Geri Dön

Milli Görüş Partileri'nin eğitim ve kültür programları

Education and culture programs of Milli Görüş Parties

  1. Tez No: 310784
  2. Yazar: YUSUF YALANIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAKİR BERBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal toplumsallaşma, siyaset, eğitim, kültür, Milli Görüş, Political socialization, politics, education, culture, Milli Görüş
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Grubu Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184

Özet

Bu araştırmanın amacı, Türkiye siyaset tarihinde otantik bir siyaset kültürüne sahip olan Milli Görüş Partileri'nin, eğitim ve kültür programlarını siyaset sosyolojisi açısından din, siyaset, eğitim ve kültür ilişkileri dâhilinde kavramsal nitelik ve siyasal pratiklerini ele almak, siyasal süreç içinde değişikliklerini saptamak, siyasal toplumsallaşma rolünü belirtmek ve Türkiye'deki dindar kesimin kolektif bilincini siyasal alana nasıl ve ne düzeyde projekte ettiğini gözlemlemek ve değerlendirmektir.Bu araştırma, literatür taramasına dayalı tarihsel ve kavramsal yöntem ile ele alınmıştır. Tarihsel ve kavramsal yöntem araştırması ile bir süreç dâhilindeki çeşitli dönemler, kendi konjonktürleri dâhilinde gözlemlenmiş ve kavramsal analizlerle değerlendirilmiştir. Buna göre; araştırma, nicel verilere dayalı analizlerin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur./Araştırma öncelikle, belirlenen konunun öngörülen içeriği ve siyaset sosyolojisinin temel kavramlarının analiz edilmesiyle başlamıştır. Araştırma, Milli Görüş Partisi olarak nitelendirilen Milli Nizam Partisi, Milli Selamet Partisi, Refah Partisi, Fazilet Partisi ve Saadet Partisi kapsamında tarihsel bir çerçeve ile belirtilmiştir. Daha sonra araştırma analizleri, bu kapsamda belirtilen partilerin; parti programı, seçim beyannamesi, afişi ve sloganları, koalisyon protokolü, hükümet programı ve politikaları sınırlılıklarıyla değerlendirilmiştir. Belirtilen amaç doğrultusunda partiler, dönemsel farklılıkların belirlenmesi ve bütünlüğü sağlaması açısından kronolojik olarak bölümlere ayrılmış ve her bir bölüm kendi içinde de analiz edilmiştir.Sonuç olarak da, geleneksel bir siyasi kültür ile hareket eden Milli Görüş Partileri'nin eğitim ve kültür alanlarıyla ilgili olarak tarihsel süreç içinde form, üslup ve içerik bakımında çeşitli farklılıklar yaşadığı gözlemlenmiştir.

Özet (Çeviri)

The aim of this research is to observe the education and culture programs of Milli Görüş Parties, having an authentic political culture in the history of Turkish politics, in the frames of religion, politics, education and culture from the view of political sociology, to determine the changes in political process and state the role of political socialization, and to assess to what extent the collective consciousness of religious part of Turkey reflect on politics.This research is approached with historical and conceptual method based on literature review. With the historical and conceptual method research, various periods in a process are observed in their own conjectures and evaluated by conceptual analysis. According to this, the research is constituted by gathering the analysis based on quantitative data.The research begins with analysis of basic concepts of political sociology and analysis of the estimated content of determined subject. The research is stated with a historical frame within the scope of Milli Görüş Parties, such as Milli Nizam Party, Milli Selamet Party, Refah Party, Fazilet Party and Saadet Party. And then the research analysis is evaluated by the borders of these stated parties? party programs, declarations of election, posters and slogans, coalition protocols, government programs and policies. In the direction of determined aim the parties are divided into periods chronologically to state the periodical differences and to get the coherence and each period is analyzed in itself as well.In conclusion, it is observed that Milli Görüş Parties moving with traditional political culture have some changes in their education and culture programs by form, style and content in the historical process.

Benzer Tezler

  1. Din öğretiminde öğretmen yetiştirme

    Başlık çevirisi yok

    HABİP GÜMÜŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    Eğitim ve ÖğretimHarran Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ KEYİFLİ

  2. Kamuoyu ve çevre

    Başlık çevirisi yok

    ÜMİT ARAT

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1991

    Çevre Mühendisliğiİstanbul Üniversitesi

    PROF.DR. TAYFUN AKGÜNER

  3. Türkiye'de üniversite reformları

    University reforms in Turkey

    HASİBE ÇETİN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    Eğitim ve ÖğretimAnkara Üniversitesi

    Eğitim Programları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SABRİ BÜYÜKDÜVENCİ

  4. Türkiye siyasal hayatında uzlaşı kültürü: Milli Görüş partileri örneği

    The culture of political compromise in Turkey: The example of Milli Gorus parties

    YUSUF YALANIZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Eğitim ve ÖğretimGazi Üniversitesi

    Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BEYHAN ZABUN