Sanal bilim ve teknoloji müzesinde eğitsel arayüz ajanı kullanımının öğrencilerin ilgi ve başarılarına etkisi
The effects of educational interface agent usage in virtual science and technology museum on the interests and successes of students
  1. Tez No: 311090
  2. Yazar: ALPASLAN DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MAHİROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal müze, sanal bilim ve teknoloji müzesi, eğitsel arayüz ajanı, Virtual museum, virtual science and technology museum, educational interface agent
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmanın amacı, sanal bilim ve teknoloji müzesinde eğitsel arayüz ajanı kullanımının öğrencilerin başarıları ve fen bilgisine yönelik ilgileri üzerindeki etkisini belirlemektir. Araştırmada öntest sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkeni eğitsel arayüz ajanı kullanımıdır. Araştırmanın bağımlı değişkeni ise, öğrencilerin akademik başarıları ve fen bilgisine yönelik ilgileridir.Araştırmanın çalışma grubunu, Kırşehir ilinde bulunan Prof. Dr. Erol Güngör İlköğretim Okulunda 2010-2011 öğretim yılı bahar döneminde 6. sınıfta öğrenim gören 67 öğrenci oluşturmaktadır. Bu öğrenciler eğitsel arayüz ajanı içeren ve içermeyen MTA Enerji Parkı Sanal Bilim ve Teknoloji Müzesi web temelli öğrenme ortamlarına yansız olarak atanmıştır. Uygulama 5 hafta sürmüştür.Kovaryans analiziyle (ANCOVA) elde edilen bulgulara göre, eğitsel arayüz ajanı destekli MTA Enerji Parkı Sanal Bilim ve Teknoloji Müzesinde çalışan öğrencilerin başarı puanlarındaki değişim, eğitsel arayüz ajanı desteksiz sanal müzede çalışan öğrencilerin akademik başarı puanlarındaki değişimden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur [F(1-64)=4.429, p.05]. Öğrencilerin eğitsel arayüz ajanı destekli ve desteksiz sanal müze ortamına ilişkin görüşlerinin dağılımı frekans (f) ve yüzde (%) olarak verilmiştir. Eğitsel arayüz ajanı destekli ve eğitsel arayüz ajanı desteksiz sanal müze ortamında çalışan öğrencilerin ortama ilişkin memnuniyetlerinin yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca eğitsel arayüz ajanı destekli sanal müzede çalışan öğrencilerin eğitsel arayüz ajanına yönelik memnuniyetlerinin yüksek olduğu görülmüştür. Öğrenciler, eğitsel arayüz ajanın en beğendikleri özellikleri arasında, müze içerisinde hareket etmesini (%29.03) ve yardımcı olmasını, ne yapacaklarını söylemesini, önerilerde bulunmasını (%25.81) göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to investigate the effects of the usage of educational interface agent in virtual science and technology museum on students successes and interests towards Science. Quasi-experimental research design with pretest-posttest control group was applied. The independent variable of the research was usage of educational interface agent. The two dependent variables were students? successes and interests towards Science.The sample of the research consists of 67 6th grade students from Kırşehir Prof. Dr. Erol Güngör Elementary School in 2010-2011 spring semester. The students were randomly assigned to two different web based MTA Virtual Science and Technology Museum learning environments, one of which provided educational interface agent and the other did not. It took five weeks for the experimental process.According to the covariance analysis (ANCOVA) results, usage of educational interface agent in MTA Virtual Science and Technology Museum made a significant difference between the success scores of students. Students who studied with the virtual museum which provided educational interface agent were successful than the others [F(1-64)=4.429, p.05]. The range of the students? opinions about these two virtual museum environments were given as frequency (f) and percentage (%). Almost all of the students were found to be satisfied with the learning environments which they studied in. Moreover the students? satisfaction with the educational interface agent was found high in the group that studied in the virtual museum supported with educational interface agent. It can be inferred from the findings that %29.03 of the students mostly liked the mobility of the educational interface agent. In addition, %25.81 of the students mostly liked the way this agent helped and gave advices.