7. sınıf öğrencilerinin zihin haritasında Türk Dünyası algısı
The perception of Turkish World in the 7th grade students' mind map
- Tez No: 311015
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zihin Haritası, Sosyal Bilgiler, Türk Dünyası, Mind Map, Social Sciences, Turkish World
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim ikinci kademe 7. sınıf öğrencilerinin Türk Dünyası algısının gerçek durum ile ne kadar örtüştüğünü belirlemektir.Araştırma betimsel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış anket kullanılmıştır. Geliştirilen yarı yapılandırılmış anket Ankara ilinde 150, Sinop ilinde 149, Şanlıurfa ilinin Birecik ilçesinde 150 7. Sınıf öğrencisi olmak üzere toplam 449 kişiye uygulanmıştır.Araştırmanın veri toplama aracı olan yarı yapılandırılmış anketin uygulanmasıyla elde edilen verilerin analizinde SPSS 17 istatistiksel yazılımından yararlanılmıştır. Araştırmanın problem durumu ve alt problemleri oluşturan soruların çözümlenmesinde; frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, gibi betimsel istatistikler ve t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, 7. Sınıf öğrencilerinin zihin haritasında Türk Dünyası algısına yönelik toplam puanları cinsiyet ve atlası bulunma değişkenine göre kız öğrencilerin ve atlası olan öğrencilerin lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Fakat harita inceleme ve okulunda Sosyal Bilgiler sınıfı/laboratuarı olma değişkeni açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.7. Sınıf öğrencilerinin zihin haritasında Türk Dünyası algısı toplam puanları yaşadıkları il değişkenine ve sınıf mevcuduna göre anlamlı bir farklılık göstermiştir. Ankara ilinde öğrenim gören öğrencilerin Türk Dünyası algısının Sinop ve Şanlıurfa ilinde öğrenim gören öğrencilerden daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca sınıf mevcudu 20'den az olan öğrencilerin zihin haritasında Türk Dünyası algısının daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.7. sınıf öğrencilerinin Türk Dünyası ile ilgili bilgiyi en çok ders kitaplarından öğrendiği en az ise tarih kitaplarından öğrendikleri sonucuna ulaşılmıştır.7. sınıf öğrencilerinin doğru bildiği ülke sayısı incelendiğinde araştırmaya katılan öğrencilerin yaklaşık % 90'ının iki ve ikiden az ülke bildiği sonucuna varılmıştır. 7 bağımsız Türk Cumhuriyeti'nden en fazla doğru bilinen ülke Türkiye olurken bunu sırasıyla K.K.T.C., Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan takip etmektedir. En az doğru cevaplanan Kırgızistan'ı doğru bilen öğrencilerin oranı ise sadece %1.5 düzeyinde gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to observe how much does the Turkish world perception of 7th grades students match with real situation.The research has been made in descriptive scanning model. In reseach semi-structured questionnaire has been used as data collection tool. The developed semi-structured questionnaire was applied to 449 7th grade students. 150 students from Ankara, 149 students from Sinop, 150 students from Birecik (the town of Şanlıurfa) has filled in the questionnaire.SPSS 17 statistical software was used in the analyse of collected datas. In the solution of the problems and sub-problematical areas descriptive statistics such as frequency, arithmetic average, standard deviation and t-test, one way varians analyse (ANOVA) was used.According to the results of the research, there are two adventegous position depend on the points. The first is because of sex. The girls are more successful than the boys. The other point is having an atlas. Studies on map and the social sciences laboratuary doesn?t effect the students? Turkish world perception.7th grade students? perception of Turkish world points have meaningful varies such as the city they live in and the amount of the students in a class. The perception point of a student in Ankara is higher than the perception point of a student in Sinop or Şanlıurfa. 20 or less students perception of Turkish world in a class is higher than more twelve students perception of Turkish world in a class.It was cocluded that 7th grade students had gotten the most information about Turkish world by their course books. They get the least information by history books.When we observe number of countries that 7th grade students know definitely, 90 percent of the students know two countries or less. Turkey is the most known country from the seven independent Turkish Republic. The followers are in order Cyprus, Kazakhstan, Azerbaijan, Turkmenistan. Kyrgryztan is the lesser-known country. It?s known by seven students with a 1.5 percent of students rate.