Spor kulüp yöneticilerinin tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi: Kocaeli ili örneği
Studying of sport club administrator?s burnout levels: Example of Kocaeli provincial assembly
  1. Tez No: 311213
  2. Yazar: MEHTAP SAATOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF KARAGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Spor Kulüpleri, Kulüp Yöneticisi, Burn out, Sport Clubs, Club Administrators
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kocaeli ilinde bulunan spor kulüplerinde görev yapan yöneticilerin tükenmişlik düzeylerini belirleyerek cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, çocuk sayısı, çalışma yılı, fiziksel ya da psikolojik bir rahatsızlık nedeniyle tedavi görme durumu, aylık gelir, kulüpten elde edilen gelir, ikamet edilen ev, kulüp yerleşim yeri, kulübün amatör ve profesyonel olma durumu, en son görev yapılan kulüpteki çalışma süresi, kulübün sahip olduğu imkanlar, kulüp branşı ve spor dışı yapılan sosyal etkinlik gibi sosyo-demografik değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir.Bu amaçla 2009-2010 yılında Kocaeli ilinde bulunan spor kulüpleri ve bu kulüplerde görev yapan yönetici sayılarının tespiti için Kocaeli Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ile iletişime geçilmiştir. Bu tespit çalışmaları sonucunda toplam 197 kulüp ve bu kulüplerde çalışan toplam 1379 spor kulüp yöneticisi olduğu belirlenmiştir. Araştırma kapsamına yöneticilerin tamamının alınması planlanmış, ancak kulüp adreslerinin tamamına ulaşılamaması sonucu toplam 292 yöneticiye Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve literatür bilgileri ışığında hazırlanan 18 soruluk sosyo demografik özellikleri ölçen bilgi anketi uygulanmıştır. Uygulanan ölçekler kontrol edildiğinde geçerli olan toplam 242 anket formu dikkate alınmış ve elde edilen veriler SPSS 15.0 paket programında analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda cinsiyet, fiziksel ya da psikolojik bir rahatsızlık nedeniyle tedavi görme durumu, ikamet edilen ev, kulüpten elde edilen gelir, çalışılan kulübün amatör ve profesyonel olma durumu, çalışılan kulüp branşı değişkenleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmez iken; yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, çocuk sayısı, çalışma yılı, aylık gelir, kulüp yerleşim yeri, en son görev yapılan kulüpteki çalışma süresi ve kulüp imkanları açısından anlamlı fark olduğu görülmüştür.Toplam tükenmişlik puanları değerlendirildiğinde ise, yöneticilerin tükenmişlik toplam puanları açısından sonuç düşük; alt ölçekler açısından bakıldığında da duygusal tükenme ve duyarsızlaşma düzeylerinin düşük; kişisel başarı düzeyinin ise yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this search examines by designating the burn out level of administrator?s working in sport clubs in Kocaeli, as sex, age, education level, marital status, child number, working year, state of treated because of physical or psychological discomfort, monthly pay, club income, the house living, club settlement, the situation of the club?s amateur and professional, working period of the last working club, the opportunities of club, club branch and non-sports events for social-demographic variables diversify or not diversify.In this aim, contacted with Kocaeli Amateur Sports Clubs Federation for fixing sports clubs and the number of administarators working in this clubs in 2009-2010. At the end of this investigation it is determined that totally 197 clubs and 1379 sports clubs managers are working in these clubs. It is planned to be included that all the managers in the investigation, however as a result of inaccessibility the address of the entire clubs Maslach Burnout Inventory and 18 questioned information questionnaire which is measuring socio-demographic characteristics, prepared in the light of literature information was applied to totally 292 managers. When the scales were checked the total of 242 questionnaires forms took into account and the data that obtained was analyzed in package SPSS 15.5.In conclusion of this research while sex, treated because of physical or psychological discomfort, the house living, club income, the situation of the club?s amateur and professional, the club branch don?t have expressive difference by statistical point; age, education level, marital status, child number, working year, monthly pay, club settlement, working period of the last club and opportunities of club have expressive difference.Evaluating the total burnout points while the result is low for administrators? burn out total points, when looking for sub-scales it is determined that emotional exhaustion and depersonalization are low; personal accomplishment points are high.