11. sınıf öğrencilerinin T. C. Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi dersi ile ilgili öğrencilerin kavram yanılgıları ve bu yanılgılarının nedenleri
The misconceptions of students concerning the 11th grade Republic of Turkey?s principles of Atatürk and revolution history course and the reasons of these misconceptions
  1. Tez No: 310783
  2. Yazar: SEMİHA YELBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLİN KARABAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram, Kavram Yanılgısı, Anlamlı Öğrenme, T.C Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Dersi, Concept, Misconception, Significant learning, History Teaching, A.İ.İ.T
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı, 11.sınıf öğrencilerinin T.C. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersinde karşılaştıkları kavram yanılgılarını belirleyerek bu kavram yanılgılarının nedenini ortaya koymaktır.Araştırmanın evrenini; Ankara İlinin Çankaya ilçesinde bulunan Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Lisesi ve Keçiören ilçesinde bulunan İnönü Lisesi ile Aydınlıkevler Anadolu Lisesinde okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu okullarda okuyan 2010-2011 eğitim-öğretim yılı 11.sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Bu çalışma 2010-2011 Öğretim Yılı Bahar döneminde gerçekleştirilmiştir.Bu araştırmada, 11.sınıf öğrencilerine T.C.Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersiyle ilgili 25 sorudan oluşan bir kavram testi uygulanmıştır. Veriler SPSS paket programında analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda şu sonuçlara ulaşılmıştır:-Öğrencilerin, 11.sınıf T.C.Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersinde, cinsiyet değişkeninin kavram başarısının oluşmasında etkili bir değişken olmadığı tespit edilmiştir.-Öğrencilerin bazı kavram yanılgılarına sahip oldukları belirlenmiştir. Bu yanılgılara öğrencilerin tarih dersine karşı ilgi ve alakalarının farklı olması, öğretmenin anlatım tarzı, kendi çalışma yöntemleri, konuları tekrar etmemeleri vb etkenlerin neden olduğu tespit edilmiştir.-Öğrencilerin okul türlerinin kavram başarısının oluşmasında etkili bir değişken olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the conseptual mistakes in the history lesson that the 11th grade students encounter with and to suggest some solutions for these mistakes.The research field focuses on Ankara and deals with the students study in the Gazi Vakfı College in Çankaya, the İnönü High in Keçiören and the Aydınlıkevler Anadolu Lisesi. The sample of this research which is the 11th grade students of the schools mentioned above. This study includes the 2010-2011 Spring Midterm.In this research, a 25 questioned conseptual success test about the lesson history is applied. The data is analized by the SPSS. According to the evidences the result is:-Gender is not an efficient factor in order to gain the concept success.-The type of the schools which the students study is an efficient factor in order to gain the concept success.-It is determined that student have some conseptual mistakes.