Personel güçlendirme algısı ile dönüştürücü liderlik arasındaki ilişkiler: Kamu kuruluşunda bir araştırma
Relationships between perception of employee empowerment and transformational leadership: A research in public institution
- Tez No: 310929
- Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Empowerment, Employee Empowerment, Leadership, Transformational Leadership, Leadership Approaches
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Geçmişten günümüze hayatın her alanında olduğu gibi yönetim konusunda da hızlı bir değişim yaşanmaktadır. Bu değişimle birlikte yönetimde yeni kavramlar türetilmiş ve bu yeni kavramların uygulama alanları genişleyerek önemi bir kat daha artmıştır.Bu itibarla; eski dönemlerden beri üzerinde önemle durulan liderlik kavramı ile yeni bir liderlik yaklaşımı olarak da değerlendirilebilecek nitelikte olan personel güçlendirme kavramları araştırmamızın konusunu oluşturmaktadır.Personel Güçlendirme Algısı İle Dönüştürücü Liderlik Arasındaki İlişkiler: Kamu Kuruluşunda Bir Araştırma konulu tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Araştırmamızın ilk iki bölümünde personel güçlendirme ve liderlik kavramları ile ilgili olarak literatür taraması yapılmış ve bu kavramlar ile ilgili teorik bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, liderlik yaklaşımları ile personel güçlendirme uygulamaları arasındaki ilişki ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır. Sonrasında ise modern liderlik yaklaşımlarından olan dönüştürücü liderlik yaklaşımı ile personel güçlendirme uygulamaları arasındaki ilişkinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Bu tespitin yapılabilmesi amacıyla bir kamu kurumunun İstanbul ilinde bulunan bir müdürlüğünde anket yöntemiyle veriler toplanmış ve istatistikî analizleri gerçekleştirilmiştir.Yönetimde liderlik ve personel güçlendirme uygulamalarının kamu kurumlarında daha az uygulanabilir olduğu bilinmektedir. Bunun nedeninin, kamu kurumlarının hiyerarşik yapısı ve faaliyet konusu olarak da özel sektörden ayrı yanlarının bulunması olduğu düşünülebilir.Araştırmanın amacı, kamu kurumu çalışanlarının personel güçlendirme algılarının ölçülmesi ve müdürün/yöneticinin yeni bir liderlik yaklaşımı olan dönüştürücü liderlik özelliklerine hangi düzeyde sahip olduğunun belirlenmesidir.Son olarak, eğitim düzeyinin artması ile personel güçlendirme uygulamalarına olan algının olumlu yönde etkilenmesi ve kamu kurumunda ünite yöneticisi olan müdürün dönüştürücü liderlik özelliklerine sahip olduğu ve personel güçlendirme konusundaki uygulamaların sürdürüldüğü sonucuna ulaşılmıştır.Anahtar Sözcükler1. Güçlendirme2. Personel Güçlendirme3. Liderlik4. Dönüstürücü Liderlik5. Liderlik Yakla
Özet (Çeviri)
From past to present, there have been quick changes in management subject as every aspects of the life. Together with these changes, new terms have been derived in management, and the importance of these new terms? developing application of areas the importance has increased.With this reputation; since ancient times on the importance of the concept of leadership as a new approach to leadership, which has considered the concepts of empowerment are the subject of our research.Relationships between Perception of Employee Empowerment and Transformational Leadership: a Research in Public Institution consists of four parts. In the first two parts of our research, literature browsing was made about the employee empowerment and leadership terms, and theoretical information was given about these terms. In the third part, a general evaluation was made between the leadership approaches and employee empowerment applications. After that, modern leadership approaches with the transformational leadership approach is to measure the relationship between empowerment practices. In order to be able to make a determination, a management of a governmental establishment in Istanbul city, the data was accumulated with the way of survey and the statistical analyses was made.It is known that the leadership in management and applications of employee empowerment are less applicable in governmental establishments. The reasons of these are hierarchical structures of governmental establishments and the different sides from the private sector as an activity subject can be thought.The purpose of the research is to measure the personal empowerment of employers of governmental establishment, and is to evaluate what level of, as a new leadership approach, the transformational leadership characteristics of director / administrator.To conclude, with the increase in the level of education, positively affected the perception of empowerment practices, and the director who is unit manager in the governmental establishment has owned the transformational leadership approaches, and being maintained the applications about the personal empowerment has been concluded.