Tıbbi turizm amacı ile Ankara'ya gelen hastaların Ankara'yı tercih etme nedenlerinin ve memnuniyet durumlarının belirlenmesi: Kamu sağlık kuruluşlarında bir araştırma
Determining the reasons of preferring Ankara for medical tourism and assesing the satisfaction degree of the patients from abroad: A survey study among the healthcare organizations
  1. Tez No: 310781
  2. Yazar: OSMAN HASTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMALETTİN AKTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Medikal Turizm, Health Tourism, Medical Tourism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dış Ticaret Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın amacı Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelere yatılı tedavi için Ankara dışından gelen hastaların tercih nedenlerinin ve memnuniyetlerinin tespiti, bu bağlamda bu hastanelerin ülkemiz için oldukça önemli bir gelir kaynağı halini almış tıbbi turizmden nasıl daha fazla pay alabileceğinin ortaya çıkarılması olarak açıklanabilir.Araştırmanın evreni Ankara İli dışında ikamet eden ve rahatsızlığı sebebi ile Ankara İlindeki Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde yatılı olarak tedavi gören hastalardır. Örneklem ise uzman görüşleri alınarak seçilen hastanelerde yatılı tedavi görürken anket uygulaması yapılan hastalardır.Araştırmada veri toplama tekniği olarak Anket tekniği kullanılmıştır. Birincisi 23 (Tercih Sebepleri Anketi), (Ek-1) ikincisi ise 17 (Memnuniyet Anketi), (Ek-2) sorudan oluşan iki adet anket formu oluşturulmuştur. Anket uygulaması uzman görüşleri doğrultusunda seçilen ve ilgili makamlardan gerekli izinleri alınan hastanelerde 2011 yılı Mayıs ayı içerisinde rastgele seçilen örneklem kitlesine uygulanmıştır.Verilerin analizinde SPSS bilgisayar paket programı kullanılmıştır.Yapılan çalışma sonucunda elde edilen verilere göre; hastaların Ankara ilindeki tedaviden ve hastane şartlarından genel olarak memnun olduğu ortaya çıkmıştır.Sonuç olarak tıbbi turizmin Türkiye'de gelişmesi için Devletin özel hastanelerle ortak hareket etmesi, tanıtım ve pazarlama alanında destek vermesi ve genel olarak hastanelerin akreditasyona önem vermesi gerekmektedir. Ayrıca son dönemde Devlet hastanelerinin tıbbi turizme açılmasının; (bu hastanelerdeki belli eksikliklerin tespit edilip giderilmesi durumunda) ülke turizm gelirine çok ciddi katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is determining the prefering motives of the patients from other cities come to hospitals affiliated to Ministery of Health for inpatient treatment and assesing the patients satisfaction level, and in this context, evaluating how these hospitals gets more portion from medical tourism which have been an important source of income for our country.The population of the survey is the inpatients who dwell outside Ankara province and undergoing a treatment in hospitals affiliated to Ministery of Health in Ankara. Sample is the inpatients which are conducted questionnaire in the hospitals selected by experts view.Questionnaire technique is used for data collecting in this survey. Two types of questionnaire are formed, one of which (Reasons for Choice, Appendix-1) is composed of 23 questions, and the other (Satisfaction Questionnaire, Appendix-2) 17 questions. Questionnaires are conducted to randomly selected inpatients receiving a treatment in the hospitals choosen by experts views in May 2011 with permissions of the competent authorities.SPPS software is used for analyzing.According to the results of the study, overally, patients are pleased with the treatments and general conditions of hospitals in Ankara province.As a conclusion, for improvement of the medical tourism in our country, government should work with private hospitals, be supportive in field of advertising and marketing and generally pay importance to accreditation of hospitals. Furthermore, it should be taken into account that opening of the govermental hospitals to the medical tourism (after determining and overcoming the deficiencies of these hopitals) will make a major contribute to tourism of our country.