Havayolu taşımacılığında konumlandırma stratejilerinin müşteri algıları ile değerlendirilmesi: İzmir ili örneği
Positioning strategies in air transportation in terms of air passengers' perceptions: The example of Izmir
  1. Tez No: 310945
  2. Yazar: MURAT BAYSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. MİTHAT ÜNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konumlandırma, Konumlandırma Stratejileri, Havayolu Yolcu Ta?ımacılığı, Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi, Positioning, positioning strategies, air passenger transportation, multi dimensional scaling
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Türkiye yurt içi havayolu taşımacılığı pazarı hızla büyüyen bir pazar durumundadır. Pazar payını artırmak ve artan talebi karşılamak kapsamında işletmeler büyük yatırımlar yapmaktadırlar. Artan rekabet şartlarında müşteri beklenti ve isteklerini doğru anlamak ve uygun stratejiler geliştirmek gerekmektedir.Hazırlanan çalışma ile havayolu taşımacılığında yürütülen konumlandırma çalışmalarının müşteri algıları yönünden incelemesi ve değerlendirmesi yapılmıştır.Çalışma, üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, konumlandırma süreci ve konumlandırma stratejileri incelenmiştir. Bu kapsamda stratejik pazarlama planı çerçevesinde, pazar bölümlendirme, hedef pazar seçimi, seçilen pazara yönelik konumlandırma çalışmaları ve konumlandırma stratejileri anlatılmıştır.İkinci bölümde havacılık tarihi, havayolu taşımacılığı ve havayolu taşımacılığı kapsamında konumlandırma çalışmaları incelenmiş ve çalışmada üzerinde durulan hizmet kalitesi, fiyat, güvenilirlik ve hizmet özelliği konumlandırma stratejileri anlatılmıştır. Bu kapsamda ve havayolu taşımacılığı ile ilgili genel bilgiler verilmiştir.Araştırmanın son bölümünde, Türkiye'de yurtiçi havayolu taşımacılığı pazarındaki konumlandırma stratejilerini müşteri algıları yönünden değerlendirmek amacıyla yapılan uygulama kısmından oluşmaktadır. Elde edilen veriler frekans tablolarıyla sunulmuş ayrıca ÇBÖ (çok boyutlu ölçekleme) ile analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish domestic airline market is in a fastly growing market condition. Companies are making huge investments for meeting demands and increasing the market share. Correctly understanding of the customer demands and developing convenient strategies are necessary elements under the circumstances of increasing competititon.Prepared study investigates positioning strategies in airway transportation with respect to air passengers? perceptions. Study consists of three main sections. In the first section, positioning process and positioning strategies are investigated. In this scope, marketing classification, choosing target market, studies of positioning strategies about target market are told in the frame of marketing plan.In the second section; aviation history, airway transportation and positioning studies in airway transportation scope are investigated and the emphasized points of the study in which positioning strategies of service quality, price, reliable, service characteristics are being told. General information about airline transportation is being given in this scope.The last section consists of the application part which is performed to evaluate positioning strategies in the domestic market of air transportation market in Izmir / Turkey in terms of air passengers? perceptions. Obtained data presented by frequency tables also analyzed and paraphrased by using MDS ? multi dimensional scaling.