Değişen insan kaynakları anlayışı çerçevesinde güvence ilkesi ve sözleşmeli personel uygulaması
Chancing human resources understanding framework the principle of security and contractual personnel application
  1. Tez No: 310806
  2. Yazar: LEYLA ÇÜRÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Personeli, Sözleşmeli Personel, Kamu Yönetiminde Değişim, İş Güvencesi, İnsan Kaynakları, Civil Servants, Contracted Personnel, Change in Public Administration, Job Security, Human Resources
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Yönetim anlayışlarının mevcut yönetsel sorunları çözmede yetersiz kalışı ve siyasal, sosyal, ekonomik ve teknolojik alanda meydana gelen gelişmeler 1970'li yıllarda yönetsel yapılarda değişim ve dönüşümü zorunlu kılmıştır. Mevcut gelişmeler kamu kurum ve kuruluşlarında da 1980'li yıllardan itibaren bir dönüşümü beraberinde getirmiştir.Kamu hizmetlerini etkinlik, verimlilik ve rasyonalite anlayışı çerçevesinde sunmak ve özellikle bürokrasinin yarattığı hantal yapıdan kamu yönetimini kurtarmak amacıyla hizmet politikalarında önemli değişiklikler yapılmıştır. Kamu kurum ve kuruluşları hem özel sektör kurum ve kuruluşlarının yöntem ve politikalarını kullanmaya başlamış hem de özel sektörden hizmet alımı uygulamasına geçmiştir. Neoliberal politikaların ortaya çıkardığı özel sektör temelli ve küçülme esaslı kamu yönetimi anlayışı kamu sektöründe çalışan personelin niteliğinde de değişikliğe neden olmuştur. Kamu sektöründe istihdam edilen personel içinde memurların oranı azalırken, kadro dışında bir idari sözleşme ya da iş sözleşmesi çerçevesinde istihdam edilen personelin oranı artmıştır.Başlangıçta istisnai bir uygulama biçimi olarak öngörülen kadro dışı personel istihdamı neoliberal politikalarla birlikte olağan bir uygulama biçimine dönüşmüştür. Bununla birlikte sözleşmeli personel uygulamasının yaygınlaşması düzenleme ve uygulamaya yönelik sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Özellikle çalışanların iş güvencesinin yeterince düzenlenmemiş olması sözleşmeli personel açısından ciddi bir sorun olarak kendini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The perceptions of administration failing to resolve administrative problems and the developments taking place within political, social, economic and technological fields have necessitated a change and transformation in administrative structures in the 1970?s. Existing developments have also caused a transformation in state institutions and organizations from the 1980?s onwards.In order to provide public services within the framework of efficiency, productivity and rationalist perception and especially with the purpose of releasing public administration from the ponderous structure created by bureaucracy, significant changes have been made in service policies. State institutions and organizations have started implementing the methods and policies of private sector institutions and organizations and have also initiated the service procurement practice from the private sector The understanding of public administration, created by neoliberal policies, based on the private sector and contraction, has also caused changes in the attributes of the employed personnel within the public sector. While the number of civil servants among the personnel employed within the public sector has decreased, the number of employed personnel outside the permanent staff working under an administrative contract or labor contract has increased.Employment of nonpermanent staff, which was regarded as an exceptional practice in the beginning, has transformed through neoliberal policies into an ordinary practice. In effect, the spreading of the practice of contracted personnel has led to problems that arise from arrangement and implementation. In particular, since job security of those personnel not being sufficiently arranged has emerged as a serious problem for the contracted personnel.