Erciyes Üniversitesi Tıp Takültesi Tüp Bebek Ünitesinde ocak 2005-ocak 2011 tarihleri arasında tedavi gören hastaların klinik gebeliği üzerine endometrium, embriyo sayısı ve kalitesi, embriyo transfer şekli gibi parametrelerin etkileri
The effects of endometrium, number and quality of embryos, type of embryo transfer and such parameters on clinical pregnancy of patients hospitalized in IVF Unit of Erciyes University School of Medicine between january 2005 and january 2011
  1. Tez No: 311322
  2. Yazar: MENŞURE SEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRKAN YAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: IVF, ICSI, Klinik Gebelik, IVF, ICSI, Clinical Pregnancy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Üreme, kadın vücudunda gelişen bir oositin, erkek gamet hücresi spermatozoon ile bir araya gelmesiyle başlayan ve tek bir hücre olan zigotun çok hücreli bir bireye dönüşmesiyle sonlanan eşsiz bir sürecin sonucudur. Fakat her insan üreme konusunda aynı şansa sahip değildir. Günümüzde pek çok kişide doğuştan ya da sonradan oluşabilen çeşitli anatomik, fonksiyonel, hormonal, genetik, immünolojik problem01ler sonucunda üreme işlevinde bozulma ve sonuçta çiftlerin çocuk sahibi olamaması yani infertilite ortaya çıkmaktadır.İn vitro fertilizasyon (IVF) yöntemi ile 1978 yılında Louse Brown'un doğumunu izleyerek üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinde çok hızlı teknolojik gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişmeleri kısa süre içinde dondurulmuş- çözülmüş transfer sikluslarında elde edilen gebelikler ve mikroenjeksiyon yöntemiyle elde edilen gebelikler izlemiştir. Son yıllarda laboratuar koşullarında ve kullanılan kültür ortamlarında ki gelişmelere paralel olarak in vitro embriyo gelişiminin blastokist aşamasına kadar ulaşabilmesi mümkün olmuş ve böylece implantasyon ve gebelik oranlarında çok belirgin bir artış sağlanmıştır. Bizim yaptığımız çalışmada amacımız yoğun talep gösterilen infertilite polikliniklerinde tedavi gören hastaların klinik gebelik seyirleri üzerinde belirlediğimiz bazı parametrelerin etkilerini gözlemlemek ve istatistiksel analizler sonucunda elde ettiğimiz verileri bilimsel açıdan yorumlamaktı. Çalışmamızı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi tarafından hazırlanan `Yardımcı Üreme Teknikleri Hasta Takip ve Tedavi Formu' adı altında tutulan resmi kayıt formlarındaki bilgilerin derlenmesi şeklinde yaptık. Kullandığımız 8 parametreden (BKİ, yaş, endometrium kalınlığı, transfer derinliği, triple oluşumu, ET sırasında transfer kateterinde kan-mukus varlığı, ET'de verilen embriyo sayısı ve ET'de verilen embriyoların gradeleri) 5 tanesinin değeri klinik gebelik üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı bulundu. Bunlar BKİ, yaş, endometrium kalınlığı, ET'de verilen embriyoların sayısı, ET'de verilen embriyoların gradeleri. Elde ettiğimiz sonuçların bundan sonra yapılacak olan bilimsel araştırmalara katkıda bulunacağı ve yeni bilimsel platformlar açacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Reproduction is a consequence of a matchless process that starts with conjugation of an oocyte, which evolves in female body, and a spermatozoon resulting in the transformation of a one-celled organism into a multicellular individual. However, not every individual has the same amount of possibility about reproduction. Today, due to anatomical, functional, hormonal, genetic or immunological factors some dysfunctions and, therefore, infertility for couples emerges.The IVF method on strategies assisting reproductivity has been improved so far since the birth of Louse Brown in 1978. These improvements are followed by pregnancies via frozen-melt transfer cycles and pregnancy after microinjection methods. Recently, parallel to developments in laboratory environments and cultural environments, it is now possible to reach blastocyst phase of in vitro embryo growth and, therefore it is possible to reach remarkable rise of successful implantation and pregnancy. In our study, our purpose is to observe the effects of pre-determined parameters on clinical pregnancy progresses of patients hospitalized in infertility clinics and to evaluate the obtained data through statistical analyses. We worked through official records filed under the title of ? Patient Follow-Up Forms for Assisted Reproductive Techniques? at Erciyes University School of Medicine IVF unit. Among our eight parameters (Body Mass Index, age, thickness of endometrium, transfer depth, triple formation, presence of blood or mucus in ET catheter, number of embryos in ET and grades of embryos in ET) five of them were found statistically meaningful on clinical pregnancy. These are Body Mass Index, age, thickness of endometrium, number of embryos in ET and grades of embryos in ET. We are in the opinion that our study will lead the way to future studies and contribute the studies in the same field and new scientific platforms.