Performing Settings? is composed of two main parts such ?Meddahship in Traditional Turkish Theater? and ?Performaing Setting and Meddahship Tradition?, meddahship tradition is tried to evaluated from the points of theater, performing arts and cultural settings. By this way, the relationship between meddahship tradition and the concepts such as narrative, text, performer, audience, narrater, performing setting, coffeehouses, written-oral and electronic cultural settings, are tried to be provided.In the third chapter titled as ?Traditional Turkish Theater, Meddahship and Performing Settings? and believed to constitute the basis of the thesis, the concepts such as fest, festival and festivities having importance from the point of the presentation and promotion of traditional cultural elements, are presented. Furthermore, perceptions and thoughts of the contemporary representatives of meddahship tradition on the tradition and also on the past, present and the future of Traditional Turkish Theater are discussed together.In the conclusion, it is provided a general evaluation on studies done in the context of the thesis.Key Worlds1. Meddah (performer)2. Meddah Stories3. Tradition4. Traditional Türkish Folk Theatre (drama)5. Folk Narrative