Okul müdürlerinin güç kaynaklarını kullanma stilleri ve müdür desteğinin kurumsal vatandaşlık davranışıyla ilişkisi: Ankara ili örneği
The styles of school principals? using power sources and the relationship between princible support and citizenship behaviour
- Tez No: 311082
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASIM ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Güç kaynakları, müdür desteği, kurumsal vatandaşlık davranışı, öğretmen, Power supplies, support manager, organizational citizenship behavior, teacher
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırma; okul müdürlerinin güç kaynaklarını kullanma stilleri ve müdür desteğinin kurumsal vatandaşlık davranışıyla (KVD) ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırma, tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Çalışmanın örneklemini, Ankara ili merkez ilçelerinde bulunan resmi ilköğretim okullarında görevli 450 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracının ilk bölümünde, ?Kişisel Bilgiler?; ikinci bölümünde, ?Lider Güç Kaynağı Ölçeği?; üçüncü bölümünde, ?Algılanan Yönetici Desteği Ölçeği?; dördüncü bölümünde ise, ?Kurumsal Vatandaşlık Davranışı Ölçeği? bulunmaktadır. Araştırmanın alt problemlerinin çözümlenmesi amacıyla Kolmogorov-Smirnov testi, Independent Sample t testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA), Scheffe testi, Levene testi, Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Tekniği ve Regresyon Analizi yapılmıştır.Araştırmada; okul müdürlerinin, kullandıkları karizma gücü ile uzmanlık gücü arasında, karizma gücü ve uzmanlık gücü ile müdür desteği arasında yüksek düzeyde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Müdür desteğinin, okul müdürlerinin güç kaynaklarını kullanma stilleri ve KVD arasında aracı bir değişken olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin KVD'lerini en çok etkileyen değişkenler sırasıyla karizma gücü, uzmanlık gücü, ödül gücü, müdür desteği ve yasal güçtür. Okul müdürlerinin öğretmenleri daha çok desteklemeleri, genellikle karizma, uzmanlık, yasal ve ödül gücünü kullanmaları, benzer çalışmaların; görüşme, katılmalı gözlem ve mülakat gibi nitel yöntemler kullanılarak yapılabileceği öneriler arasında sıralanabilir.
Özet (Çeviri)
The reserch was done to examine the relationship of school principles? using the styles of power resources and managerial support and organizational citizenship behaviour.The research is a descriptive study of screening model. The sample was done on 450 public primary school teachers who work in central districts of Ankara province. In the first section used in the research is the“Personal Information”in the second section,“Leading Power Supply Scale”,in the third section,“Perceived Executive Support Scale”, and in the fourth section,“ Organizational Citizenship Behavior Scale”. In order to solve the sub-problems of the research the Kolmogorov-Smirnov test, Independent Sample t-test, One-Way Analysis of Variance (One-Way ANOVA), Scheffe's test, Levene's test, the Pearson Product Moment Correlation Technics and Regression Analysis were made.In the research; a high level and significant relationship were found between school principles? using the power of expertise with the power of charisma, and charisma power with the power of expertise and principle support. It is found that principle support was variable between the school princibles? using the power resources styles and KVD. The variables that mostly affect the teachers? KVD?s is numbered as follow; charisma power, the principlesupport and the legal force. To support teachers more by principles are done generally by charisma, being expertise using the power of award and legal power. Among the recommendations we can count on the smiliar studies are such as interviews, participant observation, qualitative methodts among recommendations.