Farklı remineralizasyon ajanlarının uygulandığı yapay çürük lezyonlu dişlerin yüzey sertlik değerlerinin karşılaştırılması ve sem görüntülerinin değerlendirilmesi
Farkli remineralizasyon ajanlarinin uygulandiği yapay çürük lezyonlu dişlerin yüzey sertlik değerlerinin karşilaştirilmasi ve sem görüntülerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 311165
- Danışmanlar: PROF. DR. NÜKET SANDALLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: yapay çürük lezyonu, demineralizasyon, remineralizasyon, HealOzone, artificial caries lesion, demineralization, remineralization, HealOzone
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Diş çürüğü, dişin kuronal ve kök yüzeyinde sert dokuda, lokalize ve ilerleyici bir demineralizasyon sonucunda meydana gelen kronik bir hastalıktır. Modern diş hekimliğinin amacı; diş çürüklerinin tedavisinde invaziv tedavilerin yerine non-invaziv yaklaşımın benimsenmesi olmalıdır. Minede yeni başlayan başlangıç çürük lezyonlarının remineralize olabileceği klinik ve deneysel olarak gösterilmiştir. Fluorid iyonu, çürük oluşumunu önlemek ve başlangıç halindeki mine lezyonlarının remineralizasyonunu sağlamak amacıyla günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Fluoridin, remineralizasyonu arttırma özelliği nedeni ile başlangıç çürük lezyonlarının tedavisinde kullanılması önerilmektedir.HealOzone başlangıç çürük lezyonlarının tedavisinde non-invaziv bir yöntem olarak tercih edilmektedir ve özellikle pit-fissür çürüklerinde, kök yüzeyinde ve servikal bölgede kullanımı önerilmektedir. HealOzone'un diş çürüğünün ilerlemesini durdurabildiği veya yavaşlatabildiği bildirilmiştir. Ozon gazının tedavi amaçlı kullanımını sağlayan ve in-vitro ve in-vivo çalışmalar sonucunda geliştirilen ilk cihaz HealOzone'dur (Kavo®, Almanya). Kavitasyon oluşmamış pit ve fissür çürüklü dişler üzerinde 10 ya da 40 sn. ozon uygulamasının, mevcut diş çürüğü lezyonlarının remineralizasyonunu sağladığı bildirilmiştir. HealOzone uygulaması; ozon gazının, çürük lezyonu lezyonu üzerine direkt olarak uygulanması, ozon uygulamasının hemen ardından Remineralizasyon Solüsyonu ve diş macunu, ağız gargarası ve ağız spreyinden oluşan Hasta Kiti ile desteklenmesiyle sağlanmaktadır.Bu çalışmada, yapay çürük lezyonu oluşturulan, sürekli insan küçük ve büyük azı dişlerinde sodyum fluorid, amin fluorid ve HealOzone?Remineralizasyon Solüsyonu?Hasta Kiti uygulaması sonrasında mikrosertlik değerlerinin karşılaştırılması ve Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) görüntülerinin değerlendirilmesi amaçlandı.Bu amaçla, ortodontik amaçla çekilmiş 60 adet çürüksüz insan küçük ve büyük azı dişi çalışmaya dahil edildi. 60 adet diş, bukkolingual doğrultuda ikiye kesilerek 120 adet örnek elde edildi. 120 örnek kesik yüzeylerinden akrilik bloklara gömüldü. Dişlerin bukkal ve lingual yüzeylerinde 3x3 mm (yükseklik x genişlik) pencereler hazırlandı ve pencere dışında kalan doğal diş yüzeyleri aside dirençli verni ile boyandı. Örneklerin, başlangıç mikrosertlik ölçümleri yapılarak, mikrosertlik değerleri benzer olacak şekilde, 40'ar dişin bulunduğu 3 gruba ayırıldı. Bu 3 grup, remineralizasyon materyali uygulamalarına göre sodyum fluorid içerikli Duraphat (Grup A), amin fluorid içerikli Elmex (Grup B) ve HealOzone?Remineralizasyon Solüsyonu?Hasta Kiti (Grup C) olarak belirlendi. Öncelikle tüm örnekler, 2 gün süresince demineralizasyon solüsyonunda tutularak yapay çürük lezyonu elde edildi. Demineralizasyon solüsyonundan çıkarılan örnekler üzerinde tekrar mikrosertlik ölçümleri yapıldı. Sonrasında örneklere 14 gün boyunca pH siklusu uygulandı. pH siklusu uygulama sürecinde örneklere hem remineralizasyon materyalleri olan sodyum fluorid içerikli Duraphat (Grup A), amin fluorid içerikli Elmex (Grup B) ve HealOzone?Remineralizasyon Solüsyonu?Hasta Kiti (Grup C), hem de demineralizasyon solüsyonu sırasıyla uygulandı. Remineralizasyon materyallerinin uygulanması sonrasında örnekler üzerinde tekrar mikrosertlik ölçümleri yapıldı. Örnekler 14 gün süresince, vücut ısısını taklit edebilmek amacıyla 37?C etüv içinde tutuldu. Elde edilen başlangıç, demineralizasyon sonrası ve remineralizasyon sonrası mikrosertlik değerleri karşılaştırıldı. Bunun yanında Grup A, B ve C'den 40'ar örnek, ve yalnızca 2 gün demineralizasyon solüsyonunda tutularak yapay çürük lezyonu elde edilen 40 örnek üzerinde SEM incelemesi yapıldı. İstatistiksel analizler NCSS 2007 Statistical Software paket programı ile yapıldı.Çalışma sonucunda, Grup A, B ve C'de uygulanan remineralizasyon materyallerinin, demineralize diş yüzeyinin mikrosertlik miktarını istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttırdığı belirlendi. HealOzone (Grup C) uygulanan örneklerin mikrosertlik değerleri, Elmex (Grup B) uygulanan örneklerin mikrosertlik değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu. Bu tez çalışması sonucunda, tüm gruplarda uygulanan remineralizasyon materyallerinin, insan dişlerinde oluşturulan yapay çürük lezyonları üzerinde remineralizasyonu olumlu yönde etkilediği ileri sürülebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The caries of the tooth is a cronic disease as the result of the localized and progressive demineralization which appears of the crown and root surface of the teeth. The purpose of the modern dentistry is to succeed non-invasive treatment approach in order to have an invasive treatment. Clinical and experimental researches showed that the initial caries lesions of the enamel have the potention to be remineralized again. The fluoride ion is generally used at prevention of dental caries and providing the remineralization of initial caries lesions. It is suggested to use fluorides for the effect of remineralization at the treatment of initial caries.HealOzone is preferred as a non-invasive procedure for the treatment of initial dental caries lesions and it is especially suggested in pit and fissure, root and servical caries. HealOzone can prevent or slow down the progression of dental caries. HealOzone (Kavo®, Germany) is the first device used for in-vivo and in-vitro studies, using ozone gas in treatment of dental. The 10 or 40 seconds ozone applications provide the remineralization of pit and fissure caries which has no cavitation. HealOzone application can be provided as using HealOzone device by applying to the caries lesion directly followed by the use of HealOzone Remineralization solution and Patient Kit.In this study, it is aimed to compare the microhardness values and Scanning Electron Microscobe (SEM) images after the use of sodium fluoride, amin fluoride and HealOzone application on artificial dental caries lesions of human premolar and molar teeth.Therefore, 60 sound human premolar and molar teeth are used in this study which was extracted for orthodontic reasons. 60 teeth were sectioned longitudinally and 120 specimens were gained. Specimens were embedded in epoxy resin with the cut faces exposed. 120 specimens containing the lingual or buccal tooth surface were covered with varnish leaving a 3x3 mm window. The initial microhardness values of the specimens were measured and 20 specimens were divided into 3 groups with similar to their microhardness values. These 3 groups were Duraphat containing sodium fluoride (Group A), Elmex containing amin fluoride (Group B) and HealOzone?Remineralization Solution?Patient Kit (Group C). Demineralization solution was applied to all the specimens for two days to have artificial caries lesion. After two days of demineralization process, the microhardness values of the specimens were measured. pH cycling regime was performed for 14 days. In this pH cycling regime, first the remineralization materials as Duraphat containing sodium fluoride (Group A), Elmex containing amin fluoride (Group B) and HealOzone?Remineralization Solution?Patient Kit (Group C) and then demineralization solution was applied respectively. The microhardness values of specimens were measured after the application of remineralization materials. The specimens were kept for 14 days at 37?C in incubator to imitate the body heat. The microhardness values of specimens were compared before treatment, after demineralization and after remineralization. Additionally, Scanning Electron Microscobe (SEM) images of 40 specimens belongs to group A, B, C and 40 specimens which was applied demineralization solution for two days to have artificial caries lesions were evaluated. .NCSS 2007 Statistical Software package programme was used to perform the statistical analysis.As a result of this study, all the remineralization materials in Group A, B and C were found to increase the microhardness of demineralized specimens at a statistically significant level. There was a statistically significant increase of microhardness values for HealOzone (Group C) as compared with the Elmex (Group B). In conclusion, all the remineralization materials used in this study were found to have a significant remineralization affect when applied to artificial dental caries lesions of human teeth.