Diöstrustaki ve anöstrustaki köpeklerde östrusun uyarılması
Induction of estrus in dogs at diestrus and anestrus
  1. Tez No: 311240
  2. Yazar: MERVE TURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYAZIT MUSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: aglepristone, cabergoline, köpek, östrus uyarımı, progesteron, aglepristone, cabergoline, bitch, estrus induction, progesteron
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Anöstrusun sonlandırılması ve östrusun uyarılması, köpeklerde uzun süren anöstrus olgularına bağlı infertilite sorununda ve damızlık köpeklerde gebeliğin ve doğumun eş zamanlı olması istendiği durumlarda gerekli olmaktadır. Bu çalışmanın amacı diöstrus ve anöstrus dönemindeki köpeklerde östrusu uyarmak amacıyla aglepristone + cabergoline uygulamasının, yalnızca cabergoline uygulamasına göre avantaj sağlayıp sağlamadığını belirlemektir. Bu amaçla proöstrus veya östrus dönemlerinde olmadığı belirlenen farklı ırklardan 12 dişi köpek Grup I (n=6) ve Grup II (n=6) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Grup I' e 5 µg/kg dozda cabergoline (Dostinex 500 ?g/tablet) proöstrus belirtileri başlayana kadar veya en fazla 45 gün süreyle her gün oral olarak verildi. Bu gruptaki köpeklerden cabergoline uygulaması öncesinde (C0), uygulama başladıktan 1 hafta sonra (C1), proöstrusun görüldüğü gün (P0), bunu takiben 7 (P7), 11 (P11), 13 (P13) ve 23. (P23) günlerde olmak üzere kan örnekleri toplandı. Grup II' deki köpeklere arka arkaya 2 gün 10 mg/kg dozda aglepristone (Alizine 30 mg/ml), enjeksiyon şeklinde uygulandı. İlk aglepristone uygulamasını takiben 15 gün sonrasında cabergoline Grup I'de olduğu gibi uygulanmaya başlandı. Bu gruptaki köpeklerden, Grup I'de alınan kan örneklerine ilave olarak ayrıca, aglepristone uygulamasına başlamadan önce (A0), ve ilk uygulamadan 1 hafta sonra (A1) da kan örnekleri toplandı ve serum elde edildi. Toplanan serum örneklerinden çalışma bitiminde progesteron ölçümleri ELISA yöntemiyle yapıldı. Her iki grupta da östrus uyarımı sağlanan köpekler erkek köpekle bir araya getirilerek çiftleştirildi. Çiftleşmeler sonrası 30-35. günlerde ultrason ile gebelikler doğrulandı. Grup I'de östrus gösteren 4 köpekten 4'ünde gebelik gözlendi, Grup II'de östrus gösteren 5 köpekten 3 tanesinde gebelik gözlenirken birinde çiftleşme gerçekleşmedi, bir diğerinde ise çiftleşme gebelikle sonuçlanmadı. Her iki grupta da gebe olan köpekler normal doğum ile sağlıklı yavrular doğurdular. Sonuç olarak diöstrus veya anöstrus dönemindeki herhangi bir köpekte östrus uyarımı amacıyla aglepristone + cabergoline uygulamasının sadece cabergoline uygulamasına göre elde edilen gebelik oranları yönünden belirgin bir fayda sağlamadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
The termination of anestrus and induction of a fertile estrus in the bitch could be indicated in cases of infertility associated with prolonged anestrus or in conditions where synchronisation of estrus, pregnancy and parturition is needed for the purebred kennel dogs. The aim of this study was to investigate whether there is an advantage of administration of aglepristone + cabergoline over solely cabergoline to induce estrus in dogs at diestrus or anestrus. For this purpose 12 bitches that have been confirmed for not being in proestrus or anestrus were randomly allocated to one of two groups as Group I (n=6) and Group II (n=6). Cabergoline (Dostinex 500 ?g/pill) were administered to Group I (n=6) daily with an oral dose of 5 µg/kg BW, until the observation of signs of proestrus or up to 45 days. In this group blood samples were collected prior to cabergoline administration (C0), on the first week of administration (C0), on the day of proestrus (P0) and at 7th (P7), 11th (P11), 13th (P13) 23th (P23) days following proestrus. Aglepristone (Alizine 30 mg/ml) were injected to the bitches of Group II for 2 consecutive days at a dose of 10 mg/kg BW. Cabergoline administration in the same way like group I, were initiated at the 15th day following the first aglepristone injection. In this Group blood samples were collected before (A0) and one week after (A1) the first aglepristone injection in addition to the blood samples collected likewise in Group I. Serum progesterone levels were detected with ELISA method at the end of the study. The estrus induced bitches in both groups were mated with male dogs. Following matings, pregnancies were confirmed by ultrasonography at 30th ? 35th days. In Group I, 4 out of 4 dogs that their estrus induced were all pregnant. In Group II, out of 5 dogs showing signs of estrus 3 were pregnant, while one did not mate and and the other that mated were not concieved. In both groups pregnant bitches had normal parturitions and healthy pups. In conclusion concerning the pregnancy rates, it was observed that aglepristone + cabergoline admininstration did not demonstrate any advantage over cabergoline administration for estrus induction in the bitches at diestrus or anestrus periods.