Sınıf II maloklüzyonun şeffaf plaklarla tedavisinde iki farklı distalizasyon yönteminin karşılaştırılması
Comparison of two different distalization methods in the treatment of class II malocclusion with clear aligners
- Tez No: 947885
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ SUNAL AKTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Distalizasyon, Mini vida ankrajı, Sınıf II maloklüzyon, şeffaf plak, Class II malocclusion, Clear aligner, Distalization, Miniscrew anchorage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, şeffaf plaklar ile yapılan maksiller molar distalizasyonu sırasında Sınıf II elastik ankrajı ve infrazygomatik krest (IZC) mini vida ankrajının dişsel ve iskeletsel etkilerini karşılaştırmaktır. Çalışmamıza, şeffaf plaklar ile maksiller molar distalizasyonu yapılan 22 Angle Sınıf II maloklüzyona sahip hasta dahil edilmiştir. Hastalar, ankraj yöntemine göre iki gruba ayrılmıştır: Sınıf II elastik ankrajı ve IZC mini vida ankrajı. Tedavi başlangıcında (T0) ve ikinci premolarların distalizasyonu tamamlandıktan sonra (T1) tüm hastalardan lateral sefalometrik radyografiler ve dijital modeller elde edilmiştir. Sefalometrik radyografiler ve dijital maksiller modeller kullanılarak iskeletsel ve dental değişiklikler ölçülmüş ve değerlendirilmiştir. Dijital modeller, Geomagic Control X yazılımı ile“local best fit”algoritması kullanılarak çakıştırılmıştır. Sefalometrik ölçümler karşılaştırıldığında, kesici diş mandibular düzlem açısı (IMPA) ve overbite açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar gözlenmiştir. İntermaksiller elastik grubunda, üst ikinci molar 1.72 ± 0.64 mm, üst birinci molar 1.87 ± 0.78 mm ve üst ikinci premolar 1.55 ± 0.8 mm distalize edilmiştir. IZC mini vida grubunda ise, üst ikinci molar 2.24 ± 0.87 mm, üst birinci molar 2.19 ± 0.74 mm ve üst ikinci premolar 1.84 ± 0.71 mm distalize edilmiştir. Her iki grupta da maksiller molar dişlerde planlanandan daha fazla intrüzyonu gözlemlenmiştir. Transversal yönde, intermaksiller elastik grubunda üst birinci molarların bukkal hareketi planlanandan daha fazla gerçekleşirken, mini vida grubunda maksiller molarların ve ikinci premoların planlanandan daha fazla hareket ettiği gözlemlenmiştir. Maksiller ikinci molarların daha fazla distal hareketi ve intermaksiller gruba kıyasla daha az distal rotasyonu dışında, gruplar arasında elde edilen diş hareketlerinde anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir. İntermaksiller elastiklere göre mini vidalar ile maksiller ikinci molarlarda daha fazla distalizasyon elde edilmiştir. Şeffaf plaklar ile maksiller molar distalizasyon sırasında derin kapanış ve alt keser inklinasyonunun kontrolü kritik olduğunda, mini vida ankrajı daha avantajlıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to compare the dentoskeletal effects of Class II elastic anchorage and infrazygomatic crest (IZC) miniscrew anchorage in sequential maxillary molar distalization using clear aligners. A total of 22 patients with Angle Class II malocclusion treated with clear aligners and maxillary molar distalization were included. The patients were divided into two groups based on anchorage method: Class II elastics or IZC miniscrew. Lateral cephalometric radiographs and digital models were obtained from all patients at the beginning of treatment (T0) and after distalization of the second premolars (T1). Skeletal and dental changes were assessed using cephalometric radiographs and digital maxillary models. The digital models were superimposed using the“local best fit”algorithm with Geomagic Control X software. Comparison of cephalometric measurements demonstrated significant differences between the groups in incisor mandibular plane angle (IMPA) and overbite. In the intermaxillary elastic group, the upper second molar was distalized by 1.72 ± 0.64 mm, upper first molar by 1.87 ± 0.78 mm, and upper second premolar by 1.55 ± 0.8 mm. In the IZC miniscrew group, the upper second molar was distalized by 2.24 ± 0.87 mm, upper first molar by 2.19 ± 0.74 mm and upper second premolar by 1.84 ± 0.71 mm. In both groups, greater than predicted maxillary molar intrusion was observed. In the transverse direction, the buccal movement of the maxillary first molars exceeded the planned amount in the intermaxillary elastic group, while both maxillary molars and second premolars showed greater movement than planned in the miniscrew group. No significant differences in achieved tooth movements were observed between the groups except for more distal movement and less distal rotation of the maxillary second molars in miniscrew group compared to intermaxillary group. More distal movement of the maxillary second molar was achieved with miniscrews than intermaxillary elastics. In cases where overbite reduction and control of lower incisor inclination are critical, miniscrew anchorage is more advantageous during maxillary molar distalization with clear aligners.