Avrupa Birliğinde sermayenin serbest dolaşımı ve Türkiye
Free movement of capital in the European Union and Turkey
  1. Tez No: 310920
  2. Yazar: AÇELYA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ SADIK AYDOS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Sermayenin Serbest Dolaşımı, Ekonomik Entegrasyon
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, Avrupa Birliğindeki dört dolaşım özgürlüğünden biri olan sermayenin serbest dolaşımı konusu, esas olarak Avrupa Birliğinin İşleyişine Dair Antlaşmanın ilgili hükümleri ve Avrupa Birliği Adalet Divanı kararları ışığında incelenmiştir.Sermayenin serbest dolaşımını düzenleyen ve Avrupa Ekonomik Topluluğunu Kuran Antlaşmanın ilk halinde yer alan hükümler diğer dolaşım özgürlüklerini düzenleyen hükümlere kıyasla daha esnek biçimde kaleme alınmıştır. Bunun sonucu olarak da sermayenin serbest dolaşımı diğer dolaşım özgürlüklerine göre daha geç hayata geçmiştir.Bugün konuya ilişkin hükümlere Avrupa Birliğinin İşleyişine Dair Antlaşmanın 63-66. maddelerinde yer verilmektedir.Türkiye-AB ortaklık ilişkisi çerçevesinde ise Ankara Anlaşması'nın 19. ve 20. maddelerinde ve Katma Protokolün Üçüncü Kısmının İkinci Bölümü olan ?Ekonomi Politikası? başlığı altında 50, 51 ve 52. maddelerde konuya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the free movement of capital, which is one of the four freedoms of movement in European Union, is examined principally in light of relevant provisions of the Treaty on the Functioning of the European Union and decisions of the Court of Justice of the European Union.The provisions which were taking place in the first version of the Treaty establishing the European Economic Community and regulating the free movement of capital are written in a more flexible manner than the other provisions regulating freedom of movement. As a result, the free movement of capital was actualized later than the other freedoms of movement.Today these provisions are given place in 63-66. Articles of the Treaty on the Functioning of the European Union, Within the framework of the EU-Turkey partnership, the issue is given place in 19. and 20. Articles of Ankara Agreement and 50,51,52 Articles of Additional Protocol. under the title of“Economic Policy”which is the second Part of the third Section of the Protocol.KeyWords:1. European Union2. Free Movement of Capital3. Economic Integration4. Turkey- European Union