İlköğretim 2. kademe ve ortaöğretimde ders dışı etkinliklere katılan öğretmen ve öğrencilerin ders dışı etkinliklerden beklentileri: Yozgat ili örneği
The expectations from outdoor lesson activities of teacher and students participating outdoor lesson activities in second grade primary education and secondary education: Example of the province of Yozgat
- Tez No: 311014
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ders dışı etkinlik, ilköğretim, ortaöğretim, öğrenci, öğretmen, outdoor lesson activities, second grade primary education, secondary education, student, teacher
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma, ders dışı etkinliklere katılan öğrenci ve öğretmenlerin değişkenlerine göre etkinliklerden beklentilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Yozgat ilinde Beden Eğitimi, Türk Dili ve Edebiyatı, Müzik ve Resim İş branşlarından ders dışı etkinliklere katılan lise ve ilköğretim 2. kademe öğrenci ve öğretmenleri için ayrı ayrı 24 sorudan oluşan, ders dışı etkinliklerle ilgili hazırlanan anket uygulanmıştır. Anketi oluşturan sorular için 4'lü likert ölçeği kullanılmıştır. Yozgat İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla anketler uygulanıp, toplanmış ve çözümleme aşamasında SPSS programından yararlanılmıştır.Giriş bölümünde problem ortaya konularak yapılacak çalışmayla amaçlanan sonuç ve önemi belirtilmiş; çalışmayla ilgili varsayımlar, sınırlılıklar ve tanımlar ortaya konulmuştur.Kavramsal çerçevede ders dışı etkinliklerle ilgili tanımlar, kanun, yönetmelik ve genelgeler ile ders dışı etkinliklerin önemi, esasları, amaçları, yararları ile ilgili olarak yapılan çalışmalar, değerlendirmeler, sorunlar ve sorunların çözüm yolları sunulmuştur. Konuyla ilgili olarak yapılan çalışmalar değerlendirilerek uygun görülen fikirlerden yararlanılmış ve alıntı yapılan eserler kaynakça kısmında sıralanmıştır.Araştırmada, anket-survey yöntemi uygulanmıştır. Araştırma ankete dayanan veriler üzerinde yürütülmüş; Elde edilen veriler frekans ve yüzdelerle açıklanmış ve yorumlanmıştır. Görüşlere ilişkin farkların karşılaştırılmasında t-testi ve varyans analizi (one-way anova) kullanılmıştır. Varyans analizi sonucunda farkın hangi gruplar arasında olduğunu bulmak için post hoc t-testi uygulanmıştır. İstatistiksel anlamlılık için 0,05 anlamlılık düzeyi seçilmiştir.Yapılan çalışma sonrası ders dışı etkinliklerin planlanan amaçlarına ulaşmadığı, yeterince uygulanmadığı, göstermelik yapıldığı, okul yönetimlerinin öğrencileri ders dışı etkinliklere teşvik etmediği, ders dışı etkinlikler için ayrılan zamanın ve okulların imkânlarının yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Tespit edilen sorunlar ile bu sorunlara ilişkin öneriler çalışmanın sonuç bölümünde sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been done with the aim of determining the expectations of the students and teachers who participate in outdoor lesson activities according to the variables from activities. Through this aim a questionnaire, prepared related to outdoor activities which was formed of 24 questions separately for high school and second grade primary school teachers and students participating the outdoor activities in the branches of physical education, Turkish language and literature, music and art in Yozgat has been applied. A foursome likert scale has been used for the questions forming the questionnaire. Questionnaires have been applied and gathered via Yozgat Directory of Education and in the process of analysis SPPS programme has been used.In the prologue by presenting the problem, the importance and result of the aimed study to be done has been pointed out; the assumptions, limitedness and definitions related to the study has been presented.Cognitively, the solutions of the problems have been presented with the definitions related with outdoor lesson activities ,the studies done related to the advantages, aims, principles and importance of outdoor lesson activities and laws, regulations circulars, with assessments and determined problems. By evaluating the studies which are done related to the subject, the sighted ideas have been utilized and the works quoted have been arrayed in the source part.In the research, survey method has been applied. The research is carried out on data which are persistent to the survey. Datum acquired from the questionnaire have been illustrated and interpreted via the frequencies and percentages. In comparison of the difference related to the ideas, test and analysis of variance (one-way Anova) has been used. With the results of analysis of variance post hoc t-test has been applied to find in which group the difference is. For statistical meaningfulness 0,05 level of meaningfulness has been used.After the study, it has been determined that the outdoor lesson activities haven?t reached to their planned aims, haven?t been applied enough, have been done only for show, the school governors haven?t encouraged the students to outdoor lesson activities, the facilities of the schools and the allowed time for the outdoor lesson activities are inadequate. The problem and results fixed and the offers related to these problems have been arrayed in the conclusion.