Türkiye, Almanya ve Hollanda ilköğretim yabancı dil (İngilizce) öğretim programlarının karşılaştırılması
Comparison of primary school foreign language curricula of Turkey, Germany and the Netherlands
- Tez No: 310782
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEMET SOMUNCUOĞLU ÖZERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ilköğretim programı, yabancı dil öğretimi, karşılaştırmalı eğitim, primary curricula, foreign language education, comparative education
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Araştırmanın amacı Türkiye, Almanya ve Hollanda eğitim sistemlerini ve adı geçen ülkelerin ilköğretim yabancı dil öğretim programlarını hedefler, içerik, öğretim süreçleri ve değerlendirme sistemleri bakımından karşılaştırmaktır. Bu çalışma karşılaştırmalı eğitim araştırmasıdır ve kullanılan veriler doküman incelemesi yolu ile elde edilmiştir. Araştırmada kullanılan verilerin birçoğu ülkelerin resmi kaynaklarından alınmıştır.Araştırmanın sonuçlarına göre Türk eğitim sisteminin Almanya ve Hollanda eğitim sistemleri ile karşılaştırıldığında daha merkezi bir yapıya sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca, Türkiye İlköğretim İngilizce Programının, esnek olan Almanya ve Hollanda programlarıyla karşılaştırıldığında daha kapsamlı ve ayrıntılı olduğu saptanmıştır. Almanya'nın İngilizce programı bir çerçeve programı, Hollanda'nın ise tüm programı ulaşılması gereken hedefler şeklinde ifade edilmiştir. Almanya ve Hollanda İngilizce öğretim programları öğretmene dersin planlanmasında öğrenci ilgi ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalarına daha fazla özgürlük sağlamaktadır. Her üç ülkenin programlarında içerik sunuş bakımından farklılık göstermektedir. Almanya ve Hollanda'da öğretmenlere öğrencilerinin ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda içerik seçimi yapma fırsatı verilmiştir. Türkiye İngilizce öğretim programında ise içerik ayrıntılı olarak verilmiştir ve öğretmenler programı takip etmek zorundadır. Öğretim süreçleri ile ilgili olarak Almanya ve Hollanda İngilizce öğretim programlarında açıkça belirtilen yöntem ve teknik bulunmamakta ve öğretim için uygun yöntem ve teknik seçiminde karar verme görevi öğretmenlere bırakılmıştır. Türkiye İngilizce programında ise kullanılacak yöntem ve teknikler sıralanmış, ancak bunların nerede ve nasıl kullanılacaklarına dair açıklamalar bulunmamaktadır. Her üç ülkede de ürün ve süreç değerlendirilmesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study is to compare the education systems of Turkey, Germany and the Netherlands and the primary school foreign language curricula of the counrties mentioned above in terms of their aims, contents, teaching-learning processes and evaluation systems. It is a comparative study and the data is gathered through document analysis. Most of the data used in the study is collected from the official resourses of each country.The results of the study reveal that the education system of Turkey is more centralized compared to the German and Dutch education systems. Besides, English Language Curriculum for primary school in Turkey is more comprehensive and detailed compared to the German and Dutch curricula, which are more flexible in this aspect. The English Language Curriculum of Germany is a framework curriculum and the Dutch Curriculum for English, on the other hand is expressed in terms of core objectives, which indeed identify the overall curriculum. The German and Dutch curricula for English give teachers more freedom while planning their lessons and allow them to take into account students? needs and interests more deeply. The three countries differ in the way they present the content in their curricula. Teachers in Germany and the Netherlands are given the opportunity to choose the content, which fits to the needs and interests of their students, whereas the content in the Turkish English Language Curriculum is given in details and teachers have to follow the curriculum. As to the learning processes, it can be said that there are no explicitly prescribed methods and techniques in the German and Dutch curricula for English and it is the teacher?s task to decide which ones are approppriate to their teaching, whereas they are listed in the Turkish English Language Curriculum but there is no reference on how and where to use them. In all three countries both product and process evaluation take place.