Türkiye'de ortaöğretim tarih ders kitaplarında doğal afetler nasıl yer alabilir? (bir model önerisi)
How can natural disasters be studied in the history textbooks of secondary education in Turkey? (a model recommendation)
- Tez No: 310795
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tarih ders kitabı, Doğal Afetler
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de ortaöğretim tarih ders kitaplarında doğal afetlere değinilip değinilmediği incelenmiş ayrıca doğal afetlerin ortaöğretim ders programında nasıl yer alabileceğine ilişkin fikir oluşturulmaya çalışılmıştır.Bu araştırmada, doğal afetlerle ilgili olarak tarih ders kitaplarında hangi verilere değinildiğini belirlemek için Türkiye'de okutulan ortaöğretim tarih ders kitapları incelenmiştir. Ayrıca doğal afetlere ilişkin literatür incelemesi yapılmış olup nitel veriler ayrı ayrı toplanmış analiz edilmiş ve elde edilen veriler bir araya getirilerek Türkiye'de ve dünyada meydana gelen doğal afetler açıklanarak listelenmiştir.Araştırma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm de problem durumuna, problem cümlesine, araştırmanın amacına, önemine, varsayımlara, sınırlılıklarına, ikinci bölümde ilgili araştırmalara, üçüncü bölümde araştırmanın yöntemine, dördüncü bölümde tanımlar ve açıklamalara, beşinci bölümde bulgular ve yorumlara, son bölümde ise araştırmanın sonucuna yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to investigate whether natural disasters are mentioned in the history textbooks of secondary education in Turkey or not, and also to be able to constitute opinion on how natural disasters can exist in the curriculum of secondary education.In this research, the history textbooks of secondary education in Turkey have been investigated in order to specify which data is mentioned in the textbooks of history concerning the natural disasters. Furthermore, literature investigation has been performed about the natural disasters, the qualitative data is collected one by one, analyzed, and the natural disasters which occurred in Turkey and in the world has been explained and listed gathering the data obtained.The research consists of six parts. In the first part, the situation of problem, sentence of problem, objective and importance of research, hypothesis, and limitations have been mentioned; in the second part, the referred investigations have been touched on; in the third part, the method of research has been dealt with; in the fourth part, the definitions and descriptions have been mentioned; in the fifth part, the findings and the comments have been explained; and finally in last part, the conclusion of the research has been revealed.Key Words : History textbook, Natural Disasters