Kronik ishal ile başvuran olgularda otoantikor pozitifliği
The autoantibody positivity in cases with the complaint of chronic diarrhea
- Tez No: 311107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİDE AKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik ishal, inflamatuar barsak hastalığı, otoantikor, ANA, pANCA, ASCA, PAb, GAb, Chronic diarrhea, inflammatory bowel disease, autoantibody, ANA, pANCA, ASCA, PAb, GAb
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Kronik ishal yakınması ile başvuran olgularda serolojik belirteçler olan otoantikorların(ANA, p-ANCA, ASCA, PAb, GAb) sıklığını belirlemek ve inflamatuar barsak hastalığı(İBH) tanısında bu otoantikorların ayırıcı tanıdaki rolünü saptamak.Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 51 kronik ishal olgusunun serumları ve 35 sağlıklı kontrolgrubu serumları çalışıldı. Serum örneklerinin alındığı dönemdeki klinik ve laboratuar verileri,tetkikler neticesinde aldıkları tanılar kaydedildi. Çalışmamızda tüm hastalarda ANA, p-ANCA, ASCA, GAb, PAb immünfloresan titerplane teknik kullanılarak çalışıldı.Sonuçlar: Kronik ishali olan olguların yaş ortalaması 60,90±59,76 (9-206) ay, kontrolgrubunun yaş ortalaması 65,2±52,8 (8-180) ay olarak hesaplandı. Kronik ishalle başvuran 51hastadan 11'inde ( % 21,6) ANA, 3'ünde (% 5,9) pANCA, 1'inde (% 2) PAb, 1'inde (% 2)GAb, 1'inde (% 2) ASCA pozitifliği saptandı. Kontrol grubunda 35 kontrolden 8'inde (%22,9) ANA, 7'sinde (% 20) ASCA pozitifliği saptandı. pANCA, GAb, PAb pozitifliğisaptanmadı. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında kronik ishal olgularında ANA (p=0,545),pANCA (p=0,203), GAb (p=0,593), PAb (p=0,93) pozitifliği ile istatistiksel olarak anlamlıfark saptanmadı. Kontrol grubunda ASCA (p=0,007) yüksek bulundu. Kronik ishalolgularının içinde İBH tanısı alan 6 olgudan 1'inde (% 16,7) ANA, 1'inde (% 16,7) pANCA,1'inde (% 2) GAb, 1'inde (% 2) ASCA pozitifliği saptandı. PAb pozitifiliği saptanmadı. İBHile İBH dışı kronik ishal olguları karşılaştırıldığında İBH'nda ANA (p=0,756) pANCApozitifliği (p=0,232), PAb pozitifliği (p=0,712) istatistiksel olarak anlamlı oranda artmışsaptanmadı. ASCA (p=0,006) ve GAb (p=0,006) pozitifliği istatistiksel olarak anlamlı orandayüksek saptandı.Tartışma: Kronik ishalli olgularda otoantikor düzeyleri yüksek saptanmazken, İBH tanısıolan olgularda ASCA ve GAb anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. pANCA, ASCA, PAb,GAb bakılmasına dayanan serolojik testler İBH tanısı koymada ve ayırıcı tanısında tek başınatanı koymadan çok yardımcı testler olabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives and Hypotheses: To determine the frequency of serologic markers asautoantibody (ANA, pANCA, ASCA, PAb, GAb) positivity in patients with the complaint ofchronic diarrhea and explore the role of these autoantibodies in the differential diagnosis ofinflammatory bowel disease (IBD).Methods: In our study, serum samples of 51 patients with the complaint of chronic diarrheaand 35 healthy controls were analysed. Clinical and laboratory data at the time of serumsampling were collected and differential diagnosis was made as the results of performed testswere registered. In our study, for all patients, ANA, pANCA, ASCA, GAb, PAb wereexamined by using the titerplane immunoflorescence technique.Results: The mean age of patients with chronic diarrhea was calculated as 60,90±59,76 (9-206) months, and control group?s was 65,2±52,8 (8-180) months. Of the patients with chronicdiarrhea, 11 ( % 21,6) had ANA, 3 (%5,9) had pANCA, 1 (%2) had PAb, 1 (%2) had GAb, 1(%2) had ASCA positivity. From the 35 cases of the control group, 8 (%22,9) had ANA, 7(%20) had ASCA positivity. No pANCA, GAb, PAb positivities were determined. Whencompared with the control group, in patients with the chronic diarrhea, ANA (p=0,545),pANCA (p=0,203), PAb (p=0,93 ) positivities were not found to have any statisticallysignificant difference. In the control group, ASCA (p=0,07) was found to be high. In patientswith chronic diarrhea, of the 6 cases who were diagnosed as IBD, 1 (%16,7) had ANA, 1(%16,7) had pANCA, 1 (%2) had GAb, 1 (%2) had ASCA positivity. PAb positivity was notdetermined. When cases with IBD and ones with chronic diarrhea without IBD werecompared, ANA positivity (p=0,756), pANCA positivity (p=0,232), and PAb positivity(p=0,712) levels were not found to be significantly higher in the IBD group. ASCA (p=0,006)and GAb (p=0,006) positivities were determined to be higher which were statisticallysignificant.Conclusion: ASCA and GAb of patients with the diagnosis of IBD were found significantlyhigher, while the autoantibody levels of patients with chronic diarrhea were found to benegative. The serologic tests which are depending on pANCA, ASCA, PAb, GAb can besupportive to diagnosis and differential diagnosis of IBD.