Are we becoming more distant?: Exploring the nature of social polarization along ethnic lines in the city of Izmir
Gittikçe daha yabancılaşıyor muyuz?: İzmir'de etnik kökenler temelinde toplumsal kutuplaşmanın farklı boyutları
- Tez No: 310824
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BETÜL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kürt sorunu, toplumsal kutuplaşma, iç-grup / dış-grup tutumları, toplumsal mesafe, siyasal ve toplumsal hoşgörü, anket yöntemi, Kurdish conflict, social polarization, in-group / out-group attitudes, social distance, social and political tolerance, survey method
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma, sosyal psikoloji literatüründen yararlanarak Kürt Sorunu'nun üzerinde geniş bir literatür bulunmayan toplumsal alandaki yansımasını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın ana hedefi, toplumda etnik köken bağlamında ortaya çıkan gruplaşmaları ve bireylerin farklı etnik kökenden olanlara karşı tutumlarını inceleyerek Türkler ve Kürtler arasındaki toplumsal kutuplaşmaya ışık tutmaktır. Anket çalışmasının yeri olarak, özellikle son 20 yılda Güneydoğu bölgesinden Kürt kökenli vatandaşların yoğun bir şekilde göç ettiği bir şehir olan İzmir seçilmiştir. Sonuçlar, iki kısımda sunulmaktadır. İlk bölümün amacı, Türkler ve Kürtlerin Kürt Sorunu'nu tanımlarının ve esas nedenleri konusundaki algılarının farklılıklarını ortaya koymak, ve iki grubun farklı düzeydeki toplumsal ve siyasal hoşgörülerini, tercih ettikleri toplumsal mesafeyi ve önyargılarını karşılaştırmalı olarak göstermektir. İkinci kısımda yapılan korelasyon analizi sonucunda, Türk denekler için Kürt sorununun aslen bir terör problemi olduğu algısı ile bireylerin toplumsal ve siyasal hoşgörü düzeyleri arasında zıt yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bunun yanısıra, bireylerin kendilerini etnik grupları ile özdeşleştirme düzeyi ve milliyetçi tutumları ile farklı etnik gruplara karşı önyargı düzeyleri arasında her iki denek grubu için de pozitif bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to contribute to the narrowly researched dimension of Turkey's Kurdish issue, which includes its reflections on the societal level and is analyzed a social-psychological framework. More precisely, it intends to offer a snapshot of the level of social polarization between the Turks and the Kurds and seeks to unveil the present nature of in-group - out-group attitudes along the lines of ethnic background. The city of Izmir is chosen as the context of the study due to the fact that it has received a remarkable number of Kurdish migrants from the southeast in the last few decades. The findings are presented in two sections. The main objective of the first section is to illuminate the differences in the way Turks and Kurds conceptualize the Kurdish conflict and identify its root causes, as well as to display their varying levels of social and political tolerance, social distance and prejudice in a comparative manner. While the Kurdish minority displays significantly higher levels of social tolerance and lower levels of preferred social distance, the correlation analyses made in the second section suggest that a strong negative correlation exists between perceiving the Kurdish issue as a terrorism problem and social and political tolerance for the Turkish sample. Moreover, a stronger in-group identity and nationalist attitudes predict higher prejudice levels for both sample groups and lower social tolerance for the Turkish sample.