Disiplinlerarası yaklaşımın görsel sanatlar dersinde uygulanmasının etkililiği
The effectiveness of applying inter-disciplinary approach in visual arts class
  1. Tez No: 311037
  2. Yazar: SELMA ASLANTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Disiplinlerarası Yaklaşım, Görsel Sanatlar Eğitimi, Eleştirel Düşünme, Tutum, Inter-Disciplinary Approach, Visual Arts Education, Critical Thinking, Attitude
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilköğretim 4. sınıf Görsel Sanatlar Dersinde disiplinlerarası yaklaşımın uygulanmasının, öğrencilerin derse yönelik tutumlarına, eleştirel düşünme (analiz, değerlendirme, çıkarım, yorumlama, açıklama, öz düzenleme boyutları) becerilerine, öğrenci ürünlerine ve öğrencilerin öğrenme-öğretme sürecine yönelik görüşlerine etkisini ortaya koymaktır.Araştırmanın çalışma grubunu, Ankara ili Çankaya ilçesinde bulunan özel bir İlköğretim Okulu'nun 4. sınıfında öğrenim gören toplam 44 öğrenci oluşturmaktadır. Sınıflardan biri deney (n=21) diğeri kontrol grubu (n=23) intact olarak atanmıştır. Araştırmada, nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma yönteme bağlı kalınarak, ?öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen? kullanılmıştır.Araştırmada veri toplamak amacıyla; deney ve kontrol grubunda ?Tutum Ölçeği?, ?Eleştirel Düşünme Ölçeği?, ?Öğrenci Ürünlerini Değerlendirme Formu (Holistik Rubric)? kullanılmış, ayrıca deney grubu öğrencilerinin öğretim sürecine yönelik görüşleri ?Görüş Formu? ile tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın nicel alt amaçlarının çözümlenmesinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama ile tek faktör üzerinde tekrarlı ölçümler için iki faktörlü ANOVA ve Mann Whitney U- testleri yapılmıştır. Araştırmanın nitel alt amacının çözümlenmesinde ise betimsel analizden yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda, öğrencilerin Görsel Sanatlar Dersine ilişkin tutumlarında deney ve kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken, eleştirel düşünme becerileri ve öğrencilerin oluşturdukları ürünler arasında istatistiki açıdan deney grubu lehine anlamlı bir farkın olduğu belirlenmiştir. Deney grubu öğrencilerinin öğrenme-öğretme sürecine yönelik; en çok hoşlarına giden durumlar, öğretmenden yardım alma konusundaki görüşleri, etkinlik ile ilgili önerileri, çalışma ile ilgili duyguları, hoşlarına gitmeyen şeyler, öğrendikleri farklı ve yeni şeyler, etkinlik ile ilgili önerileri, bilgilerinden yararlandıkları dersler yönünden olumlu görüşlere sahip oldukları görülmüştür.Araştırmadan elde edilen sonuçlar ışığında bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to set forth the effects of applying inter-disciplinary approach in primary school 4th grade Visual Arts classes, on the attitude of the students towards the class, their critical thinking (analysis, evaluation, reasoning, interpretation, description, self regulation dimensions) skills, student products and their views towards the learning-teaching phase.The study group of the research has been comprised by a total of 44 students, attending 4th grade at a private Primary School located in Çankaya district of the province of Ankara. One of the classes has been attained as experimental group (n=21) while the other was control group (n=23) intact. In the research, ?pre-test ? post-test control grouped, semi experimental pattern? has been used by staying faithful to the joint method where quantitative and qualitative research methods are being deployed together.In order to gather information for the research; ?Attitude Scale?, ?Critical Thinking Scale?, ?Student Products Evaluation Form (Holistic Rubric)? have been used in experimental and control groups, and in addition, ?Feedback Forms? have been used to determine the views of the experimental group students towards the teaching phase. To analyze the quantitative sub-goals of the research, frequency, percentage, arithmetical average, as well as two factored ANOVA and Mann Whitney U tests, for repetitive measurements on single factor, have been deployed. On the other hand, descriptive analysis was used to analyze the qualitative sub-goals of the research.At the end of the research, in terms of the attitude of the students towards Visual Arts Class, no statistically meaningful difference has been found between the experimental and control groups, while a meaningful difference has been observed in favour of the experimental group, in terms of critical thinking skills and products by the students. In terms of the learning-teaching phase, it has been observed that the experimental group students held positive views on the following; most pleasing situations, getting assistance from the lecturer, their recommendations for the event, their emotions towards the study, their displeasing situations, the new and different things they have learned and the classes they have availed of.In the light of the research findings, a number of recommendations were provided.