Mini vida ankrajının kullanıldığı iki farklı en masse retraksiyon mekaniğinin etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects two different en masse retraction mechanics used with mini screw anchorage
- Tez No: 311195
- Danışmanlar: PROF. DR. JALEN DEVECİOĞLU KAMA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: En masse retraksiyon, mini vidalar, sürtünmeli mekanikler, sürtünmesiz mekanikler, Power Hook, Ni-Ti kapayıcı sarmal yaylar, Double Keyhole Looplu ark telleri, En masse retraction, mini screws, frictional mechanics, frictionless mechanics, Power Hook, Ni-Ti closed coil springs, Double Keyhole Loop arch wires
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, anterior altı dişin mini vida ankrajı ve iki farklı biyomekanik yöntem kullanılarak gerçekleştirilen en masse retraksiyonunun etkilerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesidir.Bu amaçla, üst çeneden iki adet birinci premolar çekimi ve çekim boşluklarının maksimum ankraj ile kapatılması planlanan Sınıf II bölüm 1 malokluzyona sahip 60 hasta çalışma kapsamına alınmıştır. Otuz hastanın en masse retraksiyonu Power Hook (PH) ve Nikel Titanyum (Nİ-Ti) kapayıcı sarmal yayların kullanıldığı sürtünmeli mekaniklerle gerçekleştirilmiştir. Diğer 30 hastanın en masse retraksiyonu ise Double Keyhole Looplu (DKL) hazır ark tellerinin kullanıldığı sürtünmesiz mekaniklerle gerçekleştirilmiştir. Mutlak ankraj ünitesi olarak her iki grupta da 1.6 mm çap ve 9 mm uzunluktaki mini vidalar kullanılmıştır. Her iki gruptan en masse retraksiyon öncesi (T1) ve sonrasında (T2) lateral sefalometrik radyografiler alınmıştır.İki yöntem arasındaki farkların değerlendirilmesi amacıyla 27 sefalometrik ölçüm değerlendirilmiştir. Yöntemlerin etkilerinin grup içi değerlendirmesi eşleştirilmiş t testi ile, iki yöntemle elde edilen değişikliklerin gruplar arası farklarının değerlendirilmesi ise bağımsız t testi ile yapılmıştır.Araştırma sırasında kullanılan 120 mini vidanın genel başarı oranı % 83.3 olmuştur. Grup içi değerlendirmede, her iki grupta da en masse retraksiyonla SNA, ANB, Witts, U1.PD, U3.PD, SV-A, overjet, U1i-SV, U3c-SV, UL-SV, ölçümlerindeki azalma ve UL-E, LL-E ve nasolabial açı ölçümlerindeki artış istatistiksel olarak anlamlı miktarlarda olmuştur. Bu ölçümlerdeki değişimlerin gruplar arası değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur. Bununla beraber; U1.PD, U1-NA ve overjet miktarlarındaki azalma DKL grubunda PH grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı miktarda daha fazla olurken, U1a-SV mesafesindeki azalma PH grubunda DKL grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı miktarda daha fazla olmuştur. Bu bulgular PH grubundaki keser retraksiyonunun DKL grubundakilere göre daha paralel gerçekleştiğini göstermektedir.Her iki grubun en masse retraksiyonları hemen hemen aynı sürede tamamlanmıştır. DKL grubunda bu süre 6.4 ay olurken retraksiyon hızı ayda 0.64 mm olarak gerçekleşmiştir. PH grubunun en masse retraksiyon süresi ise 6.2 ay, retraksiyon hızı ayda 0.62 mm şeklinde gerçekleşmiştir.Herhangi bir ankraj kaybı olmadan gerçekleştirilen anterior retraksiyonun yumuşak doku profilindeki olumlu etkisi kullanılarak Sınıf II bölüm 1 kamuflaj tedavisini etkin bir şekilde gerçekleştirilebilir.Anterior dişlerin daha paralel bir şekilde retrakte edilebilmesi için retraksiyon kuvvetinin bu dişlerin direnç merkezlerine yakın bir noktadan uygulanması gerekmektedir. Ark teline eklenecek vertikal kancalar sayesinde bunu başarmak mümkün olabilmektedir.Double Keyhole Looplu ark telleri çekim boşluklarının kapatılması için etkili olsalar da aktivasyonları uygun şekilde yapılmadığında dişlerde istenmeyen devrilmelere yol açabilmektedirler. Bu ark tellerinin optimal kuvvet uygulayabilmeleri için loopların 1 mm'den fazla aktive edilmemesi gerekmektedir. Ayrıca aktivasyon için uygulanacak yöntemin DKL'lu ark tellerinde deformasyona yol açmayacak şekilde yapılmaları uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to compare of the treatment outcomes of two different en masse retraction mechanics used with intra-osseous anchorage provided by mini screws.Sixty Class II division 1 patients requiring maxillary two premolar extractions and maximum anchorage were included to this study. The patients were divided into two equal groups (DKL and PH). The en masse retraction of one group (DKL group) was performed by frictionless mechanics applied with prefabricated Double Keyhole Loop arch wires. The en masse retraction of other group (PH group) was performed by frictional mechanics which the force was applied with Ni-Ti Closed coil springs and Power Hooks. Mini screws with 1.6 mm diameter and 9 mm length were used as absolute anchorage unit in both groups. Lateral cephalometric radiographs were taken before (T1) and after (T2) en masse retraction of both groups.Twenty seven cephalometric measurements were used to investigate the differences between two retraction methods. The Independent samples t-test for used for pairwise comparison. Paired samples t-test was used to make an intergroup evaluation.The overall success rate of 120 mini screws used in research was % 83.3. There were statistically significant decreases at SNA, ANB, Witts appraisal, U1.PD, U3.PD, SV-A, overjet, U1i-SV, U3c-SV, UL-E, UL-SV, LL-E measurements and significant increase at nasolabial angle in both groups. There were no statistically significant differences in changes of those parameters between two groups. The decreases in U1.PD, U1-NA and overjet were significantly higher in DKL group than PH group while U1a-SV measurement decreased significantly higher in PH group. These findings indicate that PH group showed more translational movement of central incisors than DKL group.The en masse retractions of both groups were completed in almost the same time. The retraction time was 6.4 months and the retraction amount was 0.64 mm per month in DKL group. The retraction time was 6.2 months and the retraction speed was 0.62 mm per month in PH group.The effects of anterior retraction on soft tissue profile without losing any anchorage can help the clinician to perform an efficient Class II division 1 camouflage therapy.In order to retract the anterior teeth more translational, the retraction force must be applied near to the center of the resistance of anterior teeth. Vertical hooks attached to arch wire may be helpful to achieve this goal.Double Keyhole Loop arch wires are effective in space closure but they may cause undesired tipping if they are not activated properly. In order to apply optimal forces and moments the loops on this arch wire should not be activated more than 1 mm. Although, the activation method must be performed properly in order to prevent deformations on the arch wire.