A case study on the English language teacher trainees' perceptions about teacher competencies identified by Common European Framework (CEF) and European Language Portfolio (ELP)
İngilizce öğretmeni adaylarının Avrupa Dil Portföyü ve Avrupa Ortak Çerçeve Metni?nde tanımlanan öğretmen yeterlilikleriyle ilgili algıları üzerine bir örnek olay incelemesi
- Tez No: 310732
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSUN YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortak Çerçeve Metni, Avrupa Dil Portföyü, Öğretmen Yeterlilikleri, İngilizce Öğretmeni Adayları, Common European Framework (CEF), European Language Portfolio (ELP), Teacher Competencies, ELT Trainees
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmanın amacı, İngilizce Öğretmeni adaylarının Avrupa Dil Portföyü ve Avrupa Ortak Çerçeve Metni'nde tanımlanan öğretmen yeterlilikleriyle ilgili algılarına onların şu an sahip oldukları ve ulaşmak istedikleri yeterlilikleri tasvir ederek ışık tutmaktır. Bu çerçevede, adayların yeterlilik algılarının eğitim sürecindeki ?sınıf düzeyi, cinsiyet, dil seviyesi ve mezun olunan lise? gibi değişkenlere göre nasıl değiştiği de keşfedilmektedir.?The Common European Principles for Teacher Competences and Qualifications? yayınında tanımlandığı gibi, öğretmenlerin sahip olmaları gereken özellikler ?öğretmenliğin üniversite eğitimi üzerine icra edilen bir meslek olması, hayat boyu öğrenmeye dayanan bir meslek olması, farklı ülkeler ve farklı eğitim kademeleri arasında hareketliliği gerektiren bir meslek olması, üniversiteler, okullar, eğitim endüstrisindeki kuruluşlar ve diğer eğitim sağlayıcılar arasında ortaklık kurulmasına dayanan bir meslek olması?ndan oluşan dört temel ilkenin altında açıklanmıştır. Üç ana yeterlilik ise bilgi, teknoloji ve ilim ile çalışmak, insanlarla (öğrenciler, meslektaşlar ve eğitim alanındaki diğer bireyler) çalışmak ve toplum içinde ve toplum ile birlikte (yerel, bölgesel, ulusal, Avrupa ve dünya seviyesinde) çalışmaktır.Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı, birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıfta okuyan 154 İngilizce Öğretmeni adayı bu örnek olay çalışmasına katılmıştır. Avrupa Dil Portföyü ve Avrupa Ortak Çerçeve Metni'nin uygulanmasında, öğretmenler için gerekli yeterlilikler ile ilgili bir anket öğretmen adaylarına uygulanmıştır. Bazı açık uçlu sorular nitel olarak ele alınırken, anket sonuçları nicel olarak ve tanımlayıcı ve keşifsel istatistiklerle incelenmiştir. Elde edilen bulgular, ankete katılan öğretmen adaylarının kendilerini şu anda ?The Common European Principles for Teacher Competences and Qualifications?da tanımlanan yeterlilikler konusunda yeterli bulduklarını ve ayrıca usta düzeyde yeterliliğe sahip olmak istediklerini ortaya koymuştur. Adayların şu anda kendilerini ne kadar çok yeterli buluyorlarsa, gelecekte de tanımlanan yeterlilikler çerçevesinde o kadar çok yeterli olmak istedikleri ortaya çıkmıştır. Görüşlerine göre, dördüncü sınıflar şu anda birinci ve ikinci sınıflara göre daha yeterlidir. Cinsiyet değişkeniyle ilgili olarak şu anki yeterlilikler açısından bir fark olmasa da, gelecekteki beklentiler yönünden bayanlar erkeklerden daha yeterli olmak istemektedirler. Dil beceri seviyeleri ile adayların hem şu anki yeterlilikleri hem de sahip olmak istedikleri yeterlilikler arasında olumlu bir ilişki vardır. Ayrıca, Anadolu Öğretmen Lisesi mezunları kendilerini Anadolu Lisesi mezunlarından daha yeterli algılamaktadırlar. Sınıf düzeyi ve mezun olunan lise türleri ile adayların sahip olmak istedikleri yeterlilikler arasında bir ilişki yoktur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to shed light on English Language Teacher (ELT) Trainees? perceptions about teacher competencies identified by Common European Framework (CEF) and European Language Portfolio (ELP) by describing their current and desired competencies. In doing so, how their perceptions on the competencies differ according to the variables such as ?grade level, gender, language level and the graduated high school? during the process of education is also explored.As identified in ?Common European Principles for Teacher Competences and Qualifications?, the required teacher competencies are elaborated under four common European principles ?being a graduate profession, a profession placed within the context of lifelong learning, a mobile profession, a profession based on partnerships?. The three key competencies are ?working with information, technology and knowledge, working with their fellow human beings ? learners, colleagues and other partners in education, and working with and in society - at local, regional, national, European and broader global levels?.154 ELT trainees studying in the 1st, the 2nd, the 3rd and the 4th grade at the English Language Teaching Department, Foreign Language Education Programme at Çanakkale Onsekiz Mart University participated in this case study. A questionnaire about the required teacher competencies in the implementation of the CEF and the English Language Portfolio was administrated to these trainees, and the survey results were analyzed quantitatively and with the use of the descriptive and exploratory statistics while some open-ended questions were dealt with qualitatively. The findings obtained revealed that the trainees that participated in the questionnaire currently found themselves to be competent in the required teacher competencies defined in ?Common European Principles for Teacher Competences and Qualifications?; moreover, they would like to have to be experts in these competencies. It has been marked that the more the trainees found themselves competent currently, the more they would like to be competent in the competencies described in the CEF and the ELP in the future. The fourth-grade trainees are currently more competent than the first and the second grades according to their views. In terms of gender, there is not a significant difference between males and females in relation to their current competencies, whereas females expect to be more competent than males. Moreover, there is a positive and significant relationship between the ELT trainees? language competency levels and their perceptions on both current and desired competencies that they have. Furthermore, the trainees graduated from Anatolian Teacher Training High Schools found themselves more competent than the trainees graduated from Anatolian High Schools. There is not a relationship between their grades or the type of high school the ELT trainees graduated and their perceptions on the desired competencies.