Farklı anestezi uygulamalarının doğum sonrası annenin laktasyonu üzerine etkisi
Performing of different types of anesthesia on the effect of postpartum maternal lactation
  1. Tez No: 311306
  2. Yazar: LEYLA KUTLUCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ DEMİRARAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sezaryen, anestezi, laktasyon, Caesarian section, anesthesia, lactation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Yeni doğan bebeğin sağlıklı bir biçimde büyüyüp gelişmesinde anne sütünün önemi büyüktür. Birçok faktör annenin süt salgılamasını etkilemektedir. Sezaryen da, emzirmeye geç başlangıç için risk faktörüdür. Çalışmamızda; elektif sezeryan olgularında uygulanan genel anestezi, spinal anestezi ve epidural anestezi ile normal vajinal doğum yapan annelerin laktasyonı karşılaştırdık.Çalışmamızda yaşları 18?40 arası olan ve ASA II grubuna giren toplam 84 vaka incelendi. Çalışma kapsamına alınan olgular rastgele Grup G (Sezaryen operasyonu için genel anestezi uygulanan grup, n=21), Grup S (Sezaryen operasyonu için spinal anestezi uygulanan grup, n=21), Grup E (Sezaryen operasyonu için epidural anestezi uygulanan grup, n=21) ve Grup V (Spontan vajinal doğum yapan, anestezi almayan grup, n=21) olarak 4 gruba ayrıldı.Bütün gruplardaki olguların, doğum öncesi ve sonrası oksitosin, prolaktin, östrojen (E2) ve progesteron değerlerine bakıldı. Tüm olguların laktasyonlarının, doğumdan sonra kaçıncı saatte başladığı kaydedildi.Gruplar arasında yaş, kilo ve gebelik süreleri yönünden anlamlı fark yoktu. Grupların doğum öncesi anne sütünü etkileyebilen hormon düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmadı. Doğum sonrasında ise genel anestezi grubunda prolaktin (p=0.011), normal doğum yapan grupta oksitosin (p=0.002) anlamlı olarak yüksek bulundu.Anne sütünün gelme zamanının genel anestezi alan grupta anlamlı olarak geciktiği saptandı.
Özet (Çeviri)
The importance of breastmilk on healthy growing up of a newborn baby is very large. Many factors can influence the secretion of breastmilk. Caesarian section is a risk factor on late onset of breastfeeding. In our study we compared the lactation process by mothers who were undergoing elective Caesarian section under general anesthesia, spinal anesthesia, epidural anesthesia and normal vaginal birth.84 patients between 18-40 years old and with the risk of ASAII were included. Randomly the patients were divided into 4 groups: group G (Caesarian section under general anesthesia, n:21), group S (Caesarian section under spinal anesthesia, n:21), group E (Caesarian section under epidural anesthesia, n:21), group V (spontaneous vaginal birth, without anesthesia, n:21).By all patients oxytocin, prolactin, estrogen (E2) and progesteron values before and after operation and birth were recorded. By all patients were recorded how many hours after delivery the lactation began.There was no significant difference about age, weight and duration of pregnancy between all groups. In all groups there was no significant difference between hormon levels before delivery. Prolactin levels in group G and oxytocin levels in group V after delivery were significant higher than other groups.The time needed to begin lactation was significantly higher in group G.