Biyoloji öğretmen adaylarının protein sentezi konusundaki başarılarının belirlenmesi
Determining succes of biology teacher candidates on the subject of protein synthesis
- Tez No: 310786
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİKMET TÜRK KATIRCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji Eğitimi, Alan Bilgisi, Öğretmen Adayı, Protein Sentezi, Biology Education, Field Knowlegde, Teacher Candidate, Protein Synthesis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırma biyoloji öğretmen adaylarının protein sentezi konusundaki başarılarını belirlemeye yönelik olarak hazırlanmıştır.Araştırmanın hedefleri ve yapılan literatür taraması sonucunda oluşturulan teorik temeller doğrultusunda bilgi testi hazırlanmıştır. Bilgi testinin hazırlanmasında Milli Eğitim Bakanlığı protein sentezi müfredatı esas alınmıştır.Araştırmanın önemli bir basamağı olan örneklem seçiminde Yıldırım ve Şimşek (2004)'in öne sürdüğü amaçlı örneklem yöntemi benimsenmiştir. Bu yönteme göre daha kısa sürede pratik bir şekilde araştırma sonuçlarına ulaşmak mümkün olmaktadır. Örneklem seçiminin gerçekleştirilmesinin ardından envanter hazırlanmıştır. Envanterde öğretmen adaylarının demografik özelliklerini saptayan bir anket ve protein sentezine yönelik başarılarını ölçmeye yarayan bilgi testi bulunmaktadır. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda toplam beş sınıfa envanter uygulanmıştır.Araştırmanın sonucunda çeşitli parametrelere bağlı olarak biyoloji öğretmen adaylarının protein sentezine yönelik başarıları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Bu süreçte SPSS paket programı kullanılmış ve verilerin analizinde t testi ve One-Way ANOVA yöntemi uygulanmıştır.Uygulama sonrası elde edilen veriler nicel analiz yöntemlerine bağlı kalınarak değerlendirilmiştir. Sonuçta biyoloji öğretmen adaylarının çeşitli parametreler ışığında protein sentezi konusundaki başarıları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is prepared to identify the success on the subject of protein synthesis of biology teachers candidates. A knowledge test is prepared within the teorical basics generated through the aims of research and results of literature review done. In preparation of knowledge test protein synthesis curriculum of Ministry of Education is based.For sampling, which is an important step of research, aimed sample method of Yıldırım and Şimşek (2004) is preferred. According to this method, it is possible to reach research results in a shorter time and in a more practical way. After sample choosing, inventory is prepared. This inventory includes a survey determining demographical features of teacher candidates and a konwledge test used to measure their success on protein synthesis. This inventory is performed to five grades in total in Gazi University Faculty of Education Department of Biology Education.With the results of research, within the scope of several parameters it is studied to determine protein synthesis success of biology teacher candidates. For this purpose applications are performed. In this process, SPSS program is used and for data analysis t-test and One-Way ANOVA methods are applied.Datas gathered by application are evaluated based on the quantitive analysis methods. In result, protein synthesis success of biology teacher candidates are determined within several parameters.